Επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ-Αλβανίας και ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης. Την Τετάρτη, 19 Ιουλίου, θα προεδρεύσει της Επιτροπής, όπου θα συζητηθεί η ενταξιακή πορεία της χώρας στη ΕΕ, ενώ θα επισκεφθεί τον εκλεγμένο δήμαρχο, Φρέντη Μπελέρη, στις φυλακές των Τιράνων, και τη Χειμάρρα προκειμένου να ενημερωθεί «για το περιουσιακό ζήτημα και τις απαλλοτριώσεις των περιουσιών των κατοίκων του δήμου».

Στη συνεδρίαση της Μεικτής Επιτροπής ΕΕ-Αλβανίας συμμετέχουν 28 ευρωβουλευτές, καθώς και 28 βουλευτές του αλβανικού Κοινοβουλίου. Τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν τη λειτουργία του κράτους δικαίου στην Αλβανία, την ελευθερία της λειτουργίας των ΜΜΕ, τη μάχη εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος στην Αλβανία, τις σχέσεις καλής γειτονίας και την προστασία των μειονοτήτων.

Τα μέλη της Μεικτής Επιτροπής θα έχουν συναντήσεις με την πρόεδρο του αλβανικού Κοινοβουλίου, τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης και πρέσβεις κρατών-μελών της ΕΕ στην Αλβανία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «μετά την υπερψήφιση της τροπολογίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη συνεχιζόμενη άδικη προφυλάκιση του δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη, το θέμα θα είναι στο επίκεντρο των επαφών του Μανώλη Κεφαλογιάννη με την πρόεδρο της αλβανικής Βουλής και αξιωματούχους της αλβανικής κυβέρνησης».

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι «το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με την απόλυτη στήριξη των ευρωβουλευτών της ΝΔ και τη συνδρομή του (προέδρου της ΚΟ του ΕΛΚ στο ΕΚ και προέδρου του ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ, υιοθέτησε την τροπολογία του Μανώλη Κεφαλογιάννη για την άμεση απελευθέρωση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη και για την προστασία των περιουσιών των Ελλήνων της Χειμάρρας».

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην Ολομέλεια του ΕΚ, «ο κ. Κεφαλογιάννης υποστήριξε σθεναρά την τροπολογία, η οποία υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών του ΕΚ και εντάχθηκε στην έκθεση (του ΕΚ) για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ».

Κατά τη διάρκεια, λοιπόν, αυτής της επίσκεψης, που ξεκινά σήμερα, Δευτέρα 17 Ιουλίου, ο κ. Κεφαλογιάννης θα επισκεφθεί και πάλι τον κ. Μπελέρη στις φυλακές των Τιράνων και θα μεταβεί στη Χειμάρρα για να ενημερωθεί «για το περιουσιακό ζήτημα και τις απαλλοτριώσεις των περιουσιών των κατοίκων του δήμου της Χειμάρρας». Ο κ. Κεφαλογιάννης είχε επισκεφθεί τον κ. Μπελέρη στις φυλακές Τιράνων πριν από σαράντα ημέρες.

Ο κ. Μπελέρης, εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, παραμένει εδώ και δύο μήνες προφυλακισμένος «κατά παράβαση των αρχών του Κράτους Δικαίου και του τεκμηρίου της αθωότητας», σύμφωνα με την ανακοίνωση. «Μία προφυλάκιση άδικη και μεροληπτική κατά ενός εκλεγμένου δημάρχου, που προκαλεί ανησυχία και εγείρει ερωτηματικά ως προς την ύπαρξη σκοπιμοτήτων και πολιτικών μεθοδεύσεων», όπως τονίζεται, «μία απόφαση που εμποδίζει τον Φρέντη Μπελέρη να αναλάβει τα καθήκοντά του ως εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση των πολιτών που τον εξέλεξαν στο δημαρχιακό αξίωμα της πόλης τους».

ΑΠΕ