Δραστικές είναι οι αλλαγές, τις οποίες προτίθενται να επιφέρουν ο νέος υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, και η νέα αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, στο οργανόγραμμα, τη δομή της διοίκησης και την ανταπόκριση στην αποστολή του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ήδη καταθέσει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση, με την οποία προβλέπεται η θεσμοθέτηση θέσης διευθύνοντος συμβούλου για τον ΕΟΔΥ, με παράλληλη κατάργηση των θέσεων των δύο αντιπροέδρων του Οργανισμού. Η νέα θέση θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος θα τοποθετείται στον Οργανισμό με απόφαση του υπουργού Υγείας.

Η αιφνίδια κίνηση της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας εκδηλώθηκε σε πλήρη συμφωνία με το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο βλέπει εδώ και πολύ καιρό τον Οργανισμό να παραπαίει σε αισθητή αδράνεια, ενώ χωρίς αξιώσεις φαίνεται ότι θα παραμείνει η δημόσια αντίδραση του Δ.Σ. του συλλόγου των εργαζομένων στον ΕΟΔΥ, το οποίο εξέφρασε, με ανακοίνωσή του, την αντίθεσή του στην θεσμοθέτηση θέσης διευθύνοντος συμβούλου, καθώς και στον απευθείας ορισμό του τελευταίου με απλή απόφαση του υπουργού Υείας.

Πάντως, μία από τις πέντε θέσεις στο Δ.Σ. του ΕΟΔΥ προβλέπεται κανονικά και με τη νέα ρύθμιση να καλύπτεται από εκπρόσωπο των ιδίων των εργαζομένων στον Οργανισμό.