Κλείνουν σιγά σιγά οι υποψηφιότητες στον Δήμο της Αθήνας και το ΠΑΣΟΚ μοιάζει να αναθέτει τελικά στον Χάρη Δούκα να αντιπαρατεθεί στον Κώστα Μπακογιάννη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ», ο 43χρονος καθηγητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου θα ανακοινώσει επίσημα τις αμέσως επόμενες ημέρες την υποψηφιότητά του για τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, ενώ η ιδρυτική διακήρυξη της δημοτικής παράταξης, της οποίας θα ηγηθεί, είναι στο στάδιο της τελικής οριστικοποίησής της.

Το παρασκήνιο

Έχει μεσολαβήσει έντονο παρασκήνιο πολλών ημερών, καθώς στο μικροσκόπιο των συνεργατών του Νίκου Ανδρουλάκη έπεσαν πολλά ονόματα. Μετά τη βολιδοσκόπηση των Δημήτρη Μάντζου και Παύλου Χρηστίδη, οι οποίοι δεν δέχτηκαν να διακόψουν την πολύ πρόσφατη κοινοβουλευτική τους πορεία, και την άρνηση του Λευτέρη Παπαγιαννάκη, γιου του ιστορικού στελέχους της Ανανεωτικής Αριστεράς, Μιχάλη Παπαγιαννάκη, με μεγάλη εμπειρία στα αυτοδιοικητικά, στο τραπέζι έμειναν τα ονόματα του προέδρου του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσού, και της αρχικής επιλογής του Νίκου Ανδρουλάκη για τον στενό του συνεργάτη, Χάρη Δούκα. Οι μόνες ενστάσεις των επιτελών της Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι ο τελευταίος, ως πολύ νέο πολιτικό στέλεχος, έχει μικρή αναγνωρισιμότητα, αν και κάποιοι επιμένουν ότι αυτό μπορεί να είναι και προτέρημα, αν πραγματοποιηθεί μια δυναμική καμπάνια.

Η προσπάθεια για την υποψηφιότητα του Δ. Βερβεσού κόλλησε, καθώς οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο ίδιος επιθυμούσε κοινή στήριξη από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, στη λογική μιας κοινής προοδευτικής επιλογής, αλλά φαίνεται ότι από τη μια η απροθυμία της Χαριλάου Τρικούπη να «συμπλεύσει» με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η εσωκομματική πολυφωνία που επικρατεί στην Κουμουνδούρου στην πορεία προς την προεδρική εκλογή, δεν δημιούργησαν τις προϋποθέσεις να ευοδωθεί το κλίμα.

Κλιματικές παρεμβάσεις

Ο Χάρης Δούκας, με ακαδημαϊκές περγαμηνές στα ζητήματα ενέργειας και περιβάλλοντος, που αποτελούν τα βασικά πεδία της δραστηριότητάς του, μπορεί να αποτελέσει μια νέα «πράσινη» υποψηφιότητα, με δεδομένο ότι στην πορεία του ως μηχανολόγου μηχανικού υποστηρίζει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση βιώσιμων ενεργειακών και κλιματικών πολιτικών, με όρους συμμετοχής και συνδιαμόρφωσης από τους πολίτες, ώστε η σχεδιαζόμενη παρέμβαση να γίνεται «κτήμα» όλης της κοινωνίας.

Τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγεται στο 2% των περισσότερο διαδραστικών επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τις αξιολογήσεις του Harvard, και έχει συνεργαστεί με πολλούς δήμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναπτύσσοντας σχέδια δράσης και παρεμβάσεις για την ενέργεια και το κλίμα, την ενεργειακή αποδοτικότητα και την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και την ενσωμάτωση τεχνολογιών πληροφορικής, επικοινωνιών και διαδικτύου. Για τη δράση και το έργο του έχει βραβευτεί από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το ΕΜΠ, το ΑΠΘ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, την Ελληνική Εταιρεία Επιχειρησιακής Έρευνας και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 26/7