Στεφάνι στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή στα πρώην κρατητήρια των ΕΑΤ-ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας κατέθεσε σήμερα, Δευτέρα, 24 Ιουλίου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου με αφορμή την 49η αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Μεταξύ άλλων, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έκανε έκκληση για συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από τις πυρκαγιές αλλά και να προστατευθεί το περιβάλλον.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέτισε φόρο τιμής σε όλους τους αντιστασιακούς και τόνισε ότι «η σημερινή ημέρα, είναι μια ημέρα μνήμης και συγκίνησης. Μέρα τιμής για όλους αυτούς, όπως ο Σπύρος Μουστακλής και τόσοι άλλοι επώνυμοι και ανώνυμοι, που την ιστορία τους αφηγούνται οι εικόνες, στο μικρό μουσείο του χώρου αυτού. Αγωνίστηκαν ενάντια στη Δικτατορία και έβαλαν τα θεμέλια για την Μεταπολίτευση».

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «η επέτειος αυτή, έχει και την οδυνηρή της πλευρά, μια πλευρά πένθιμη. Η πληγή της Κύπρου, που παραμένει ανοιχτή και πονάει τον Ελληνισμό».

Σημείωσε, ακόμη, ότι «τη σημερινή ημέρα δεν μπορούμε να τη γιορτάσουμε, γιατί όπως συχνά τα τελευταία χρόνια, αυτές τις ημέρες, ζούμε με ένταση τις πυρκαγιές, που μας φέρνουν αντιμέτωπους με μια αμείλικτη πραγματικότητα, ότι δεν υπάρχει πια χρόνος. Η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, του φυσικού κεφαλαίου, η απώλεια περιουσιών, οι ανθρώπινες ζωές που μπαίνουν σε κίνδυνο, τα ζωάκια που χάνονται, όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν το ταχύτερο δυνατόν».

Όπως είπε «πρέπει όλοι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των συγκινητικών κατοίκων της Ρόδου, την αλληλεγγύη που επέδειξαν ως τοπική κοινωνία, μπροστά στο κακό που τους βρήκε και τη συμπαράστασή τους στους συνανθρώπους τους, που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση. Πρέπει, επίσης, οι πολιτικές δυνάμεις ενωμένες, να αντιμετωπίσουν, όσο γίνεται πιο γρήγορα και με πιο αποτελεσματικό τρόπο, την κρίση, που μας απειλεί».

Τέλος, κλείνοντας, υποστήριξε ότι «η προστασία του περιβάλλοντος είναι ευθύνη όλων μας και είναι υποχρέωσή μας, στα παιδιά μας και στις γενιές που έρχονται».

Σημειώνεται πως την Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν στο Πάρκο Ελευθερίας, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων 1967-1974 Ευάγγελος Γκιουγκής, ο Σπύρος Χαλβατζής, η χήρα του Σπύρου Μουστακλή, καθώς και μέλη Κυπριακών Οργανώσεων.