Στο 90 και 1
Στο 90 και 1 Κώστας Γκόντζος Διονύσης Βερβελές
Beleris
Διεθνή

Φρέντι Μπελέρης: Καταγγελίες για «κατασκευασμένο» Ποινικό Μητρώο που επικαλείται το αλβανικό δικαστήριο για τη συνέχιση της προφυλάκισής του

Σοβαρές καταγγελίες για «κατασκευασμένα» έγγραφα που επικαλείται η Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος της Αλβανίας

Το Ποινικό Μητρώο του ομογενούς δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη φαίνεται πως επικαλείται η δικαστής της Ειδικής Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος της Αλβανίας (SPAK) Αταλάντα Ζεκίρι, στην απόρριψη του αιτήματος να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Protothema.gr, η Αλβανίδα δικαστής υποστηρίζει πως με βάση το έγγραφο αυτό ο Μπελέρης είναι ύποπτος φυγής. Ωστόσο σοβαρό ζήτημα τίθεται από την αποκάλυψη πως αντίγραφο του Ποινικού Μητρώου που κατέθεσε η υπεράσπιση του ομογενούς δημάρχου Χειμάρρας και «κατέβασε» συνήγορός του ψηφιακά από την πλατφόρμα e-albania είναι «λευκό», μιας και το παλαιότερο αδίκημα έχει παραγραφεί. Άρα η δικαιολογία που επικαλείται η δικαστής δεν ισχύει.

Ενημερωτικά το 2003 ο Μπελέρης είχε καταδικαστεί ερήμην για υποτιθέμενη προσβολή των συμβόλων της Αλβανίας, όταν εμπόδισε με κίνδυνο της ζωής του -ως εκλογικός αντιπρόσωπος στο χωριό Πύλιουρι - την κλοπή της κάλπης από παρακρατικούς, στις δημοτικές εκλογές της ίδιας χρονιάς. Το αδίκημα τελικά παραγράφηκε.

Αποκάλυψη

Το protothema.gr έφερε στο φως το έγγραφο του Ποινικού Μητρώου που περιλαμβάνεται στην δικογραφία και εμφανίζει τον Μπελέρη ως καταδικασμένο για υπόθεση του 2003 και το ίδιο έγγραφο όπως το «κατέβασε» ο συνήγορός του από την πλατφόρμα e-albania με την ένδειξη (υδατογράφημα) «Ι PADENUAR» δηλαδή «Μη καταδικασμένος» με καθαρό Ποινικό Μητρώο.

«Κατασκευασμένη δικογραφία»

«Διαρρέουν έγγραφα από το δικαστήριο τα οποία επιβεβαιώνουν τα όσα υποστηρίζουμε. Πρόκειται περί κατασκευασμένης δικογραφίας η οποία μπάζει από παντού. Η δικαστής επιλέγει να αναγνωρίσει το έγγραφο που θα της δώσει πάτημα ώστε να κρατήσει τον Φρέντι Μπελέρη στη φυλακή. Το έγγραφο που προσκόμισε ο δικηγόρος του Μπελέρη είναι εκτυπωμένο από την πλατφόρμα e-albania, κάτι αντίστοιχο με το ελληνικό gov.gr» σχολίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών, με έδρα την Αθήνα, Θοδωρής Γκούμας, τονίζοντας πως: «Ο Μπελέρης είναι πολιτικός κρατούμενος και η Χειμάρρα όμηρος των ορέξεων του Έντι Ράμα».

«Προφυλακισμένος για πολιτικούς λόγους»

Ο Μπελέρης παραμένει ήδη προφυλακισμένος 40 ημέρες με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων τα ξημερώματα της 12ης Μαΐου, δύο ημέρες πριν τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στην Αλβανία.

Την Τετάρτη η SPAK απέρριψε το αίτημα των συνηγόρων του Μπελέρη να αποφυλακιστεί με περιοριστικά μέτρα, προσκομίζοντας και την απόφαση του δικαστηρίου Αυλώνας με την οποία ανακηρύχθηκε και επίσημα δήμαρχος Χειμάρρας.

Οι ίδιοι πρότειναν στην έδρα καταβολή χρηματικής εγγύησης, ώστε να αποδείξουν πως ο Μπελέρης δεν είναι ύποπτος φυγής, ενώ ανάμεσα επιχειρήματα που παρουσιάστηκαν ήταν αυτό, σύμφωνα με το οποίο έως σήμερα στην Αλβανία υπήρξαν 31 διαφορετικές περιπτώσεις με την ίδια κατηγορία, εξαγορά ψήφων, αλλά ουδείς κατηγορούμενος προφυλακίστηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας της SPAK Αταλάντα Ζεκίρι άκουγε σιωπηλή για 40 λεπτά τα ισχυρά νομικά επιχειρήματα των συνηγόρων του Φρέντι Μπελέρη, μιλώντας μόνο όταν ανακοίνωσε την απορριπτική απόφαση.


«Μοναδικός τους στόχος να μην αλλάξει χέρια ο δήμος Χειμάρρας»

«Ήταν μια συνέχεια των προηγούμενων αποφάσεων που είχαν πάει τα αλβανικά δικαστήρια με τη δικαιολογία πως είναι ύποπτος φυγής. Μοναδικός τους στόχος είναι να μην αλλάξει χέρια ο δήμος Χειμάρρας. Αυτός είναι ο στόχος τους και πλέον είναι ξεκάθαρο. Από την πρώτη στιγμή μιλάμε για απαγωγή και ομηρία» δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο Λεονάρδος Μπελέρης, αδελφός του δημάρχου Χειμάρρας.

Η απόφαση της SPAK προκάλεσε εκ νέου την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, κατηγορώντας ευθέως πως αποσκοπεί στην παρεμπόδισή ορκωμοσίας του ως νόμιμου δημάρχου Χειμάρρας. «Η απόρριψη της αίτησης αποφυλάκισης του κ. Μπελέρη, προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντά του ως νέου Δημάρχου Χειμάρρας, παρεμποδίζει ευθέως την ορκωμοσία του και προκαλεί βαθύ προβληματισμό για τους πραγματικούς στόχους πίσω από τη δίωξη του» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Τα τρία σενάρια

Η ορκωμοσία των νέων αιρετών στην Αλβανία θα λάβει μέρος το επόμενο δεκαήμερο. Όποιος εκλεγμένος δεν παραστεί σε αυτήν, κινδυνεύει σοβαρά να εκπέσει του αξιώματός του.

Οι συνήγοροι του Μπελέρη αναμένεται να καταθέσουν αίτημα στην SPAK ώστε να μπορέσει να μεταβεί στην Χειμάρρα για την τελετή ορκωμοσίας, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να εκπέσει του αξιώματός του.

Τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια:

1ον. Να επιτραπεί στον Μπελέρη να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας στο δηαμχρειο Χειμάρρας, συνοδεία αστυνομικής φρουράς.

2ον. Να ορκιστεί μέσα στην φυλακή

3ον Να παραμείνει προφυλακισμένος και η αλβανική κυβέρνηση να επαναπροκηρύξει εκλογές στην Χειμάρρα χωρις τον Μπελέρη υποψήφιο.

Σύμφωνα με τις έως σήμερα μεθοδεύσεις, τα Τίρανα φαίνεται πως επιδιώκουν το 3ο σενάριο με στόχο να πετύχουν την εκλογή του «εκλεκτού» του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Χειμάρρα, ώστε να προωθηθούν τα μεγάλα συμφέροντα και deal στην λεγόμενη και αλβανική ριβιέρα.