Πολλαπλά ήταν τα μηνύματα της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια, με τον ομόλογό του, Γιοάβ Γκάλαντ, στο Τελ Αβίβ.

Τα περισσότερα αφορούν την Τουρκία, με την Αθήνα, κάνοντας συνεχείς κινήσεις και επαφές, να διευρύνει και να εμβαθύνει τις συμμαχίες της με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου για να εμπεδωθεί στη διεθνή κοινότητα ότι αποτελεί μια δύναμη σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας, σε μία από τις πιο ταραγμένες περιοχές της υδρογείου. Ταυτόχρονα, ισχυροποιώντας τη συμμαχία με το Ισραήλ, το μήνυμα προς την Άγκυρα κατά του αναθεωρητισμού και των προσπαθειών αλλαγής συνόρων ήταν ηχηρό.

«Η Ελλάδα είναι εναντίον σε κάθε προσπάθεια αλλαγής συνόρων μέσω της χρήσης βίας και λογίζει τον επιθετικό αναθεωρητισμό ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή μας», τόνισε ο Νίκος Δένδιας στις δηλώσεις του, αμέσως μετά την πολύωρη συνάντηση και με αφορμή την ταυτόσημη καταδίκη των δύο υπουργών για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.

«Η Ελλάδα υποστηρίζει πρωτοβουλίες για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε εμφατικά ο υπουργός Άμυνας, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν αναπτύξει «μία στρατηγική σχέση που βασίζεται στη φιλία, το κοινό όραμα και τον στόχο για ένα ασφαλές περιβάλλον ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή μας. Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να επανεπιβεβαιώσουμε τον κοινό μας στόχο και την επιθυμία να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε τη στρατηγική αμυντική μας συνεργασία. Οι αμυντικοί δεσμοί», συνέχισε, «ανάμεσα στις χώρες μας έχουν ισχυροποιηθεί μέσω κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και εκπαιδεύσεων των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και μέσω ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών. Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να επανεπιβεβαιώσουμε τον κοινό μας στόχο και την επιθυμία να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε τη στρατηγική αμυντική μας συνεργασία».

Στη συζήτηση έγινε αναλυτική επεξεργασία των σχεδίων συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας Ελλάδας – Ισραήλ, με τον Νίκο Δένδια να αναφέρεται σε εμπλουτισμό της «με κοινό όφελος για τις κοινωνίες και τις οικονομίες των δύο χωρών», συμπληρώνοντας: «Θα συνεργαστούμε πολύ στενά με το Ισραήλ στους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης». Τόνισε επίσης ότι «η Ελλάδα θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα παρεμφερές οικοσύστημα με αυτό του Ισραήλ με τη συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων, του υπουργείου και των εταιρειών».

Πρόσθεσε, ακόμη, πως «οι αμυντικοί δεσμοί ανάμεσα στις χώρες μας έχουν ισχυροποιηθεί μέσω κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και εκπαιδεύσεων των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και μέσω ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών».

Στις δηλώσεις του ο Γιοάβ Γκάλαντ αναφέρθηκε «στους ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες» και πως «Ισραήλ και Ελλάδα ενώνουν τα χέρια εξασφαλίζοντας τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Η αμυντική συνεργασία μας αγγίζει πολλούς τομείς», υπογραμμίζοντας πως «με την αμυντική βιομηχανική συνεργασία μας συνεισφέρουμε όχι μόνο στην ασφάλεια αλλά και στις οικονομίες των δύο χωρών».

Στο μεταξύ, όπως ήδη είχε ανακοινωθεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, λόγω μεγαλύτερης διάρκειας του προγράμματος συναντήσεων του Νίκου Δένδια στο υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, η επίσκεψη στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων θα πραγματοποιηθεί σε προσεχές χρονικό διάστημα.

Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι πρόκειται για τη δεύτερη μέσα σε μία εβδομάδα επαφή του Νίκου Δένδια με κρίσιμο παράγοντα για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού μόλις την προηγούμενη (εβδομάδα) επισκέφτηκε, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό, την Αίγυπτο, έχοντας ιδιαίτερες συνομιλίες με τον ομόλογό του στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι, με κεντρικό στόχο την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»