Νέες διαστάσεις αποκτά η πολύκροτη υπόθεση αποκάλυψης του μεγάλου κυκλώματος εμπορίας βρεφών, με επίκεντρο την ιδιωτική μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στα Χανιά, μετά την απόφαση του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, να παύσει αιφνιδίως από τα καθήκοντά του τον πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΑΙΥΑ), Νίκο Βραχνή, το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου 12 Αυγούστου.

Μάλιστα, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ», εναντίον του τέως πλέον προέδρου της Εθνικής Αρχής έχει ήδη κινηθεί και ο αρμόδιος εισαγγελέας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της «Α», ο τέως πλέον πρόεδρος της Αρχής έχει κληθεί να καταθέσει ανωμοτί (σ.σ. διαδικασία κατά την οποία κάποιος καταθέτει στις Αρχές χωρίς να δώσει όρκο), σχετικά με ό,τι γνωρίζει για την υπόθεση των Χανίων, να εξηγήσει τον βαθμό της δικής του τυχόν προσωπικής εμπλοκής, αλλά και να απαντήσει επίσης σε ερωτήσεις για δικές του ενδεχόμενες παράνομες ενέργειες.

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Βραχνής φέρεται να είχε αποστείλει, το τελευταίο χρονικό διάστημα, στη μονάδα των Χανίων δύο στελέχη της ΕΑΙΥΑ, προκειμένου να… ελέγχουν τις διαδικασίες στο σύνολό τους, στελέχη τα οποία βρίσκονται σήμερα ενώπιον της Δικαιοσύνης. Εντύπωση, μάλιστα, προκαλεί το γεγονός ότι ο Νίκος Βραχνής δήλωσε την περασμένη Παρασκευή στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ), μία ημέρα πριν από την αποπομπή του από τη θέση του στην ΕΑΙΥΑ και σαν να μην έχει συμβεί το παραμικρό, ότι η Αρχή και ο ίδιος βρίσκονται σε… επαφή με τα στελέχη της ελεγχόμενης από τη Δικαιοσύνη μονάδας, προκειμένου να εξασφαλιστεί… η ασφάλεια του γενετικού υλικού και των αρχείων. Επίσης, στην ίδια συνέντευξή του ο Νίκος Βραχνής δηλώνει τεχνηέντως ότι δεν έχει υπάρξει καμία καταγγελία εις βάρος της μονάδας των Χανίων, από το… 2021 και μετά.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι από την ΕΑΙΥΑ εις βάρος της μονάδας των Χανίων υπάρχει από το 2020 επιβολή χρηματικού διοικητικού προστίμου ύψους 1.500 ευρώ και ποινή για εξάμηνη αναστολή της λειτουργίας της, αλλά ούτε η μονάδα ανέστειλε ποτέ τη λειτουργία της ούτε ο Νίκος Βραχνής, ο οποίος είχε, μάλιστα, μειοψηφήσει στη σχετική απόφαση της ΕΑΙΥΑ, έχει εξηγήσει ποτέ γιατί δεν εκτελέστηκε η ποινή.

Σημειώνεται, τέλος, ότι με απόφασή του στις 8 Οκτωβρίου 2018 ο ίδιος ο τότε γενικός γραμματέας Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος, με την υπ’ αριθμόν Α1β/ Γ.Π.: 70962 απόφασή του, όρισε τα μέλη της ΕΑΙΥΑ, μεταξύ των οποίων ορίστηκε επίσης ως μέλος της ο Νίκος Βραχνής, μετέπειτα πρόεδρος της ΕΑΙΥΑ, τον οποίο απέπεμψε τελικά από τη θέση του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. 

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 14/8