Mεγάλες αλλαγές φέρνει η νέα τετραετία της κυβέρνησης της ΝΔ στον τρόπο αύξησης των συντάξεων, στα επιδόματα, στις εισφορές εργασίας των συνταξιούχων, αλλά και στη δυνατότητα συνταξιοδότησης όλων όσοι έχουν χρέη στα Ταμεία.

Συγκεκριμένα, για ασφαλισμένους, εργαζόμενους και συνταξιούχους έρχονται οι εξής παρεμβάσεις:

1. Αυξήσεις συντάξεων με βάση την αύξηση των μισθών

Από την Πρωτοχρονιά του 2025 αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των αυξήσεων στις συντάξεις. Πλέον οι αυξήσεις θα γίνονται με βάση την πορεία των μισθών. Η εξέλιξη αυτή θα ενισχύσει αισθητά τις αποδοχές των συνταξιούχων, καθώς οι μισθοί θα αυξάνονται συνεχώς έως τα 950 ευρώ το 2025. Η αλλαγή αυτή φέρνει θετικές ανατροπές, τονίζει ο καθηγητής Αλέξης Μητσόπουλος. Η αύξηση το 2024, ωστόσο, θα κινηθεί στο γνωστό πλαίσιο, δηλαδή, με βάση τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ, κοντά στο 4%, αν παραμείνουν τα σημερινά μεγέθη στην οικονομία. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει άλλωστε τονίσει επανειλημμένως ότι «εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους συνταξιούχους. Αυτό πλέον έχει θεσμοθετηθεί και οι αυξήσεις θα γίνονται σε ετήσια βάση για όλους».

2. Χωρίς ποινή 30% η εργασία συνταξιούχων

Έρχεται θετική παρέμβαση με κατάργηση του πέναλτι σε εργαζόμενους συνταξιούχους. Αφορούσε πάνω από 100.000 «ενεργούς» συνταξιούχους, ενώ υπολογίζεται ότι πλέον θα διπλασιαστεί ο αριθμός όλων όσοι θα εργάζονται. Δεν θα επιβάλλεται ποινή μείωσης της σύνταξης, αλλά μόνο ειδική εισφορά στο εισόδημα από την εργασία του συνταξιούχου. Καταργείται συνεπώς η περικοπή του 30% στις συντάξεις αυτής της κατηγορίας και θα αντικατασταθεί από εισφορά που δεν θα ξεπερνά το 30% της σύνταξης του εργαζόμενου συνταξιούχου.

Ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, είναι σαφής: «Ο σκοπός μου είναι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου να έχουμε νομοθετήσει έναν άλλον τρόπο όσον αφορά την εργασία των συνταξιούχων. Σήμερα, αν ένας συνταξιούχος κάνει έστω και ένα ημερομίσθιο τον μήνα, του παρακρατά ο ΕΦΚΑ το 30% από τη σύνταξή του. Αυτό θα γίνει μηδέν και θα ορίσουμε ένα ποσοστό 10%-15%, που θα δίνεται από το εισόδημα υπέρ ΕΦΚΑ. Υπάρχουν συνταξιούχοι που θέλουν να εργαστούν γιατί θέλουν να βελτιώσουν το εισόδημά τους, το οποίο είναι σεβαστό, γιατί μπορεί η σύνταξη να μην τους φτάνει. Δεν μπορούμε να τους το απαγορεύσουμε. Ωστόσο, να πω ότι θα βάλουμε έναν “κόφτη”, που θα λέει το εξής: ότι η έκτακτη αυτή εισφορά ποτέ δεν θα υπερβαίνει το 30% της σύνταξης».

3. Έκδοση σύνταξης για οφειλέτες του ΕΦΚΑ

Πρόκειται για χρέη άνω των 20.000 ευρώ για τους επαγγελματίες που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Ο κ. Γεωργιάδης έχει τονίσει ότι «θα θεσπίσουμε κάποια συγκεκριμένα κριτήρια, για να ξεχωρίσουμε αυτούς που χρωστούν στον ΕΦΚΑ πάνω από 20.000 ευρώ, αν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, ή πάνω από 6.000 ευρώ, αν είναι αγρότες. Αυτοί που θέλουν πράγματι να πληρώσουν, για να πάρουν τη σύνταξή τους, και δεν μπορούν και αυτοί οι οποίοι είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Οι πρώτοι πρέπει με κάποιον τρόπο να μπορούν να παίρνουν τη σύνταξή τους. Οι δεύτεροι ασφαλώς και δεν μας ενδιαφέρουν».

4. Επιδόματα σε κάρτα

Όλα τα επιδόματα θα μπουν σε μια κάρτα για λόγους γρηγορότερης εξυπηρέτησης, αλλά και ελέγχου της πραγματικής οικονομικής κατάστασης των δικαιούχων. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, με εκατοντάδες καταγγελίες για περιπτώσεις όπου το ποσό των επιδομάτων σε θεωρητικά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, για παράδειγμα, παίζεται σε τυχερά παιχνίδια…

Έτσι, καθιερώνονται:

α) Προπληρωμένες κάρτες σε όλα τα προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, δηλαδή επίδομα παιδιού, στέγασης και γέννησης.
β) Με κάρτα θα καταβάλλονται τα βασικά επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ.
γ) Θα υπάρχουν όρια ανάληψης μετρητών και το ποσό που θα απομένει, εκτός του ορίου που θα τεθεί, θα μπορεί να δαπανάται μόνο μέσω POS ή e-banking.
δ) Θα υπάρχουν κίνητρα για χρήση των καρτών σε συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες.
ε) Θα απαγορεύεται η δαπάνη αυτών των χρημάτων για τζόγο…

Οι εκτιμήσεις στο υπουργείο Εργασίας συγκλίνουν στο ότι θα προχωρήσει τάχιστα η εφαρμογή του μέτρου, ώστε να εξαλειφθούν και τα φαινόμενα «πτωχών» στα χαρτιά, που λαμβάνουν επιδόματα χωρίς να τα δικαιούνται.

5. Μονιμοποίηση του επιδόματος προσωπικής διαφοράς

Θέσπιση ετήσιου επιδόματος προσωπικής διαφοράς (200-300 ευρώ) για όσους συνταξιούχους πρόκειται να λάβουν μερική ή και καθόλου αύξηση το 2024 στις κύριες συντάξεις. Ο υπουργός Εργασίας υπογραμμίζει σχετικά: «Έχουμε δεσμευτεί προεκλογικά ότι, όσο η οικονομία μας εξακολουθεί να πηγαίνει καλά, και φέτος δόξα τω Θεώ πηγαίνει καλά, θα ερχόμαστε με ένα εφάπαξ ετήσιο επίδομα να θεραπεύουμε το πρόβλημα της προσωπικής διαφοράς για όσους δεν παίρνουν την αντίστοιχη αύξηση της σύνταξης που παίρνουν οι υπόλοιποι».

6. Νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Θα πραγματοποιηθεί το 2025 και το 2026 και θα ολοκληρωθεί σε 2 δόσεις. Δηλαδή, πάμε σε μείωση ασφαλιστικών εισφορών άνω του 31% αθροιστικά επί κυβερνήσεων ΝΔ έως το 2026.

7. Πλήρης εφαρμογή ψηφιακής κάρτας εργασίας

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα του νέου υπουργού Εργασίας: «Ο σκοπός μας είναι να τηρήσουμε πλήρως το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας στις επιχειρήσεις, αλλά ταυτόχρονα να δώσουμε και πολλά κίνητρα, ώστε να την εφαρμόσουν ακόμα νωρίτερα. Η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα βοηθήσει και τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Στόχος μας είναι να ξέρουμε ακριβώς πόσο εργάζεται ο κάθε εργαζόμενος και να αμείβεται με αυτό που του αναλογεί». Σταδιακά, η κάρτα θα εφαρμοστεί σε όλους τους εργασιακούς χώρους, εκτιμούν στο υπουργείο Εργασίας.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή