Την πρόθεσή του για θεσμοθέτηση μη κρατικών ΑΕΙ μέσω διακρατικών συμφωνιών ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την αξιοποίηση του άρθρου 28 του Συντάγματος για τις διακρατικές συμφωνίες, ώστε να αναγνωρίζονται οι τίτλοι των ξένων πανεπιστημίων που θα θελήσουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών με χώρες που επιθυμούν τα πανεπιστήμιά τους να συμμετάσχουν σε αυτό το σχέδιο, για το οποίο η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) θα ορίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία τους.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι «οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος προσφέρουν σήμερα τη δυνατότητα, με την ευθύνη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα». «Κάτι τέτοιο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «θα ξεκαθάριζε την κατάσταση στο σημερινό τοπίο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και θα προετοίμαζε τον δρόμο για τη μεγάλη μεταρρύθμιση του άρθρου 16», υπογραμμίζοντας ότι «σε αυτό τον δρόμο θα κινηθούμε άμεσα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέτρεψε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, να βρουν μαζί τους 180 βουλευτές που απαιτούνται για την αναθεώρηση. Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «θυμόμαστε την υπαναχώρηση του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά του Γιώργου Παπανδρέου, όταν είχαμε ευκαιρία να αλλάξουμε το άρθρο 16. Εύχομαι πραγματικά, κύριε Ανδρουλάκη, να μην ξανακάνετε το ίδιο λάθος αυτή τη φορά και μαζί να πάμε να βρούμε τους 180 βουλευτές, για να σταματήσει επιτέλους αυτή η ελληνική ιδιαιτερότητα του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση».

Γνωστοποίησε, δε, ότι το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η μελέτη για ένα εθνικό σχέδιο αναβάθμισης των σχολικών μονάδων. Με άξονα ένα νέο μοντέλο αρχιτεκτονικών προδιαγραφών που θα ακολουθούν, στο εξής, όλα τα καινούργια σχολικά κτίρια.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 7/7