Με τη φορολόγηση του εισοδήματος από την εργασία τους, και όχι από τη σύνταξή τους, ευελπιστεί το υπουργείο Εργασίας να μειώσει το ποσοστό της μαύρης εργασίας για τους συνταξιούχους. Ο νέος υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, σκέφτεται να άρει την ποινή του 30% στη φορολόγηση του ποσού που παίρνουν οι συνταξιούχοι και να φορολογήσει το εισόδημα από την εργασία, είτε πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες είτε για μισθωτούς

Όπως αναφέρεται και σε σχετικό ρεπορτάζ από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, το σκεπτικό είναι ο εξορθολογισμός στη φορολόγηση εισοδημάτων από εργασία και σύνταξη, ενώ θα είναι και ένα μέτρο το οποίο αναμένεται να συμβάλει στη μείωση της μαύρης εργασίας.

Πιο αναλυτικά, σήμερα η ποινή για κάποιον που «πιάνεται» να εργάζεται ενώ είναι συνταξιούχος ανέρχεται σε 30% της σύνταξής του. Σύμφωνα με το νέο μέτρο, η σύνταξη θα καταβάλλεται στο 100%, δηλαδή δεν θα υπάρχει οποιαδήποτε παρακράτηση, ωστόσο θα υπάρχει μία παρακράτηση στο έξτρα εισόδημα που βγάζει από την εργασία του, πριν φορολογηθεί κανονικά αυτό το εισόδημα, αφού αθροιστεί με τη σύνταξη.

Πιο αναλυτικά, σε ένα παράδειγμα, ένας συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη 1.000 ευρώ και έξτρα εισόδημα από εργασία 500 ευρώ, με το σύστημα που ισχύει χάνει 300 ευρώ λόγω του «πέναλτι». Με το νέο μέτρο λοιπόν, ο ίδιος συνταξιούχος θα χάνει από 50 έως 100 ευρώ από τα 500 που βγάζει από την εργασία, καθώς θα μπει φόρος στο έξτρα εισόδημα από 10% έως 20%.