Προς εκδίκαση, στο Πρωτοδικείο του Ειδικού Δικαστηρίου Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος, το οποίο βρίσκεται στα Τίρανα, παραπέμπεται ο φάκελος του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, και του συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση, μετά την ολοκλήρωση των ανακρίσεων.

Υπενθυμίζεται ότι αμφότεροι κατηγορούνται για το ποινικό αδίκημα της ενεργού διαφθοράς στις εκλογές, ενώ λόγω των διακοπών στο αλβανικό σύστημα δικαιοσύνης δεν είναι γνωστό πότε θα διεξαχθεί η δίκη - σίγουρα πάντως μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν με την ίδια κατηγορία δύο μέρες πριν από τις κάλπες της 14ης Μαΐου, στις οποίες ο Μπελέρης εξελέγη δήμαρχος Χειμάρρας.

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο στην Αλβανία, σε περίπτωση που η διαδικασία δεν ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών από την εκλογή, τότε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή υποχρεούται να δρομολογήσει διαδικασίες επανάληψης των εκλογών στον Δήμο Χειμάρρας.

Νέες κάλπες

Η προθεσμία αυτή λήγει στις 14 Αυγούστου και όλα δείχνουν ότι ο Φρέντι Μπελέρης δεν θα ορκιστεί. Την ίδια στιγμή, υπενθυμίζεται ότι και σε περίπτωση που το δικαστήριο αποφανθεί για όποια ποινική δίωξη σε βάρος του εκλεγμένου δημάρχου, εκείνος απαλλάσσεται του αξιώματος και διενεργούνται νέες εκλογές.

Αντίδραση

Μετά την απόφαση για παραπομπή του Μπελέρη στο Ειδικό Δικαστήριο, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, αντέδρασε άμεσα και έθεσε το ζήτημα στην Αλβανίδα υπουργό Εξωτερικών. Το ΥΠ.ΕΞ. παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της υπόθεσης και συνεχίζει να ενημερώνει τους εταίρους της Ελλάδας, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και διεθνώς.