Η ομάδα ευρωβουλευτών του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αιτιολόγησε για ποιο λόγο καταψήφισε την τροπολογία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. 

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

Ο κανονισμός για την λεγόμενη «αποκατάσταση της φύσης» που παρουσίασε η Κομισιόν, είναι ενταγμένος στη στρατηγική της «πράσινης» μετάβασης της ΕΕ. Σχεδιάστηκε για να αποτελέσει ένα ακόμη πεδίο κερδοφόρας δράσης για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που με πρόσχημα την «αποκατάσταση χερσαίων, παράκτιων, θαλάσσιων, αστικών, γεωργικών και δασικών οικοσυστημάτων», θα αναλάβουν τα σχετικά έργα με κρατικό χρήμα, που θα κληθούν να πληρώσουν τα εργατικά-λαϊκά στρώματα, μόνιμα υποζύγια της κρατικής και ευρωενωσιακής φορολεηλασίας» επισημαίνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

«Ο κανονισμός βρήκε τη στήριξη μεγάλων ομίλων που «μυρίστηκαν» νέα κέρδη, ενώ συνάντησε την αντίδραση εξίσου ισχυρών καπιταλιστικών επιχειρήσεων του αγροτικού και άλλων κλάδων, που θεώρησαν ότι «ρίχνονται» στη μοιρασιά. Η αντιπαράθεση αυτή των μονοπωλίων, βρήκε την έκφρασή της στο Ευρωκοινοβούλιο από τις αστικές πολιτικές δυνάμεις: Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (στο οποίο ανήκει η ΝΔ) και η ακροδεξιά των ECR (όπου ανήκει η Ελληνική Λύση) και ID (βλ. ομάδα Λεπέν) ανέλαβαν την υπεράσπιση των καπιταλιστών του αγροτικού κλάδου και των άλλων «ριγμένων», ζητώντας την απόρριψη του κανονισμού με το πρόσχημα του «κινδύνου της επισιτιστικής επάρκειας». Ενώ, η σοσιαλδημοκρατία όλων των αποχρώσεων (Σοσιαλιστές & Δημοκράτες, βλ. ΠΑΣΟΚ και «Left», βλ. ΣΥΡΙΖΑ) και οι Πράσινοι την υπεράσπιση του άλλου μπλοκ ομίλων, προβάλλοντας την προστασία δήθεν του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας. 

Στην Ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου, το τελικό συμβιβαστικό κείμενο που ψηφίστηκε προβλέπει ευχές για «προσπάθειες αποκατάστασης» μόνο των περιοχών Natura και μάλιστα «εάν και εφόσον αυτό είναι εφικτό». Η ουσία του νέου κανονισμού συνοψίζεται στο άρθρο 5α που προβλέπει ότι οι κυβερνήσεις δεν έχουν καμία υποχρέωση αποκατάστασης, διατήρησης και προστασίας της φύσης, ακόμη και σε περιοχές Νatura, όταν πρόκειται για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, επειδή αποτελούν «υπέρτερο δημόσιο συμφέρον». Το άρθρο αυτό υπερψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Ελληνικής Λύσης και οι πολιτικές τους ομάδες.

Με τις ευλογίες λοιπόν και του «νόμου για την αποκατάστασης της φύσης» τα «πράσινα» μονοπώλια θα φυτεύουν ανεμογεννήτριες σε βουνά, δάση και θάλασσες, ακόμη κι έξω από τις αυλές των σπιτιών, ενώ θα σπέρνουν φωτοβολταϊκά σε κάθε σπιθαμή καλλιεργήσιμης γεωργικής γης και θα κατασκευάζουν όπου θέλουν ακόμη και πυρηνικά εργοστάσια (αφού η ΕΕ χαρακτηρίζει «πράσινη» και την πυρηνική ενέργεια). Το μπλοκ των σοσιαλδημοκρατών-πρασίνων μάλιστα ...πανηγυρίζει γιατί τελικά υπερψηφίστηκε το κείμενο που συνδιαμόρφωσαν με τις τροπολογίες τους το ΕΛΚ κι η ακροδεξιά.

Να πώς τα βρίσκουν συμπλέοντας τα αστικά κόμματα κι οι ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες τους, που με την δήθεν «πράσινη» πολιτική τους, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που διεξάγουν, καταστρέφουν το περιβάλλον και υποδύονται προκλητικά κι ότι θα το αποκαταστήσουν.

Γι' αυτούς τους λόγους η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε, τόσο την τροπολογία απόρριψης του ΕΛΚ και της ακροδεξιάς, όσο και τον τελικό κανονισμό που υπερψήφισε το μπλοκ σοσιαλδημοκρατών και πρασίνων.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει σταθερά να αποκαλύπτει και να αντιπαλεύει την ευρωενωσιακή στρατηγική της «πράσινης μετάβασης» που καταστρέφει το περιβάλλον και συνθλίβει τα λαϊκά συμφέροντα, προς όφελος της κερδοφορίας των «πράσινων αρπακτικών» που οι λαοί πληρώνουν ήδη πανάκριβα.