Παρά την πολιτική ανάπαυλα των ημερών, με τις ολιγοήμερες διακοπές των υπουργών να ξεκινούν (αν οι συνθήκες στη χώρα το επιτρέψουν) στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, δεν σταματά και η πολιτική προετοιμασία για την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, καθώς τα επιτελεία σε Μέγαρο Μαξίμου και υπουργεία εργάζονται πυρετωδώς για την προετοιμασία της εμφάνισης της κυβέρνησης συνολικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη θέλει να σηματοδοτήσει τη νέα εποχή για την Ελλάδα. Μια Ελλάδα που άφησε οριστικά πίσω της την οικονομική κρίση και τα επώδυνα μνημόνια και με τις οικονομικές επιδόσεις της και τις μεταρρυθμίσεις της θα μπει στην πρωτοπορία για την πράσινη μετάβαση και την ψηφιακή μετεξέλιξη του κράτους.

Η πολιτική και η κοινωνική σταθερότητα που επέβαλε το διπλό νικηφόρο εκλογικό αποτέλεσμα δεν αποτελεί συνθήκη εφησυχασμού και ροπής στην αλαζονεία και την περιφρόνηση της κοινωνικής συνείδησης, τονίζει στους συνομιλητές του ο πρωθυπουργός.

Συνεργάτες του, δε, επισημαίνουν ότι οι άμεσες παρεμβάσεις του στις «απερισκεψίες» Μηταράκη και Πατούλη ήταν το απαραίτητο «φρένο» πριν αρχίσουν να εμφανίζονται κι άλλα παρόμοια φαινόμενα.

Η πρωθυπουργική αντίδραση συνιστά και την έναρξη της «αυτόματης αντικατάστασης» σε όποιο παράπτωμα ανώτατου κυβερνητικού ή κομματικού στελέχους, χωρίς την αναμονή ευκαιρίας ευρύτερου ανασχηματισμού. Στον δρόμο προς τη Θεσσαλονίκη πάντως το οικονομικό επιτελείο εξετάζει εξονυχιστικά την πορεία εσόδων και εκτέλεσης του προϋπολογισμού, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι υπολογισμοί για τα περιθώρια ενδεχομένως νέων εξαγγελιών.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να κινηθεί στον δρόμο της δημοσιονομικής αρετής με αξιοποίηση προς όφελος της κοινωνίας πλεονασμάτων.

Και όλα αυτά εν αναμονή και της απόκτησης επενδυτικής βαθμίδας, που θα επικυρώσει προσπάθειες και αγωνίες των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Στο πλαίσιο λοιπόν των λελογισμένων εξαγγελιών, ο πρωθυπουργός θα εστιάσει στο μεγάλο ζήτημα της εποχής, που είναι η μισθολογική αναβάθμιση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε την πολύ σοβαρή υστέρηση μετά την υπερδεκαετή περιπέτεια των μνημονίων και την προσπάθεια σταδιακά η Ελλάδα να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσον όρο.


Eλαφρύνσεις

Οι φορολογικές ελαφρύνσεις για όλους είναι στο μικροσκόπιο, αλλά οικονομικές πηγές επισημαίνουν ότι οι κινήσεις θα είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και απλωμένες μέσα στην 4ετία.

Με δεδομένο ότι η Βουλή πρόσφατα ψήφισε το νομοσχέδιο όπου σχεδόν το 50% των προεκλογικών εξαγγελιών δρομολογούνται, ανάμεσά τους και οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη αναμένεται να κινηθεί στην εξειδίκευση μέτρων και στις μεταρρυθμιστικές στοχεύσεις της κυβέρνησης για τη νέα τετραετία, όπως και την ανάγκη ενίσχυσης συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι η εμφάνιση του Κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη αποτελεί έναν κρίσιμο παράγοντα που θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική στους υποψήφιους της ΝΔ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς αναλύοντας το αναπτυξιακό όραμα και τις προτεραιότητες του Ταμείου Ανάπτυξης ουσιαστικά θα θέσει και το διακύβευμα για την ανάπτυξη κάθε περιοχής.

Ακόμη ένα ζήτημα είναι οι προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, με τον ΑΣΕΠ να επιταχύνει ρυθμούς για τον εμπλουτισμό του Δημοσίου με ειδικά στελέχη, με βάση τον πρόσφατο διαγωνισμό, όπως και την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και κρίσιμους τομείς, όπως η Πολιτική Προστασία και η εκπαίδευση.

Όπως έχει γράψει η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», σύμφωνα με τον οδικό χάρτη από το υπουργείο Εσωτερικών (σε διαβούλευση με το Μέγαρο Μαξίμου) μέχρι τα τέλη Αυγούστου αναμένεται να έχουν οριστικοποιηθεί οι ανάγκες των δημόσιων υπηρεσιών για τη στελέχωση κρίσιμων τομέων που χρήζουν άμεσης ενίσχυσης και τη βελτίωση των αρρυθμιών που έχουν εντοπιστεί μέσω της αξιοποίησης εξειδικευμένων στελεχών με ειδικές σπουδές, ώστε να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.


Η σημασία των αυτοδιοικητικών εκλογών

Ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας το βράδυ της Πέμπτης την υποψηφιότητα του ∆ημήτρη Πτωχού, έδωσε και το πολιτικό πλαίσιο της κομματικής στήριξης σε υποψήφιους περιφερειάρχες και μεγάλους δήμους, τονίζοντας ότι η Ν∆ προσδίδει κομματικό χρώμα στις περιφερειακές εκλογές «όχι για να βάψουμε γαλάζιο τον χάρτη. Αυτόν τον βάψαμε πριν από μερικές εβδομάδες. Αλλά γιατί θέλουμε ανθρώπους με τους οποίους να συνεργαστούμε καλά, να είναι αρωγοί στις προσπάθειές μας κι εμείς αρωγοί στις δικές τους».

Συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι με βάση την τακτική των προηγούμενων αναμετρήσεων, η παρουσία του την προεκλογική περίοδο θα είναι έντονη για να στηρίξει τις υποψηφιότητες της Ν∆, καθώς οι περιφερειάρχες αποτελούν ένα κρίσιμο στοιχείο στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου. Το πολιτικό μήνυμα της απόλυτης κυριαρχίας της Ν∆ είναι ένα ζητούμενο, παρά την πολύ νωπή κυβερνητική εντολή, με τον πήχυ να έχει τεθεί πάνω από την επίδοση του 2019, καθώς η Ν∆ στηρίζει και τον ανεξάρτητο, προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, Σταύρο Αρναουτάκη στα Χανιά, διότι διαπιστώθηκε ότι υπάρχει έδαφος συνεννόησης και συνεργασίας, ανεξάρτητα από την πολιτική αναφορά.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή