Με το «βλέμμα» στραμμένο στον πολίτη και με στόχο την αναβάθμιση της λειτουργίας της Δικαιοσύνης, εδώ και λίγα 24ωρα στο υπουργείο Δικαιοσύνης έχει εγκατασταθεί η νέα πολιτική ηγεσία, με υπουργό τον Γιώργο Φλωρίδη και υφυπoυργό τον Γιάννη Μπούγα.

Και οι δύο με σπουδές στη Νομική και με όραμα να επιτύχουν σοβαρές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του τρίτου πυλώνα του δημοκρατικού πολιτεύματος, το επόμενο διάστημα και μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αναμένεται να αναπτύξουν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα λάβουν για βελτίωση των συνθηκών απονομής της δικαιοσύνης.

Ο κ. Φλωρίδης, προερχόμενος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, στην πρώτη του τοποθέτηση ως υπουργός Δικαιοσύνης έβαλε στο «επίκεντρο» την ομαδική δουλειά, κάτι που, όπως είπε, του έμαθε η διαδρομή του από τέσσερα υπουργεία, προκειμένου να γίνουν βήματα προόδου στον δικαστικό κλάδο. «Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να μπορέσουμε να βάλουμε ένα λιθαράκι στην προσπάθεια να κάνουμε κάποια βήματα μπροστά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φλωρίδης αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο από τον υπηρεσιακό υπουργό Δικαιοσύνης, Φίλιππο Σπυρόπουλο. Ψηλά στην ατζέντα, πάντως, της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, βρίσκεται το ζήτημα της ταχύτητας της απονομής στους ρυθμούς της Θέμιδος.

Σε κάθε περίπτωση, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, κρατάει «κλειστά» προς το παρόν τα χαρτιά του για τις πρώτες νομοθετικές του πρωτοβουλίες, ενώ ο Γιάννης Μπούγας, ο οποίος επανεξελέγη βουλευτής Φωκίδας της Νέας Δημοκρατίας, επισήμανε -στην πρώτη του παρουσία στη θέση του υφυπουργού- πως θα υπάρξει σεβασμός στο δικαιοδοτικό έργο των δικαστικών λειτουργών αλλά και των συλλειτουργών της Θέμιδος, δικηγόρων, συμβολαιογράφων, δικαστικών υπαλλήλων, υποθηκοφυλάκων και μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Η νέα κυβέρνηση που ανέλαβε έργο υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, θέτει ως έναν εκ των βασικών προτεραιοτήτων της το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων και στον κλάδο της Δικαιοσύνης, ο οποίος αποτέλεσε και εν πολλοίς αποτελεί ακόμα έναν από τους τομείς που χρήζουν παρεμβάσεων, καθώς πολλές φορές οι αργοί ρυθμοί της Δικαιοσύνης έχουν αποτρέψει επενδύσεις στη χώρα.

Παράμετρος

Ο νέος υφυπουργός Δικαιοσύνης, μάλιστα, έθεσε και μία νέα παράμετρο που μπορεί να λειτουργήσει ως «όπλο» στην αύξηση των ρυθμών απονομής και τη γρηγορότερη έκδοση αποφάσεων από τους δικαστικούς λειτουργούς, κάνοντας αναφορά στις σύγχρονες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, που θα πρέπει να ενσωματωθούν στους παραδοσιακούς νομικούς θεσμούς.

«Διερχόμαστε την εποχή όπου οι παραδοσιακοί νομικοί θεσμοί πρέπει να αντιμετωπίσουν, να εξισορροπήσουν αλλά και να ενσωματώσουν τις σύγχρονες τεχνολογίες, προκειμένου να βελτιώσουν και να επιταχύνουν τις συνθήκες απονομής της δικαιοσύνης. Οφείλουμε, όμως, να εμπεδώνουμε το αίσθημα των πολιτών απέναντι στη δικαιοσύνη με πνεύμα ισονομίας, διαφάνειας και αξιοκρατίας», τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Μπούγας, ο οποίος γνωρίζει καλά τον κλάδο, όντας δικηγόρος και διαπιστευμένος διαμεσολαβητής του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σε κάθε περίπτωση, στον «μπλε» φάκελο για το χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνουν οι κ. Φλωρίδης και Μπούγας (που καταρτίστηκε με επιμέλεια του Ακη Σκέρτσου) αναφέρονται σημαντικά έργα που πρέπει να γίνουν εντός του έτους και αποτελούν βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων, σε αυτά περιλαμβάνονται η ολοκλήρωση των διαδικασιών στελέχωσης της δικαστικής αστυνομίας, έργο στο οποίο είχε επενδύσει πολλά και η προηγούμενη πολιτική ηγεσία, η διαρκής εκπαίδευση και επιμόρφωση των δικαστικών υπαλλήλων στη Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών αλλά και τα νέα δικαστικά κτίρια με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 1/7