Τα χαρτιά του ενόψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών άνοιξε ο Κώστας Σκανδαλίδης, ξεδιπλώνοντας με σαφήνεια τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στον δρόμο προς τις δημοτικές και περιφερειακές κάλπες του προσεχούς Οκτωβρίου.

Μιλώντας στους «Αταίριαστους» του Σκάι ο Κ. Σκανδαλίδης, που έχει αναλάβει ρόλο συντονιστή στην επιτροπή του κόμματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με σκοπό την επιλογή των «εκλεκτών» της Χαριλάου Τρικούπη που θα ηγηθούν των «πράσινων» συνδυασμών σε δήμους και περιφέρειες, ξεκαθάρισε ότι σε επίπεδο περιφερειών το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα κινηθεί με αυτόνομες καθόδους υποψηφίων, κλείνοντας οριστικά το παράθυρο που είχε ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ για κοινές υποψηφιότητες του προοδευτικού χώρου απέναντι στους υποψήφιους της ΝΔ.

Ο εμπειρότατος Κ. Σκανδαλίδης αιτιολόγησε την απόφαση της Χ. Τρικούπη να υποδείξει τους δικούς της υποψήφιους στις 13 περιφέρειες της επικράτειας, επισημαίνοντας τα πολιτικά χαρακτηριστικά που έχει η ψήφος στις περιφερειακές εκλογές, κάνοντας λόγο για «καθαρά πολιτική αναμέτρηση», την οποία στο ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνονται ως «μεσοσταθμό» μεταξύ των πρόσφατων εθνικών εκλογών και των ευρωεκλογών της επόμενης χρονιάς. Συνεπώς, στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι η ανοδική τάση του ΠΑΣΟΚ που κατεγράφη στις εθνικές κάλπες να αποτυπωθεί στις περιφερειακές κάλπες, όπου στοχεύουν σε αύξηση των ποσοστών του κόμματος, προκειμένου να ενισχύσουν το αφήγημα της οιωνεί αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διαφορετική είναι η προσέγγιση που θα ακολουθήσει το κόμμα του Ν. Ανδρουλάκη στην επιλογή των υποψήφιων δημάρχων, κατά την οποία, σύμφωνα με τον Κ. Σκανδαλίδη, δεν θα δοθούν επίσημα χρίσματα, καθώς η θέση του κόμματος είναι πως οι τοπικές κοινωνίες είναι αρκετά ώριμες, γνωρίζουν τα πρόσωπα και αποφασίζουν χωρίς κομματικά κριτήρια. Κάποιες εξαιρέσεις αναμένεται να υπάρξουν στους μεγάλους δήμους της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Πάτρα), όπου η ψήφος έχει περισσότερο πολιτικά χαρακτηριστικά και εκεί αναμένεται το ΠΑΣΟΚ να παράσχει στήριξη σε συγκεκριμένους υποψήφιους.

Πάντως να σημειωθεί πως οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές αντιμετωπίζονται ως «χρυσή ευκαιρία» από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την ενίσχυση της θέσης του στο πολιτικό σκηνικό, καθώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας προνομιακός χώρος για το Κίνημα, στον οποίο διατηρεί ισχυρές δυνάμεις.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 13/7