«Συναγερμός» έχει σημάνει από χθες σε Πυροσβεστική και Πολιτική Προστασία εξαιτίας των πύρινων μετώπων που ξέσπασαν σε Ανατολική Αττική, Δερβενοχώρια και Λουτράκι.

«Είναι η ώρα της επιχείρησης», είπε, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA, ο βουλευτής ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας, ο οποίος τόνισε πως το σύνολο των πυροσβεστικών δυνάμεων και της Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται επί ποδός.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, 16.500 πυροσβέστες και 4.500 εθελοντές είναι επί ποδός και τόνισε πως είχαν δοθεί εγκαίρως κονδύλια σε Δήμους και Περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες και να καθαριστούν οι περιοχές από ξερόχορτα.

«Το πιο σημαντικό είναι οι ανθρώπινες ζωές. Η απόλυτη προτεραιότητα είναι να μη διακινδυνεύσει η παραμικρή ανθρώπινη ζωή», υπογράμμισε και δεσμεύτηκε πως θα αναζητηθούν οι ευθύνες, καθώς και θα δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στους πληγέντες.


«Το φαινόμενο δεν είναι οι πυρκαγιές, αλλά η κλιματική αλλαγή»

Τη σημασία να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές και τη συμπαράστασή του στους πληγέντες και τους πυροσβέστες που δίνουν μάχη με τις φλόγες εξέφρασε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης.

«Πρέπει να είμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους που δίνουν μάχη και στους πολίτες που βλέπουν τα σπίτια, το δάσος και το οξυγόνο να μειώνεται και να καταστρέφεται», δήλωσε.

Μεταξύ άλλων, επισήμανε την ανάγκη να ανοίξει ο διάλογος για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις που φέρει.

«Το φαινόμενο δεν είναι οι πυρκαγιές, είναι η κλιματική αλλαγή. Σήμερα είναι η ημέρα που πρέπει να μιλήσουμε για την κλιματική αλλαγή», ανέφερε.


«Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε έναν γενναίο απολογισμό»

Την ίδια στιγμή ο Παύλος Χρηστίδης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε πως το κράτος θα πρέπει να ακούσει τα αιτήματα των πυροσβεστών.

«Ο τρόπος που πρέπει να κινηθούμε είναι να ακούμε τα αιτήματά τους και να τα κάνουμε πράξη. Στην Αττική τέτοιου είδους συζητήσεις έχουν γίνει μέσα και έξω από τη Βουλή», ανέφερε.

«Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει τα αυτιά της, όπως θα έπρεπε. Το κρίσιμο είναι να αντιληφθούμε ότι πίσω από τα παχιά λόγια υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να τα κουβεντιάσουμε στην ουσία τους», πρόσθεσε.

Τέλος, ο Παύλος Χρηστίδης τόνισε πως μετά το πέρας της επιχείρησης της κατάσβεσης, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε έναν γενναίο απολογισμό.