Αύριο Πέμπτη στις 5 το απόγευμα εισέρχεται η Βουλή στο τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, για να ολοκληρωθεί το Σάββατο αργά το βράδυ με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Την πρώτη ημέρα θα τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ένας κύκλος βουλευτών απ' όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες και στη συνέχεια τον λόγο θα λάβουν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Παραδοσιακά, η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων ανοίγει αποκλειστικά με την ομιλία του πρωθυπουργού, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προτείνει στην αντίστοιχη διαδικασία του 2019 να μιλήσουν την πρώτη ημέρα και οι υπόλοιποι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Όπως έχει προγραμματιστεί, την Παρασκευή η συνεδρίαση θα ξεκινήσεις στις 9 το πρωί με τις τοποθετήσεις των περισσότερων υπουργών της νέας κυβέρνησης προκειμένου να παρουσιάσουν τα βασικά σημεία της μεταρρυθμιστικής τους ατζέντας.

Στις 9 το πρωί θα ξεκινήσει η συζήτηση και το Σάββατο για να συνεχιστεί στις 4 το μεσημέρι με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών αντίστροφα της κοινοβουλευτικής τους δύναμης, με τις δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών και την καταληκτική τοποθέτηση του πρωθυπουργού. Δηλαδή η σειρά των αρχηγών είναι Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και θα κλείσει αργά το απόγευμα τη διαδικασία των προγραμματικών ο πρωθυπουργός. Πριν από τον Κ. Μητσοτάκη τον λόγο θα πάρουν επί των προγραμματικών δηλώσεων ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, και ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Προσδόκιμος στόχος, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, είναι η ψηφοφορία να ολοκληρωθεί στις 20:30, κάτι όμως που με έναν γρήγορο υπολογισμό αναφέρουν πως δεν πρόκειται να επιτευχθεί και υπολογίζεται ότι θα φτάσουμε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα για να λάβει η κυβέρνηση την ψήφο εμπιστοσύνης.