Οι εκλογές ολοκληρώθηκαν και οι εκλογές μόλις τώρα αρχίζουν. Η αποστροφή ανήκει σε υψηλά ιστάμενο στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου και δεν είναι παραπλανητική. Κι αυτό γιατί, όπως εξηγεί, η ολοκλήρωση της προπαρασκευής για τη δεύτερη θητεία της πρωθυπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη συμπίπτει χρονικά με την τελική φάση της προετοιμασίας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του ερχόμενου Οκτωβρίου.

Αυτό μεταφράζεται σε business as usual για την τριανδρία Γιάννη Μπρατάκου - Παύλου Μαρινάκη - Θανάση Νέζη, που μαζί με τον γενικό διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Σμυρλή, και τον επικεφαλής του Οργανωτικού του κόμματος, Στέλιο Κονταδάκη, τις τελευταίες 10 ημέρες βρίσκονται σε διαρκείς συσκέψεις, ώστε να αποσαφηνίσουν το συντομότερο δυνατό το τοπίο με τους «γαλάζιους» υποψήφιους περιφερειάρχες.

Το «πράσινο φως»

Καλά πληροφορημένες πηγές μεταδίδουν ότι το κυβερνών κόμμα θα είναι σε θέση να ανακοινώσει το σύνολο, εκτός απροόπτου, των προσώπων που θα λάβουν το «γαλάζιο» χρίσμα για τις περιφέρειες της χώρας αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ», η τριανδρία Μπράτακου - Μαρινάκη - Νέζη, η οποία τα τελευταία 24ωρα ακτινογραφεί πρόσωπα και υποψηφιότητες ανά την Ελλάδα, αναμένεται να ολοκληρώσει την προεργασία της αρχές της εβδομάδας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανάβει το τελικό «πράσινο» φως για τις «γαλάζιες» υποψηφιότητες με την επιστροφή του στην Αθήνα.

Οι δύο περιφέρειες

Η πολιτική στόχευση είναι σαφής: το πολιτικό περιβάλλον και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ευνοεί, ώστε να βαφτούν «μπλε» ου μην και όλες οι Περιφέρειες της χώρας, κάτι, πάντως, που προϋποθέτει συστηματική δουλειά, συνέπεια, αλλά και εύστοχες επιλογές σε επίπεδο προσώπων.

Η ΝΔ διατηρεί υπό τον πολιτικό έλεγχό της 11 από τις 13 Περιφέρειες, τα δε ερωτηματικά είναι φυσιολογικό να μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Είναι σαφές πως ο εκλογικός πήχυς έχει τεθεί ψηλά μιας και η μία από τις δύο Περιφέρειες, που δεν είχε μπλε χρώμα το 2019, ήτοι η Κρήτη, περιέρχεται πλέον σε «γαλάζια» χέρια, καθώς η Νέα Δημοκρατία και ο πανθομολογουμένως επιτυχημένος περιφερειάρχης, Σταύρος  Αρναουτάκης, έχουν προ πολλού δώσει τα χέρια σε ένα πολιτικό deal, που στο παρά ένα χάλασε προ των αυτοδιοικητικών του 2019 και στο οποίο έχει διαδραματίσει κομβικό ρόλο ο νυν υφυπουργός Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Στην έτερη Περιφέρεια, όπου εξελέγη υποψήφιος μη υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, το Βόρειο Αιγαίο, πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ» φέρουν επικρατέστερο να λάβει το «γαλάζιο» χρίσμα τον μέχρι πρότινος υπηρεσιακό υπουργό Άμυνας και πρώην υφυπουργό στην κυβέρνηση της ΝΔ, Αλκιβιάδη Στεφανή. Στη «γαλάζια» shortlist υπήρχαν και τα ονόματα των πρώην και νυν βουλευτών, Κωστή Μουσουρούλη και Χαράλαμπου Αθανασίου, αντιστοίχως.

Στην Πελοπόννησο

Στις 11 Περιφέρειες, όπου το κυβερνών κόμμα εξέλεξε τους εκλεκτούς της, μόνο στις 2 δρομολογούνται αλλαγές προσώπων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η ΝΔ φαίνεται να καταλήγει στη λύση του Μεσσήνιου, Δημήτρη Πτωχού, πρώην στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Η υποψηφιότητα Πτωχού απολαμβάνει τη στήριξη τόσο του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, όσο και του υπουργού Επικρατείας, Σταύρου Παπασταύρου, ενώ τον Δημήτρη Πτωχό συνδέει στενή φιλία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πιο περίπλοκη περίπτωση φαντάζει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Οι τελευταίες πληροφορίες φέρουν τη νυν περιφερειάρχη, Ρόδη Κράτσα, να μη διατηρεί τελικώς το «γαλάζιο» χρίσμα, ενώ έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρχε ξεκάθαρη εικόνα για τον διάδοχο της.

Οι «αμετακίνητοι»

«Αμετακίνητοι» ως εκ νέου «γαλάζιοι» υποψήφιοι φέρονται οι Γιώργος Πατούλης στην Περιφέρεια Αττικής, Απόστολος Τζιτζικώστας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Χρήστος Μέτιος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργος Κασαπίδης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Νεκτάριος Φαρμάκης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Φάνης Σπανός στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, Κώστας Αγοραστός στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, Γιώργος Χατζημάρκος στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου, και Αλέκος Καχριμάνης στην Περιφέρεια Ηπείρου. Στον άξονα Μέγαρο Μαξίμου - Πειραιώς έχουν ήδη αποφασίσει να δώσουν χρί- σμα και στους 4 μεγάλους δήμους της χώρας. Οι «γαλάζιοι» εκλεκτοί είναι ο Κώστας Μπακογιάννης στον Δήμο της Αθήνας, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας στον Δήμο της Θεσσαλονίκης και ο Γιάννης Μώραλης στον Δήμο Πειραιά. Για τον Δήμο Πατρέων ακούγονται οι Ιάσονας Φωτήλας, Κωνσταντίνος Σβόλης και Πέτρος Ψωμάς.

Οι δήμαρχοι

Επιπλέον στη ΝΔ έχουν ήδη αποφασίσει να προσφέρουν στήριξη είτε σε νυν «γαλάζιους» δημάρχους, που κρίνονται επιτυχημένοι, είτε σε πρόσωπα εγνωσμένης αξίας και κύρους, που εκτιμάται ότι μπορούν να «κερδίσουν» δήμους που δεν βρίσκονται υπό «γαλάζιο» έλεγχο. Ως εκ τούτου στη Λάρισα η ΝΔ θα στηρίξει κατά πληροφορίες τον Αθανάσιο Μαμάκο, στην Κηφισιά τον Βασίλη Ξυπολητά, ενώ σε Γλυφάδα και Φάληρο εξακολουθεί να στηρίζει τους ήδη εκλεγμένους Γιώργο Παπανικολάου και Γιάννη Φωστηρόπουλο.

Στη Νέα Σμύρνη πρόκειται να στηρίξει τη Δήμητρα Νάνου, στο Γαλάτσι τον νυν δήμαρχο, Γιώργο Μαρκόπουλο, στο Νέο Ηράκλειο τον Γιώργο Παπαδημητρίου, στον Χολαργό-Παπάγο τον νυν δήμαρχο Ηλία Αποστολόπουλο, στη Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη τον νυν δήμαρχο, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, σε Αργυρούπολη-Ελληνικό τον νυν δήμαρχο, Γιάννη Κωνσταντάτο, στου Ζωγράφου τον νυν δήμαρχο, Βασίλη Θώδα, στην Καλλιθέα τον νυν δήμαρχο, Δημήτρη Κάρναβο, στην Πεύκη ακούγεται το όνομα του γνωστού ιατροδικαστή Γρηγόρη Λέων, ενώ στα Ιωάννινα ακούγεται το όνομα της Τατιάνας Καλογιάννη. Έκπληξη θεωρείται το όνομα του Γιάννη Βουτσινά, που φαίνεται πως, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ», κλειδώνει ως υποψήφιος υπο- στηριζόμενος από τη Νέα Δημοκρατία για να διεκδικήσει τον Δήμο Νίκαιας.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή