«Η αντιπολίτευση βρίσκεται σε δυσμενή θέση καθώς η κυβέρνηση ξεδιπλώνει τα θετικά οικονομικά και θεσμικά μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί στον ελληνικό λαό να υλοποιήσει», σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, τη στάση ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στην επικείμενη ψηφοφορία στην Βουλή για την ενίσχυση του εισοδήματος.

«Θέλω να κάνω μια απλή ερώτηση. Όταν θα ψηφίσετε το σύνολο των άρθρων ή περίπου το σύνολο των άρθρων του νομοσχεδίου, ποια ακριβώς αρχή θα καταψηφίσετε; Θέλετε να μου το εξηγήσετε γιατί δεν το καταλαβαίνω;», ήταν η ερώτηση που επεφύλασσε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, απευθυνόμενος κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

«Ψηφίζετε όλο το νομοσχέδιο, ένα-ένα τα άρθρα, αλλά μετά έρχεστε και λέτε ότι θα καταψηφίσετε την αρχή του νομοσχεδίου. Ποια αρχή του νομοσχεδίου καταψηφίζετε; Έχετε ξεχάσει ποια είναι η αρχή του νομοσχεδίου;», επέμεινε ο Μάκης Βορίδης και σχολίασε: «με έωλες αιτιάσεις, δηλαδή τι; Ότι "δεν περιλαμβάνονται άρθρα αναπτυξιακού χαρακτήρα", ότι "θα θέλαμε να έχετε περισσότερα βάλει μέσα". Παρεμπιπτόντως, να συνεννοηθούμε ποια είναι τα "ψίχουλα". Τα "ψίχουλα" είναι 385,5 εκατομμύρια στον προϋπολογισμό του 2023 και από το 2024 και εφεξής είναι μέτρα 1 δισ. 96 εκατομμύρια κατ΄έτος. Αυτά είναι "τα ψίχουλα". Να ρωτήσω τον ΣΥΡΙΖΑ που έχετε κυβερνήσει, δίνατε πολλά τέτοια ψίχουλα την εποχή της διακυβερνήσεως σας; Διότι εδώ κάποια στιγμή πρέπει να αρχίσουμε να γειωνόμαστε λίγο με την πραγματικότητα. Και λέτε, "μα υλοποιείται το 50% του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ". Μάλιστα. Εμείς σήμερα υλοποιούμε πράγματι, μέσα στις πρώτες συνεδριάσεις, το 50% του προεκλογικού μας προγράμματος. Προσέξτε κανείς δεν είπε ότι εφόσον δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος και εφόσον εκπληρώνονται οι στόχοι του προϋπολογισμού, σταματάει η κοινωνική μεταβίβαση, σταματάει η συμμετοχή στο μέρισμα το οποίο πρέπει να έχει ο ελληνικός λαός, από την επιτυχή δημοσιονομική διαχείριση. Έχουμε όμως δεσμευτεί γι αυτά».

Ο υπουργός Επικρατείας είπε επίσης, απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης: «Κοιτάξτε, εγώ καταλαβαίνω ότι βρίσκεστε σε μεγάλη πολιτική αμηχανία. Βρίσκεστε σε πολιτικό πρόβλημα. Έπρεπε να ψηφίσετε μέσα στα δύο πρώτα νομοσχέδια. Υπήρξε μια ισχυρή πλειοψηφία στο νόμο πλέον για την άρση των εμποδίων στην ψήφο των κατοίκων του εξωτερικού και τώρα βρίσκεστε στη δύσκολη θέση να ψηφίσετε και το δεύτερο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Και αναρωτιέστε, "πως θα κάνω αντιπολίτευση;" Θα έπρεπε όμως να αναρωτηθείτε πώς θα κάνετε υπεύθυνη αντιπολίτευση. Υπεύθυνη αντιπολίτευση δεν γίνεται με το να λέτε ότι "θα υπερψηφίσω όλο το νομοσχέδιο αλλά θα ψηφίσω την αρχή του'". Αυτό είναι ο ορισμός της ανευθυνότητας».

Κλείνοντας, ο υπουργός Επικρατείας σχολίασε και τη δήλωση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου ότι ο «πρωθυπουργός το έβαλε στα πόδια». «Ο Πρωθυπουργός στις τρεις συνεδριάσεις της ολομέλειας, ως τώρα, έχει παραστεί στις δύο. Πότε απέφυγε ο πρωθυπουργός την ολομέλεια και το κοινοβούλιο; Ήταν παρών, δέχθηκε ερωτήσεις, μίλησε για ζητήματα εκτός ημερήσιας διάταξης, μίλησε εκτενώς, έδωσε εξηγήσεις, μόνο στα πόδια δεν το έβαλε ο πρωθυπουργός», είπε ο Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε: «η αντιπολίτευση βρίσκεται σε δυσμενή θέση καθώς η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση ξεδιπλώνει τα θετικά οικονομικά και θεσμικά μέτρα τα οποία έχει δεσμευτεί στον ελληνικό λαό. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την ανεύθυνη αντιπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην ανεύθυνη αντιπολίτευση».