Σε μια πολύ κρίσιμη χρονική συγκυρία, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, θα έρθει στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες της Απογευματινής, θα επισκεφθεί τη χώρα μας τον Αύγουστο για διακοπές με τη σύζυγό του. Φυσικά, μια τέτοια ιδιωτική επίσκεψη, ακόμα κι αν έχει χαρακτήρα αναψυχής, δεν θα μπορούσε να μην αποτελέσει καλή ευκαιρία για πολιτικές επαφές. Δεν αποκλείεται να συναντηθεί λοιπόν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη.
Άλλωστε, λίγες ημέρες αργότερα, στις 19 Σεπτεμβρίου, ο Κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για τη Σύνοδο του ΟΗΕ. Ως εκ τούτου, το timing της επίσκεψης Μενέντεζ μόνο τυχαίο δεν θεωρείται. Κι ας επισκέπτεται τη χώρα μας σχεδόν κάθε καλοκαίρι. Γενικώς, θα υπάρξει έντονη αμερικανική κινητικότητα στην έδρα μας το επόμενο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του Star, το επόμενο δεκαπενθήμερο πρόκειται να έρθουν στην Ελλάδα αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης και της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας για να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για την αγορά των μαχητικών 5ης γενιάς F-35. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει ήδη τις τέσσερις υπογραφές που απαιτούνται από τα μέλη του Κογκρέσου και της Γερουσίας για τα F-35, ενώ η Τουρκία δεν έχει πάρει κάτι αντίστοιχο ακόμη για τα δικά της F-16. Χθες, μιλώντας σε δημοσιογράφους εν πτήσει ο Ερντογάν δήλωσε σχετικά: «Ο Μπάιντεν και η κυβέρνησή του ακολουθούν μία στάση υπέρ της χώρας μας στο θέμα της πώλησης των F-16. Αυτή τη στιγμή τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Εξωτερικών του δήλωσαν πως παρακολουθούν στενά αυτή την ιστορία».
Επίσης, Αμερικανοί γερουσιαστές της επιτροπής της οποίας επικεφαλής είναι ο κ. Μενέντεζ (Εξωτερικών και Άμυνας, δηλαδή) πρόκειται να επισκεφθούν την πατρίδα μας. Το ίδιο και ένας παλιός μας γνώριμος. Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας, Τζέφρι Πάιατ. Αυτή τη φορά, με τη νέα ιδιότητα του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για θέματα ενέργειας. Πριν ή μετά θα πάει και στην Κύπρο. Και ο νοών νοείτω. Συνδετικός κρίκος όλων αυτών των επαφών είναι ο νυν πρέσβης, ο αεικίνητος Τζορτζ Τσούνης.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»