Εκδόθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), η οποία ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με την ίδρυση και τη λειτουργία μεικτών πληρωμάτων για τα ασθενοφόρα του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), με τη συνδρομή εξειδικευμένων στελεχών της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδιαιτέρως για νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας.

Αυτό αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, την οποία είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον νέο υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και το σύνολο της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου, στο κέντρο της Αθήνας, ενώ μετά το πέρας της σύσκεψης ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε τα εξής: «Έχουμε αναλάβει όλοι μαζί την ευθύνη να αποκτήσει η χώρα ένα ΕΣΥ αντάξιο των προσδοκιών των Ελλήνων πολιτών και έχουμε έναν εξαιρετικά αναλυτικό οδηγό για όσα θέλουμε να κάνουμε, για να κάνουμε προσλήψεις και να ενισχύσουμε το ΕΣΥ, να το αναμορφώσουμε ριζικά». 

Στενή παρακολούθηση

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι ο ίδιος θα παρακολουθεί και θα ελέγχει, κατά τακτά χρονικά διαστήματα, την πορεία του έργου στο υπουργείο Υγείας και συμπλήρωσε ότι οι πολίτες πρέπει να δουν άμεσα το έργο της αναβάθμισης των υπηρεσιών Υγείας, με τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης. «Το στοίχημα της Υγείας θα το κερδίσουμε όλοι μαζί», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι «έχουμε στα χέρια μας τον μπλε φάκελο όπου καταγράφονται οι προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας. Ο πρωθυπουργός μάς έδωσε σαφείς οδηγίες για το τι πρέπει να γίνει στο υπουργείο Υγείας», ενώ συμπλήρωσε ότι στόχος είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας. «Από τη δική μας πλευρά, υπάρχει δέσμευση να αφοσιωθούμε και να εργαστούμε σκληρά», κατέληξε ο νέος υπουργός Υγείας.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης η αναπληρώτρια Ειρήνη Αγαπηδάκη, οι υφυπουργοί Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και Δημήτρης Βαρτζόπουλος και οι υφυπουργοί Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος και Θάνος Κοντογεώργης.

Οι 53 περιοχές

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 53 περιοχές της χώρας μας, εκ των οποίων οι 22 είναι νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, αλλά και περιοχές της Κρήτης, καλύπτονται με μόλις ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, μία κατάσταση η οποία σοβεί τουλάχιστον από το... 2015.

Αυτή την κατάσταση επιχειρεί να θεραπεύσει άμεσα η ΠΝΠ για το ΕΚΑΒ, η εφαρμογή της οποίας, όπως τόνισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θα είναι ανεξάρτητη από τις αναγκαίες προσλήψεις 1.000 πρόσθετων υγειονομικών για το ΕΚΑΒ, οι οποίες δρομολογούνται ήδη.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι με ένα ασθενοφόρο καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο καλύπτονται τουλάχιστον οι εξής ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές: Χίος, Λήμνος, Ικαρία, Σάμος, Κως, Λέρος, Πάρος, Νάξος, Άνδρος, Τήνος, Σύρος, Μύκονος, Ίος, Σαντορίνη, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Αταλάντη, Πύλος, Φιλιατρά, Καστοριά, Φλώρινα, Διδυμότειχο, Θάσος, Σητεία, Άγιος Νικόλαος, Ανώγεια, Λιτόχωρο, Πολύγυρος, Κασσάνδρεια, Μουδανιά, Φιλιππιάδα, Παραμυθιά, Ιστιαία, Κύμη, Κάρυστος, Θήβα, Κύθηρα, Φάρσαλα, Ελασσόνα, Σκιάθος, Ακράτα, Καλάβρυτα, Ναύπακτος, Μεσολόγγι, Αμφιλοχία, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Ξυλόκαστρο, Ζάκυνθος...

Επίσης, υπάρχουν και περιοχές της χώρας μας, όπως Κέρκυρα, Ρόδος, Κεφαλονιά, Χανιά, Λευκάδα, Βέροια, Ξάνθη, Κομοτηνή, Καρπενήσι, Σπάρτη κ.ά., οι οποίες καλύπτονται ακόμη και με δύο ή περισσότερα των δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για όλο το εικοσιτετράωρο, αλλά αυτό δεν επαρκεί για τις ανάγκες των εν λόγω περιοχών.

Είναι προφανές ότι η εφαρμογή της ΠΝΠ για το ΕΚΑΒ θα δώσει τη δυνατότητα στη διοίκηση του Κέντρου να αναπτύξει περισσότερα και επαρκή σε αριθμό ασθενοφόρα σε όλες τις ως άνω περιοχές, αρχής γενομένης από το τρέχον χρονικό διάστημα του καλοκαιριού, όπου οι σχετικές ανάγκες διογκώνονται με γεωμετρική πρόοδο σε πολλές από αυτές τις περιοχές.

Νέο σχέδιο

Πέρα από το θέμα της ΠΝΠ για το ΕΚΑΒ, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ», ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει λάβει, μεταξύ άλλων, σαφή εντολή από τον ίδιον τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου το υπουργείο Υγείας να καταστρώσει ένα νέο σχέδιο για την οριστική εξάλειψη του φαινομένου της ανάπτυξης ράντζων στους διαδρόμους των μεγάλων νοσοκομείων του ΕΣΥ του λεκανοπεδίου.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, με έναν νέο τρόπο αξιολόγησης και αξιοποίησης της δυναμικότητας, αλλά και της πληρότητας των μεγάλων νοσοκομείων του ΕΣΥ του λεκανοπεδίου, αναμένεται από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αντιμετωπίσει από την αρχή το φαινόμενο της ανάπτυξης δεκάδων ράντζων κατά τη διάρκεια της γενικής εφημερίας των νοσοκομείων του ΕΣΥ της Αττικής.