Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή κατά τη Σύνοδο Κορυφής, χαιρέτισε την διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Επιπλέον, έκανε ειδική αναφορά στο Μεταναστευτικό, το οποίο, όπως είπε, είναι πρόκληση πολιτική και γεωπολιτική για το ΝΑΤΟ, καθώς αφορά τις σχέσεις των χωρών της Συμμαχίας με τη Νότια Γειτονία.

Αναφερόμενος στην Ουκρανία, τόνισε ότι η Συμμαχία έχει κάνει πολλά και ότι το Ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ αντανακλά τον κοινό τόπο των χωρών-μελών της Συμμαχίας. Ο Πρωθυπουργός επέστησε την προσοχή στις εντάσεις στα Δυτικά Βαλκάνια, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να είναι ακόμη μια πρόκληση για τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ.

Αύριο θα δω τον Ερντογάν - Μπορούμε να κάνουμε το πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων


Νωρίτερα, στη συνάντηση που θα έχει αύριο, Τετάρτη, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πρώτο τετ α τετ μετά από μια μακρά περίοδο έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επικεντρώθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωσή του κατά την άφιξη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στη Λιθουανία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αφού επισήμανε ότι θα είναι η πρώτη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο μετά τις πρόσφατες εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία εξέφρασε την εκτίμηση ότι «μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας».

«Δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές κλίμα έντασης» τόνισε, επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος «χάραξε» τη «γραμμή» με την οποία προσέρχεται στη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν: «Μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και το σεβασμό στο διεθνές δικαιο θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη, ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε την γεωπολιτική μας διαφορά που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο».

Όπως σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός «έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου, βήματα προόδου που θα είναι προφανώς προς όφελος και των δύο λαών μας».

Ολόκληρη η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Συναντιόμαστε εδώ πέρα στο Βιλνιους καθόσον ακόμα λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο πέρα μαινεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Κατά συνέπεια η επαναβεβαιώση των βασικών αρχών της συμμαχίας είναι σήμερα περισσότερο απαραίτητη παρα ποτέ και θέλω να χαιρετίσω την επί της αρχής απόφαση της Τουρκίας και του προέδρου Ερντογάν να δεχθεί στους κόλπους της συμμαχίας την Σουηδία και εύχομαι πολύ σύντομα και επίσημα η φίλη Σουηδία να αποτελέσει το 32ο μελος της συμμαχίας μας.

Θα έχω όπως γνωρίζετε την ευκαιρία να συναντηθώ αύριο κατ΄ιδίαν με τον πρόεδρο Ερτογάν στην πρώτη συνάντησή μας μετά την διπλή εκλογική μας επικρατήση. Πιστεύω ότι και οι δύο με μία ισχυρή λαϊκή εντολή μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας. Όπως έχω πει πολλές φορές δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές κλίμα έντασης. Έχουμε προφανώς σημαντικές διαφορές, μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και το σεβασμό στο διεθνές δικαιο θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη, ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε την γεωπολιτική μας διαφορά που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου, βήματα προόδου που θα είναι προφανώς προς όφελος και των δύο λαών μας.