Έλληνες μέχρι το κόκαλο δηλώνουν οι δύο μεγαλύτεροι γιοι του τέως βασιλιά, Παύλος και Νικόλαος, σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, την πρώτη μετά τον θάνατο του πατέρα τους, Κωνσταντίνου.

Τα δύο αδέλφια μίλησαν στην εκπομπή της ΕΡΤ «365 στιγμές» για τον πατέρα τους, για το πώς βίωσαν την περίοδο μετά την κατάργηση της βασιλείας στην Ελλάδα, πώς μεγάλωσαν ως παιδιά ενός βασιλιά χωρίς… βασίλειο, γιατί δεν θέλουν το επώνυμο Γλύξμπουργκ και τον λόγο για τον οποίο επιθυμούν να τους επιστραφεί η ελληνική ιθαγένεια.

Ο θάνατος του τέως

Μιλώντας για τον θάνατο του τέως, ο Παύλος ανέφερε πως δεν το περίμεναν τόσο σύντομα, «όμως είχε κουραστεί πολύ»: «Ως πατέρας ήταν αυστηρός, αλλά πολύ αγαπητός. Τον βάραινε πάντα η Ιστορία, αλλά ήξερε πώς να διαλέξει τη στιγμή να είναι πατέρας». Από την πλευρά του ο Νικόλαος σημείωσε πως ο Κωνσταντίνος τούς μεγάλωσε με ελληνική παιδεία: «Είχαμε Έλληνα καθηγητή στο σπίτι και μετά πήγα οικοτροφείο και είμαι ευγνώμων που μπήκα στην καθημερινότητα του Έλληνα». Σε ερώτηση της δημοσιογράφου Σοφίας Παπαϊωάννου προς τον Παύλο, αν είχε ρωτήσει τον πατέρα του γιατί δεν μπορεί να πάει Αθήνα, ο ίδιος απάντησε: «Ναι, και η απάντηση ήταν να περιμένεις».

Για τα γεγονότα του ’67 και πώς τα βίωσε, ο πρωτότοκος γιος του τέως είπε: «Στο πραξικόπημα ο πατέρας μου δεν ήθελε να χυθεί αίμα κι έτσι φύγαμε, αλλά εγώ δεν το βλέπω έτσι. Το μόνο λάθος που θεωρούσε ότι έκανε ήταν ότι το γράμμα που έστειλε στον πρωθυπουργό ήταν δυνατό κι έγινε μια κρούση μεταξύ τους, αλλιώς έκανε ό,τι μπορούσε για να προσφέρει το καλύτερο στην πατρίδα του».

Παύλος: «Είμαι γεννημένος πρίγκιπας»

Τα δύο αδέλφια ρωτήθηκαν και για το όνομά τους και για το θέμα του πριγκιπικού τίτλου: «Όταν με ρωτούν το όνομά μου, συνήθως λέω ‘‘Παύλος of Greece’’. Άλλοι με λένε ‘‘Prince Pavlos’’. Ξέρετε, το ‘‘πρίγκιπας Παύλος’’ είναι τίτλος, δεν έχουμε ντοκουμέντο που να το γράφει, αλλά είμαι γεννημένος πρίγκιπας. Τα παιδιά μου είναι γεννημένα από εμένα, άρα είναι και αυτά πρίγκιπες», είπε ο Παύλος.

«Το επίθετο ‘‘Γλύξμπουργκ’’ δεν είναι δικό μου. Είναι μια καταγωγή της οικογένειας. Υπάρχουν χαρτιά που λένε ότι το όνομά μας δεν είναι Γλύξμπουργκ. Το Γλύξμπουργκ είναι ένα από τα κάστρα της οικογένειας που πήρε η Γερμανία από τη Δανία. Στους τάφους των προγόνων μας γράφει ‘‘Πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας’’», εξήγησε, ενώ παρατήρησε πως «το “Γλύξμπουργκ” είναι ένα όνομα που παραπέμπει σε Γερμανούς και εμείς δεν ήμασταν καν Γερμανοί. Απλά οι Γερμανοί ήταν οι… κακοί του πολέμου και αυτό το επίθετο μας κάνει να φαινόμαστε χειρότεροι».

Νικόλαος: «Στις φλέβες μου ρέει Ελλάδα»

Από την πλευρά του ο αδελφός του ανέφερε πως συστήνεται Νικόλαος: «Υπάρχουν άνθρωποι που με συστήνουν ως πρίγκιπα, άλλοι που με συστήνουν ‘‘κύριο Νικόλαο’’. Τυχαίνει να είχα τον τίτλο όταν γεννήθηκα, αλλά δεν το ζητάω ποτέ να με αποκαλέσει κανείς υψηλότατο, πρίγκιπα ή κάτι τέτοιο».

Ο ίδιος τόνισε με σθένος ότι εδώ αισθάνθηκε ότι είναι ο τόπος του: «Είχα ιθαγένεια, αλλά μας αφαιρέθηκε. Εννοείται ότι επιδιώκω να αποκτήσω την ιθαγένεια. Το να σου την αφαιρέσουν είναι κάτι γραφειοκρατικό. Το αν είμαι Έλληνας ή όχι το ξέρω εγώ, στις φλέβες μου ρέει Ελλάδα, ταυτίζομαι με αυτόν τον τόπο και δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς». Και κατέληξε: «Περίμενα πώς και πώς να μου έρθει το χαρτί να υπηρετήσω στον Στρατό και δεν μου ήρθε ποτέ».

«Δεν φτιάχνω δικό μου κόμμα»

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου για το αν υπήρχαν κάποιοι που λέγανε στον Κωνσταντίνο να γυρίσει, ο Παύλος απάντησε: «Βέβαια, αλλά ποτέ δεν έγινε μια τέτοια πράξη, το Σύνταγμα είναι Σύνταγμα. Πάντα υπήρχαν κάποιοι που τον ήθελαν ως βασιλιά, αλλά ποτέ δεν έγινε πράξη τέτοια. Ήθελε μόνο να γυρίσει στην Ελλάδα και το κατάφερε».

Απαντώντας στο αν θα κατέβαινε στην πολιτική, ο Παύλος απάντησε: «Δεν έχω σχέση με κανένα κόμμα. Με ενδιαφέρει πάρα πολύ η πολιτική της Ελλάδας, όχι όμως να κατέβω», είπε μεταξύ άλλων, ενώ ο αδελφός του ξεκαθάρισε κάποιες φήμες που τον ήθελαν να φτιάχνει δικό του κόμμα: «Είναι ψέμα. Δεν είχα σκοπό… Αν μπαίνοντας στην πολιτική θα προσφέρεις πολύ περισσότερα στην πατρίδα σου, να το σκεφτώ, αλλά δεν βρήκα κάποιον τέτοιο που θα έχει επιχειρήματα να με πείσει».

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο Παύλος και ο Νικόλαος έχουν ξεκινήσει μια εθελοντική δράση μέσω του Axion Hellas: «Θέλουμε να βοηθήσουμε στις ακριτικές, αρχικά, νησιωτικές κοινωνίες με προληπτικές ιατρικές εξετάσεις. Πάμε να βοηθήσουμε με απώτερο σκοπό να διατηρήσουμε τις κοινωνίες να παραμείνουν εκεί», επισήμανε ο Νικόλαος.