Στις αρχές του νέου χρόνου έρχονται 250 ηλεκτροκίνητα οχήματα, όπως είπε πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, προαναγγέλλοντας άμεσες παρεμβάσεις στα λεωφορεία.

Τα πρώτα 250 ηλεκτροκίνητα οχήματα

«Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στις άμεσες παρεμβάσεις τις οποίες κάνουμε στα λεωφορεία μας. Εκεί πιστεύουμε ότι μέχρι τις αρχές του επόμενου χρόνου θα έχουμε απτά αποτελέσματα να δείξουμε, με τα πρώτα καινούργια 250 ηλεκτροκίνητα λεωφορεία να παραδίδονται και να δρομολογούνται σε γραμμές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σε πρώτη φάση, αντικαθιστώντας παλαιότερα λεωφορεία», ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στις υποδομές που έχουν να κάνουν με τις μαζικές μεταφορές, ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο μετρό της Θεσσαλονίκης, το οποίο, όπως είπε, θα λειτουργήσει εντός του 2024, «τη νέα Γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας, το μεγαλύτερο δημόσιο έργο το οποίο αυτή τη στιγμή υλοποιείται στη χώρα και το οποίο όταν ολοκληρωθεί, θα αλλάξει πλήρως τον χάρτη των μεταφορών στην πρωτεύουσα».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε παράλληλα λόγο για «κρίσιμο υπουργείο» στον αναπτυξιακό σχεδιασμό, σημειώνοντας πως προωθεί και ζητήματα κοινωνικής συνοχής, όπως αυτά των μαζικών μεταφορών.

Από την πλευρά του ο Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στους στόχους της τετραετίας και το χρονοδιάγραμμα, έκανε αναφορά σε «προώθηση υφιστάμενων έργων, σχεδιασμό νέας δέσμης έργων και ενίσχυση ασφάλειας των υποδομών».

Η δήλωση του πρωθυπουργού  

Ευχαριστώ κ. Υπουργέ, κα Υφυπουργέ, κ. Υφυπουργέ, για την πολύ ουσιαστική συζήτηση την οποία είχαμε.

Πράγματι, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι ένα απολύτως κρίσιμο Υπουργείο στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της πατρίδας μας, αλλά ένα Υπουργείο το οποίο, όπως είπατε κ. Υπουργέ, προωθεί και ζητήματα κοινωνικής συνοχής, ειδικά στα ζητήματα που αφορούν τις μαζικές μεταφορές - ένα ζήτημα στο οποίο έχουμε συμφωνήσει από κοινού ότι θέλουμε να το προτεραιοποιήσουμε ως προς τις δράσεις τις οποίες δρομολογούμε τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια.

Δεν μιλάμε, λοιπόν, μόνο για την υλοποίηση, την ολοκλήρωση σημαντικών έργων υποδομής τα οποία έχουν ήδη δρομολογηθεί, όπως οι εναπομείναντες μεγάλοι οδικοί άξονες: το Πάτρα-Πύργος το οποίο προχωράει με γρήγορους ρυθμούς, τον Ε65, ο οποίος κι αυτός αναμένεται, το νότιο τμήμα του, να έχει ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών. Φυσικά ο εμβληματικός Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης, όπου η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου έκανε μία πολύ σημαντική δουλειά προετοιμασίας και τώρα εναπόκειται στη νέα ηγεσία να «τρέξει», ουσιαστικά, το έργο.

Αλλά φυσικά και υποδομές που έχουν να κάνουν με τις μαζικές μεταφορές: το μετρό της Θεσσαλονίκης το οποίο, όπως είπαμε, θα λειτουργήσει εντός του 2024, η νέα Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, το μεγαλύτερο δημόσιο έργο το οποίο αυτή τη στιγμή υλοποιείται στη χώρα, ένα μεγάλο ανοιχτό εργοτάξιο στην Αθήνα, το οποίο όμως, όταν ολοκληρωθεί, θα αλλάξει πλήρως τον χάρτη των μεταφορών στην πρωτεύουσα.

Στόχοι και προτεραιότητες

Οι στόχοι και οι προτεραιότητες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών δόθηκαν στην δημοσιότητα μετά την συνάντηση που είχε ο Χρήστος Σταϊκούρας με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δείτε ΕΔΩ την παρουσίαση με τους στόχους και τις προτεραιότητες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών