Σε εμφανώς διαφορετικό κλίμα και τόνο είναι οι δηλώσεις του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύση Καλαματιανού, και του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού, σχετικά με τις τοποθετήσεις και τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του νέου υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για την κατεπείγουσα και άμεση ενίσχυση των ασθενοφόρων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), των Κέντρων Υγείας και των περιφερειακών ιατρείων του ΕΣΥ όλης της χώρας.

Σε διαφορετικό κλίμα

Ο Διονύσης Καλαματιανός επισκέφτηκε χθες τη διοίκηση του ΕΚΑΒ και ενημερώθηκε αρμοδίως για τα προβλήματα, άφησε, μάλιστα, τις καλύτερες των εντυπώσεων στα στελέχη του ΕΚΑΒ και προχώρησε σε μία ψύχραιμη, ρεαλιστική και αυτονόητη δήλωση. Τόνισε, μεταξύ άλλων, σχετικά ο Διονύσης Καλαματιανός: «Η λύση που προβάλει η κυβέρνηση, δηλαδή την εμπλοκή πυροσβεστών, στρατού και δημοτικών υπαλλήλων στη διαδικασία των πληρωμάτων, της πλήρωσης των ασθενοφόρων, είναι μια λύση προσωρινή, είναι μια λύση ανάγκης, που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που έχει ανάγκη η πληρότητα της λειτουργίας του ΕΚΑΒ και η δημόσια Υγεία».

Αντιθέτως, σε… προεκλογικούς ρυθμούς συνεχίζει να κινείται ο Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος αναφέρει τα εξής στερεοτυπικά και μονότονα σε γραπτή δήλωσή του: «Ο κ. Μητσοτάκης με τις σημερινές του εξαγγελίες για την Υγεία, δείχνει είτε να αγνοεί είτε συνειδητά να αποκρύπτει τη δραματική επιδείνωση της κατάστασης στο ΕΣΥ. Το δημόσιο σύστημα υγείας είναι σε πρωτοφανή αποδιοργάνωση, γιατροί παραιτούνται, κλινικές αναστέλλουν τη λειτουργία τους, τα standards ασφαλείας έχουν υποχωρήσει επικίνδυνα και κάθε μέρα άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους αβοήθητοι λόγω ανεπαρκειών του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ. Αντί για σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη διάσωση του ΕΣΥ, με επένδυση νέων πόρων (ανθρωπίνων και δημοσιονομικών) και με γενναία κίνητρα στελέχωσης των δομών υγείας της επαρχίας και των νησιών, ακούσαμε πάλι τα γνωστά ευχολόγια για ριζική αναμόρφωση του συστήματος υγείας. Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του δεν ασχολήθηκαν με το ΕΣΥ όταν έπρεπε, δηλαδή στην πανδημία. Ποιος πιστεύει ότι θα ασχοληθούν τώρα; Αυτό που τους νοιάζει πραγματικά δεν είναι να στηρίξουν το ΕΣΥ αλλά να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των κλινικαρχών και των ασφαλιστικών εταιρειών. Η αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, η αξιοπρέπεια των εργαζομένων, η ποιοτική φροντίδα των ασθενών και η εξάλειψη των υγειονομικών ανισοτήτων, μπορούν να περιμένουν».