Επίσκεψη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας πραγματοποίησε το πρωί της Πέμπτης (27/07) κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΚΟ του κόμματος, Σωκράτη Φάμελλο.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε δηλώσεις του υπογράμμισε τη σημασία της πρόληψης, της προετοιμασίας, της στελέχωσης και διαμόρφωσης ενός συνολικού σχεδίου που θα μικρύνει το αποτύπωμα των πυρκαγιών και των φυσικών καταστροφών και θα ενισχύει την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητας της κοινωνίας.

«Επισκεφτήκαμε σήμερα το συντονιστικό κέντρο μαζί με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ενημέρωση, αλλά και για να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στον αγώνα που δίνουν τα στελέχη του πυροσβεστικού σώματος και όλα τα στελέχη της πολιτικής προστασίας στα μέτωπα της φωτιάς. Ταυτόχρονα, εκφράσαμε και τα συλλυπητήριά μας για τους δύο ήρωες πιλότους μας που χάσαμε, αλλά και την οδύνη μας για τα θύματα της πυρκαγιάς εχθές και προχθές», δήλωσε ο κ. Σ. Φάμελλος.

«Ανησυχούμε όλοι ιδιαίτερα για την εξέλιξη αυτού του δύσκολου καλοκαιριού, για τη μεγάλη έκταση των πυρκαγιών. Υπάρχουν συνάνθρωποί μας που δίνουν τον αγώνα αυτόν στα μέτωπα και εκφράσαμε και στο συντονιστικό κέντρο και στα στελέχη της Πυροσβεστικής την υποστήριξή μας και την ευχή μας για καλή επιτυχία και συντομότερη πυρόσβεση σε όλα τα μέτωπα.

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο πρέπει να γίνει σε διαφορετική βάση και δεν παρεμβαίνουμε στην επιχειρησιακή εκτέλεση της πυρόσβεσης. Οι πυροσβέστες μας και όλη η Πολιτική Προστασία, οι Δήμοι, οι εθελοντές, όπως και όλοι οι πολίτες βοηθούν στην πυρόσβεση. Εμείς από τη μεριά μας πρέπει να ενισχύσουμε την πολιτεία για να μικρύνουμε το αποτύπωμα των φυσικών καταστροφών και να έχουμε μία πιο ανθεκτική κοινωνία», πρόσθεσε.

 

Και συνέχισε: «Καταθέσαμε λοιπόν συγκεκριμένες προτάσεις για τη δασοπροστασία και για τις δασικές πυρκαγιές, για την προετοιμασία της πολιτείας από τον χειμώνα για την αντιπυρική περίοδο, για να έχουμε στελεχωμένη Πυροσβεστική Υπηρεσία και εξοπλισμό, εναέρια και επίγεια μέσα και να έχουμε και ένα αποτελεσματικό δίκτυο συντονισμού της αλληλεγγύης που φάνηκε ότι μας έλειψε. Είναι μεγάλη η πίεση που έχει το κλιματικό φαινόμενο και πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι.

Εδώ χρειάζονται λιγότερα λόγια και περισσότερη δουλειά. Ήρθαμε για να συμβάλουμε να είναι η πολιτεία μας καλύτερη, πιο ανθεκτική, πιο βιώσιμη. Ζητήσαμε προσλήψεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία αλλά και εξοπλισμό, σε εναέρια και επίγεια μέσα. Ζητήσαμε απολογισμό του Προγράμματος "Αιγίς", για να έχει εικόνα και το Ελληνικό Κοινοβούλιο σχετικά με το πώς προχωράει μία τόσο μεγάλη επένδυση. Ζητήσαμε επίσης ενημέρωση για τα προγράμματα Antinero, τι έργα έχουν γίνει στη δασοπροστασία και τους καθαρισμούς δασών, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει μία πολύ συγκεκριμένη πρόταση για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών, είναι επίσημη δημόσια πολιτική και πρέπει να εφαρμοστεί.

Τα υπόλοιπα θα τα πούμε έτσι κι αλλιώς στη Βουλή. Έχουμε προτείνει να γίνει μία συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και περιμένουμε μία απάντηση από την κυβέρνηση.

Θέλουμε μία πιο ανθεκτική, πιο βιώσιμη κοινωνία που να προσαρμόζεται στην κλιματική αλλαγή και μία βιώσιμη ζωή για όλους μας και μία δυνατή Ελλάδα. Είμαστε λοιπόν στη διάθεση της κοινωνίας αλλά και των υπηρεσιών που δίνουν τη μάχη στο μέτωπο για να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Είμαστε εδώ για να συμβάλλουμε και να καταθέσουμε προτάσεις γιατί υπάρχει ανησυχία από τις εξελίξεις».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει χρόνος για γίνει η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών, ο Σ. Φάμελλος απάντησε: «Νομίζω ότι όταν όλη η Ελλάδα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και όταν δυστυχώς χάνονται ανθρώπινες ζωές, εμείς πρέπει να υπηρετήσουμε την πατρίδα μας και την κοινωνία, η οποία σήμερα ανησυχεί. Δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα περιορισμού στη διαθεσιμότητα των πολιτικών προσώπων όταν υπάρχει μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Γι' αυτό κάναμε και σχετική πρόταση εχθές επίσημα στη Βουλή και δεν έχουμε λάβει ακόμη απάντηση από την κυβέρνηση. Γιατί εμείς έχουμε προτάσεις και για την πρόληψη των πυρκαγιών και για το σχέδιο ανθεκτικότητας της κοινωνίας αλλά και για τη στελέχωση των υπηρεσιών. Γιατί υπάρχουν σοβαρά ζητήματα στελέχωσης».