Η ελληνική διπλωματία ανεβάζει στροφές. Στην καρδιά του καλοκαιριού, οι τρεις ισχυρές συμμαχικές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ, οργανώνουν τριμερή συνάντηση κορυφής στη Μεγαλόνησο. Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Χριστοδουλίδης και Μπενιαμίν Νετανιάχου δίνουν ραντεβού στη Λευκωσία για τις 26 Ιουλίου, επιβεβαιώνοντας πλήρως το σχετικό ρεπορτάζ της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ».

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας, στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης κορυφής θα βρεθούν το Κυπριακό, η Τουρκία, τα ενεργειακά αλλά και η αμυντική συνεργασία των χωρών μας. Ειδικά για το τελευταίο, αναμένονται σύντομα εξελίξεις. Έχουν προγραμματιστεί τόσο επιμέρους διμερείς συναντήσεις όσο και μία τριμερής.

Ικανοποίηση

Ο Κύπριος πρόεδρος μίλησε για τις προσδοκίες του σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για την επίλυση του Κυπριακού, στο περιθώριο των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Σύνοδο ΕΕ-CELAC στις Βρυξέλλες. «Έχω ενημερωθεί διεξοδικά από τον καγκελάριο της Γερμανίας, τον Γάλλο πρόεδρο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και φυσικά τον Έλληνα πρωθυπουργό για τα όσα συζητήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου γι’ αυτά που έχω ακούσει. Καταγράφω το ενδιαφέρον της Τουρκίας για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων, είναι κάτι το οποίο στηρίζουμε, είναι κάτι το οποίο υποστηρίζουμε. Είναι κάτι που εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της δικής μας πρότασης, της δικής μας προσέγγισης. Με ικανοποίηση άκουσα ότι αυτή η ενίσχυση των σχέσεων περνά μέσα και από ουσιαστικές εξελίξεις στο Κυπριακό και θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα θα κριθεί κατά πόσο αυτές οι δηλώσεις, η έκφραση ενδιαφέροντος, θα συνοδευτεί και από συγκεκριμένες κινήσεις που, επαναλαμβάνω, σχετίζονται άμεσα με το Κυπριακό. Εγώ, θέλω να το πω, έχω μία συγκρατημένη αισιοδοξία για τις εξελίξεις», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Φυσικά, όπως τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος, συνεχίζονται οι διεργασίες σε διπλωματικό επίπεδο και θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Επίκειται, άλλωστε, και η Σύνοδος του ΟΗΕ που θα γίνει στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο. «Αναλόγως του αποτελέσματος στη Νέα Υόρκη, θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Μακάρι να υπάρξουν θετικές εξελίξεις και τον Οκτώβριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Όλα θα εξαρτηθούν από τις ενέργειες και όχι απλά τις προθέσεις», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης και προσέθεσε: «Είμαι εδώ να εργαστώ πλέον επί συγκεκριμένων εξελίξεων που αφορούν την επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, με έναν ενισχυμένο ρόλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, λαμβάνοντας υπόψη και το ενδιαφέρον της Τουρκίας για να έρθει πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τον Έλληνα πρωθυπουργό, την άλλη εβδομάδα, θα καθορίσουμε και τη στρατηγική για τα επόμενα συγκεκριμένα βήματα για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο». Άλλωστε, το μέλλον των ελληνοτουρκικών είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το Κυπριακό.

«Στην πράξη»

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει κάποια ένδειξη για τις θέσεις του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, για το Κυπριακό, εκτός από τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε πως «είναι σημαντικό ότι αντιλαμβάνεται ο Τούρκος πρόεδρος, πάντα στη βάση της ενημέρωσης που έχω λάβει από τα διαμειφθέντα, την ανάγκη να υπάρξει πρόοδος και στο Κυπριακό, την επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Όλα αυτά θα τα δούμε στην πράξη και ειλικρινά πιστεύω, ελπίζω, ευελπιστώ να υπάρξουν τέτοιες συγκεκριμένες εξελίξεις».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή