Με την εκκίνηση μιας μακράς και απαιτητικής περιόδου, κατά την οποία η δεύτερη κυβέρνηση της ΝΔ καλείται εντός προκαθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων να εκπληρώσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, συμπίπτει το κλείσιμο της διαδικασίας των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης με τη δευτερολογία του πρωθυπουργού προχθές βράδυ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να υπογραμμίσει εκ νέου το μήνυμα ότι η δουλειά ξεκινά αμέσως χωρίς χρόνο για χάσιμο, ούτε περίοδο χάριτος, θέτοντας στο κέντρο του πολιτικού διαλόγου μία από τις πλέον εμβληματικές προεκλογικές εξαγγελίες, δηλαδή την άρση των εμποδίων για την ψήφο των αποδήμων. Στενοί του συνεργάτες επισημαίνουν πως το αφήγημα του πολυδιάστατου και πολυδύναμου εκσυγχρονισμού δεν περιορίζεται στα στενά εθνικά σύνορα, αλλά αφορά τον οικουμενικό ελληνισμό, όπως λένε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας στη σχετική πρωτοβουλία. Κατ’ ουσία και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πρόκειται για επανακατάθεση της ίδιας ακριβώς ρύθμισης που είχε φέρει στη Βουλή η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τον Απρίλιο του 2021, και αφορούσε την άρση όλων των εμποδίων προκειμένου οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό και είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να μπορούν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους.

Ποιοι είναι θετικοί

Υπενθυμίζεται πως τότε την κυβερνητική πρωτοβουλία είχαν υπερψηφίσει εκτός των 158 βουλευτών της πλειοψηφίας ακόμη δύο κόμματα, ήτοι το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση. Βάσει της σημερινής κοινοβουλευτικής αριθμητικής, όπως αυτή προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και εφόσον δεν διαπιστωθεί κάποια ανακολουθία στη θέση του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης, η προωθούμενη κυβερνητική ρύθμιση αναμένεται να αποσπάσει τις θετικές ψήφους 202 βουλευτών, που είναι το άθροισμα της κοινοβουλευτικής δύναμης των τριών προαναφερθέντων κομμάτων. Μάλιστα και εφόσον επιβεβαιωθεί στην πράξη η θετική προδιάθεση που καταγράφηκε από τα έδρανα της Πλεύσης Ελευθερίας, η άρση των εμποδίων για την ψήφο των αποδήμων δεν αποκλείεται να υπερψηφιστεί από 210 βουλευτές και να αποτελέσει, επιτέλους, νόμο του κράτους, μιας και η συγκεκριμένη διάταξη απαιτεί τη θετική ψήφο των δύο τρίτων του Κοινοβουλίου.

Κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη πολιτική άσκηση στοίχημα αξιοπιστίας, παραπέμποντας στη θέση που καλούνται να υιοθετήσουν τα κόμματα της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Άλλωστε, η ίδια γραμμή κυβερνητικής πληροφόρησης ξεκαθαρίζει πως το Μέγαρο Μαξίμου δεν προτίθεται να μπει σε διαδικασία διαπραγμάτευσης ή παζαριού για μια νομοθετική ρύθμιση η οποία αποτελεί για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θέμα αρχής από την πρώτη ημέρα που μετακόμισε στο Μέγαρο Μαξίμου, το 2019. Σύμφωνα εξάλλου με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, η εν λόγω διάταξη αναρτάται εντός της ημέρας σε δημόσια διαβούλευση και στόχος είναι να έρθει προς ψήφιση έως τις 18 Ιουλίου.

Την ίδια ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκουν να προωθήσουν άμεσα τις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως αυτές περιγράφηκαν στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Στο πλαίσιο αυτό τίθεται σε δημόσια διαβούλευση εντός της εβδομάδος το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο εμπερικλείει τις βασικότερες οικονομικές δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, με ορίζοντα το τέλος της τετραετίας. Στο συγκεκριμένο νομοθέτημα αναμένεται να συμπεριληφθούν λεπτομερώς οι εκκρεμότητες του δεύτερου εξαμήνου του 2023 αλλά και το σύνολο των δεσμεύσεων για το 2024, όπου μεταξύ άλλων φιγουράρουν οι αυξήσεις στο Δημόσιο, στο φόντο των αλλαγών στο ενιαίο μισθολόγιο. Επιπλέον, θεσμοθετείται και το εφάπαξ οικονομικό βοήθημα προς τους συνταξιούχους και δη τους χαμηλά αμειβόμενους, αλλά κι αυτούς που ταλαιπωρούνται ακόμα από την προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου.

Αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει τις επισκέψεις αλλά και τις συσκέψεις με τις ηγεσίες των υπουργείων, πάντα βάσει των προτεραιοτήτων όπως αυτές περιγράφονται στους μπλε φακέλους που έχουν επιμεληθεί οι υπουργοί Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και Άκης Σκέρτσος. Στο πλαίσιο αυτό επόμενος σταθμός του πρωθυπουργού είναι κατά πληροφορίες το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ ακολουθούν τα υπουργεία Ενέργειας, Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης.

Νέοι γενικοί γραμματείς

Τις επόμενες ώρες εξάλλου ανακοινώνονται και τα ονόματα των νέων γενικών γραμματέων της κυβέρνησης, μαζί με τις αλλαγές στις αρμοδιότητες μεταξύ των υπουργείων, όπως σας ενημέρωσε εγκαίρως, από χθες, η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ».

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 10/7