«Οριζόντιες οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ θα υπάρξει αύξηση στα επιδόματα παιδιού και τις θέσεις ευθύνης», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως. Όπως είπε, επεκτείνεται το μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο και σημείωσε πως εισάγονται κίνητρα για να γίνονται καλύτεροι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Δεσμεύτηκε ότι ο πολίτης θα έχει τις υπηρεσίες του Δημοσίου που του αξίζουν και είπε πως θα γίνουν 10.000 νέες προσλήψεις στην Υγεία, όπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός.


Αναλυτικά οι δηλώσεις της 

Αναφορικά με τις αυξήσεις στο δημόσιο: Ήταν προεκλογική μας δέσμευση, θέλουμε ποιοτικές υπηρεσίες του δημοσίου και οφείλουμε να αμείβουμε καλύτερα τους δημοσίους υπαλλήλους. Θα υπάρξουν οριζόντιες αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και επιπλέον θα υπάρξει αύξηση στα επιδόματα και παιδιού και θέσεις ευθύνης.

Θα υπάρχει αύξηση σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, θα υπάρχει επιπλέον αύξηση σε όσους έχουν επίδομα παιδιού και θα υπάρχει επιπλέον αύξηση σε όσους έχουν θέση ευθύνης. Τμηματάρχες, προϊστάμενοι, διευθυντές κ.ο.κ Επιπλέον όλων αυτών θα επεκτείνουμε και το μπόνους παραγωγικότητας σε όλο το δημόσιο. Για παράδειγμα ένας υπάλληλος που ασχολείται με την απορρόφηση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης όσο πιο αποτελεσματικός είναι σε αυτή τη δουλειά μπορεί να δει πρόσθετες αμοιβές, το λεγόμενο μπόνους παραγωγικότητας. Το μπόνους παραγωγικότητας έχει να κάνει με στόχους που τίθενται σχετικά με συγκεκριμένους τομείς. Για παράδειγμα υπάρχει ήδη μπόνους παραγωγικότητας σε ότι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και τα εθνικά σχέδια δράσης εφόσον πετυχαίνει κανείς τους στόχους τότε μπορεί να δει μπόνους παραγωγικότητας. Αυτό το κάνουμε γιατί θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να εισάγονται υγιή κίνητρα στη λειτουργία του δημοσίου. Να περάσουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα όσο πιο παραγωγικός είσαι θα μπορείς να αμείβεσαι και περισσότερο.

Όταν λέμε δημόσιο για εμάς στο επίκεντρο είναι ο πολίτης. Το δημόσιο αφορά όλους και όλες εμάς, πως θα παρέχουμε καλύτερες πιο ποιοτικές υπηρεσίες στον πολίτη, πως ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του πολίτη. Μέρος αυτής της προσπάθειας είναι και η αξιολόγηση, είναι και η στοχοθεσία, είναι και το μπόνους παραγωγικότητας. Εισάγουμε κίνητρα για να γίνονται καλύτεροι διαρκώς οι δημόσιοι υπάλληλοι, να εξελίσσονται, να ανελίσσονται.Υπάρχει ένα ειδικό πρόγραμμα το οποίο προβλέπει εκτενείς επιμορφώσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους σε σειρά ζητημάτων και ιδιαίτερα σε δεξιότητες πως θα γίνονται καλύτεροι δημόσιοι υπάλληλοι. Σε αυτά που έχουμε ήδη ανακοινώσει έχει να κάνει και με το πώς θα επιλέγουμε πλέον και τις διοικήσεις των φορέων του δημοσίου. Διοικήσεις για παράδειγμα των νοσοκομείων μας και εκεί αυτό το οποίο προγραμματίζουμε είναι να αξιολογούνται.

Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να κάνουμε αυτά που πρέπει προκειμένου να προχωρήσει η χώρα μας και να έχει συνολικά το δημόσιο που της αξίζει. Στις επιλογές των διοικήσεων επειδή αυτοί οι φορείς είναι πάρα πολύ σημαντικοί και οι άνθρωποι αυτοί θα επιλέγονται για μια συγκεκριμένη αποστολή προβλέπεται να αξιολογούνται και στο μέσω της θητείας τους και εφόσον δεν ανταποκρίνονται στην αποστολή του φορέα αυτού θα μπορούν να απομακρύνονται από τη θέση αυτή. Για τους διοικητές είναι το σύστημα αυτό, ο επικεφαλής του όποιου φορέα, το λεω αυτό γιατί αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στους φορείς αυτούς, δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην απόδοση και στα αποτελέσματα που φέρει ο κάθε διοικητής γιατί θέλουμε το καλύτερο δημόσιο προκειμένου να παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους πολίτες. Αυτός είναι ο στόχος μας ο πολίτης να είναι αποδέκτης ποιοτικών υπηρεσιών όπως του αξίζει.

Ερωτηθείσα αν έχουν δρομολογηθεί νέες προσλήψεις: Η ΝΔ αυτά που υπόσχεται τα κάνει πράξη, απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η υγεία. 10.000 προσλήψεις θα γίνουν κατά προτεραιότητα στον κλάδο της υγείας. Αυτές είναι πρόσθετες προσλήψεις, δεν θα φύγουν 10.000 άνθρωποι στον τομέα της υγείας για να μιλάμε για αντικατάσταση. Ήδη έχουμε ξεκινήσει μια στενή συνεργασία με το υπουργείο Υγείας με πρώτη προτεραιότητα τα ζητήματα του ΕΚΑΒ. Ήδη δρομολογούμε άμεσα προσλήψεις στο κομμάτι των διασωστών. Είναι απόλυτη προτεραιότητα ο τομέας της υγείας.

Ερωτηθείσα αν σκέφτεται την αύξηση του ορίου εισόδου στη Βουλή: Δεν υπάρχει ακόμα κάποια συζήτηση επ’ αυτού, μόλις ολοκληρώθηκε μια εκλογική αναμέτρηση οτιδήποτε είναι θα συζητηθεί αλλά δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι επί τάπητος για το θέμα αυτό.

Αναφορικά με τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού: Το έχουμε συζητήσει εκτενώς υπήρχαν περιορισμοί οι οποίοι τέθηκαν όχι με πρωτοβουλία της ΝΔ. Εμείς ως ΝΔ είχαμε μιλήσει από νωρίς για τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού αυτή παραμένει προφανώς η πρόθεσή μας και διαρκώς θα επιδιώκουμε την άρση των όποιων περιορισμών. Θέλουμε να συμμετέχει ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός Ελλήνων του εξωτερικού σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Εμείς ως βασική αρχή θέλουμε τους λιγότερους δυνατούς περιορισμούς σε ότι αφορά την άσκηση εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού, θα προσπαθήσουμε να υπάρχουν οι πιο ευνοϊκές συγκυρίες για τη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού σε εκλογικές αναμετρήσεις.