«Το ΠΑΣΟΚ θέλει να δώσει το δικό του στίγμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί;» με τον Σωτήρη Ξενάκη και τον Βασίλη Σκουρή η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου, με αφορμή την σύσταση εκλογικής επιτροπής του κόμματος για την αυτοδιοίκηση. Τόνισε πως δεν υπάρχουν πολιτικές προϋποθέσεις για συνεργασία καθώς με το ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν μεγάλες διαφορές, χαρακτηρίζοντας προσωπική επιλογή την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα ενώ είπε πως το ΠΑΣΟΚ δεν εμπλέκεται στα εσωκομματικά άλλων κομμάτων. Είπε πως επιθυμία είναι «ξαναγίνουμε το ΠΑΣΟΚ το οποίο ήμασταν» και εξέφραζε όλο τον προοδευτικό χώρο. Στόχος του κόμματος –όπως είπε- είναι το ΠΑΣΟΚ να γίνει η δύναμη στη Βουλή που θα ασκεί προγραμματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Με αφορμή την σύσταση επιτροπής για τις περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές: Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν ιδιαιτερότητα, μιλάμε για 326 δήμους και προφανώς σε όλους αυτούς τους δήμους υπάρχουν υποψήφιοι που δεν επιδιώκουν τη στήριξη ή το χρίσμα ενός κόμματος έχουν κάνει ήδη τις συνεννοήσεις τους. Οι περισσότεροι συνδυασμοί στους 326 δήμους είναι συνδυασμοί που γίνονται με μια σύνθεση κομμάτων. Δεν μπορεί να έχει η αυτοδιοίκηση, τουλάχιστον σε δήμους όχι μεγάλους, έναν αυστηρό κομματικό χαρακτήρα όμως υπάρχουν μεγάλοι δήμοι όπως και περιφέρειες που δίνουν ένα πολιτικό στίγμα, εκεί και το ΠΑΣΟΚ θέλει να δώσει το δικό του στίγμα. Αυτό έρχεται και ως συνέχεια των εκλογών γιατί σκεφτείτε η οποιαδήποτε συνεργασία στην περιφέρεια της Αττικής δεν θα έδινε ένα μήνυμα και κεντρικής συνεργασίας; Και αναρωτιέμαι για ποιο λόγο να υπάρχει κεντρική συνεργασία μετεκλογικά όταν κάτι τέτοιο δεν έγινε μετεκλογικά. Δεν υπάρχουν δηλαδή οι πολιτικοί ουσιαστικοί λόγοι προκειμένου να υπάρξει μια συνεργασία.

Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα το οποίο έχει πολύ βαθιές ρίζες στην αυτοδιοίκηση, ακόμα και το 2019 στις αυτοδιοικητικές εκλογές καταγράψαμε μια πολύ δυνατή επίδοση άρα τώρα περιμένουμε να έχουμε μια πολύ καλύτερη επίδοση.

Αναφορικά με τις συνεργασίες: Δεν υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις, υπάρχουν τεράστια ζητήματα τα οποία μας διαφοροποιούν με το ΣΥΡΙΖΑ, και αφήστε τα κεντρικά πολιτικά ζητήματα το θέμα της εξωτερικής πολιτικής, το θέμα του φράχτη καταρχάς ο ίδιος ο νόμος του κ.Σκουρλέτη που πήγε να την τινάξει στον αέρα, και μιλάω για την απλή αναλογική όπως την έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό δείχνει πόσο διαφορετική είναι η προσέγγισή μας και ότι δεν υπάρχουν τέτοιου είδους περιθώρια.

Αναφερόμενη στην αποχώρηση του κ. Τσίπρα: Είναι ένα ζήτημα το οποίο ήταν και προσωπική απόφαση και άπτεται των εσωτερικών διεργασιών ενός κόμματος και το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν έχει εμπλακεί στα εσωκομματικά ενός κόμματος. Προφανώς ο κ. Τσίπρας έκανε κάτι το οποίο θα θεωρούνταν πολύ λογικό, θα γινόταν σε όλα τα κόμματα όταν ένας αρχηγός κόμματος έχει υποστεί τρεις διαδοχικές ήττες και μάλιστα έχουν συρρικνωθεί τόσο πολύ τα ποσοστά του κόμματός του δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλος δρόμος αλλά όλο αυτό θα φανεί και στην πορεία.

Ερωτηθείσα ποιος είναι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ: Εμείς θέλουμε να ξαναγίνουμε το ΠΑΣΟΚ το οποίο ήμασταν, το οποίο εξέφραζε όλους τους προοδευτικούς πολίτες. Θέλουμε να είμαστε η δύναμη που στη Βουλή θα μπορεί να ασκεί την πιο αυστηρή, σοβαρή προγραμματική αντιπολίτευση στην ΝΔ γιατί σε αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε παταγωδώς, και συνολικά θέλουμε να είμαστε εμείς οι πρωταγωνιστές στο χώρο της Κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας. Είναι κακό ένα κόμμα να θέλει να μεγαλώσει τα ποσοστά του; Είναι κακό δηλαδή το ΠΑΣΟΚ να λεει «εγώ θέλω να δυναμώσω τα ποσοστά μου, θέλω να γίνω αξιωματική αντιπολίτευση»; Αυτή είναι η στόχευσή μας. Πιστεύω ότι έχουμε όλες τις δυνατότητες να το καταφέρουμε και στις επόμενες εκλογές. Έχουμε ούριο άνεμο στα πανιά μας, είναι στο χέρι μας να το δυναμώσουμε.

Κληθείσα να σχολιάσει τη μη εκλογή αντιπροέδρων από τη Νίκη, την Πλεύσης Ελευθερίας και το κόμμα των Σπαρτιατών: Δεν υπάρχει γραμμή, στα συγκεκριμένα ζητήματα και σε αυτές τις ψηφοφορίες υπάρχει θέμα συνείδησης του κάθε βουλευτή. Εμένα δεν πήγαινε το χέρι μου να ψηφίσω συγκεκριμένους υποψηφίους από συγκεκριμένα κόμματα, δεν το ήθελα δεν το έκανα.