Τι δουλειά έχει ένας πολιτικός μηχανικός με την αγροτική ανάπτυξη και τις πολιτικές που πρέπει να αναπτυχθούν; «Ο καθηγητής μου, στο Πολυτεχνείο, συνήθιζε να λέει: Δεν σας μαθαίνουμε για να αποκτήσετε γνώσεις σχετικά, σας εξοικειώνουμε με τη διαδικασία. Να βρείτε τους πόρους για να φτάσετε στην επίλυση. Συνεπώς για μένα είναι κάτι εύκολο, άλλωστε εμείς οι πολιτικοί μηχανικοί λύνουμε ζητήματα και προβλήματα», επισημαίνει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσης Σταμενίτης. Μάλιστα, ακολουθεί πιστά μια συμβουλή του Κυριάκου Μητσοτάκη σε μία από τις προεκλογικές τους συναντήσεις: «Θα πρέπει να είσαι χρήσιμος σε ό,τι κάνεις στη ζωή σου και αυτό θα επιβραβευθεί». Άλλωστε, θεωρεί πως οι επιστημονικές καταβολές του πολιτικού μηχανικού δημιουργούν ασφάλεια και σιγουριά ότι ξέρεις τον τρόπο να ολοκληρώσεις ένα project.

Αγαπά ιδιαίτερα τον τόπο του, την Πέλλα: «Έχουμε τη μεγαλύτερη αγροτική παραγωγή σε όλη την Ελλάδα. Βρίσκομαι λοιπόν σε ένα περιβάλλον πολύ γνώριμο για μένα, αλλά θα πρέπει οι παρεμβάσεις μας να είναι απόλυτα δίκαιες, για να μπορέσουν να υποστηριχθούν όλοι οι αγρότες».

Γέννημα-θρέμμα των Γιαννιτσών, επιθυμούσε στα μαθητικά του χρόνια τη μαθηματική επιστήμη. Εισήχθη στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών της Θεσσαλονίκης: «Καλύτερα, ήταν σωστή επιλογή, ήμουν μαθηματικό μυαλό, αλλά μου άρεσε η διαδικασία να μετατρέπεις ένα χωράφι σε κτίριο». 

Η πορεία στην πολιτική

Το 1983 μπήκε στην πολιτική. Διήνυσε μια μακρά διαδρομή με έντονες μνήμες και δυνατές εμπειρίες. «Στο πρώτο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, το 1986, τότε έγιναν οι μεγάλες φασαρίες με Μιχαλολιάκο, Μαύρο και Μεϊμαράκη. Από μικρός εντάχθηκα στη ΔΑΠ και εκλέχθηκα αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. της Σχολής». Μετά ήρθε η Πολιτική Άνοιξη, 1993-1999: «Το 1995 εκλέχθηκα πρόεδρος της Νεολαίας με καθολική ψηφοφορία. Ψήφισαν 10.000 νέοι πολίτες».

«Το 2012 εκλέχθηκα για πρώτη φορά βουλευτής», λέει. Εκείνη την περίοδο έπαιξε κεντρικό ρόλο στην εκλογή του Αντώνη Σαμαρά, στην πρώτη εκλογική διαδικασία εκλογής αρχηγού από τους ψηφοφόρους της ΝΔ. «Ήμασταν μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά, όταν προέκυψε το θέμα εκλογής αρχηγού. Σε μια εβδομάδα ξεκινήσαμε μια πρωτόγνωρη προεκλογική δραστηριότητα. Θυμάμαι, ψήφισαν 1.000.000 πολίτες. Οι ουρές στα εκλογικά κέντρα ήταν τεράστιες, ζήσαμε συγκλονιστικές στιγμές».

Η οικογένεια

Ο Δ. Σταμενίτης έχει όρια και επίγνωση ότι είναι πολιτικός. Επιλέγει να μην προκαλεί. Πού αρχίζει και πού τελειώνει η ιδιωτικότητα ενός πολιτικού; «Αυτό είναι μεγάλο ζήτημα, πρέπει να υπάρχει ένας σεβασμός στην ιδιωτικότητα. Όμως ο πολιτικός είναι υποχρεωμένος να το αντιμετωπίσει. Ζεις με αυτό και περιορίζεις τις επιλογές σου. Θα πρέπει να έχεις βάλει όρια στη διασκέδαση, στον τρόπο ζωής σου. Είναι μια επιλογή που την ξέρεις από την αρχή: αν θες να είσαι βουλευτής ή υπουργός, βάζεις όρια, αν θες να είσαι πολιτικός μηχανικός, μπορεί να κάνεις ελεύθερα ό,τι θέλεις». 

Ο Δ. Σταμενίτης και η σύζυγός του, Γεωργία Γκίκα, έχουν δύο παιδιά, τον Βαγγέλη, 18 ετών, που μόλις εισήλθε στη Σχολή Ηλεκτρονικών Μηχανικών στα Χανιά, και τη Σοφία, 15 ετών, μαθήτρια λυκείου. «Ελπίζω να του αρέσει εκεί που πέτυχε, είναι ιδιαίτερη σχολή και η μικρή θέλει να δώσει στη Νομική. Τελικά πολιτικός μηχανικός δεν ήθελε να γίνει κανένας από τους δύο», λέει γελώντας. Του ασκούν κριτική, τον… «κράζουν» τα παιδιά του; «Ασκούν κριτική είτε στο ντύσιμο, στο χτένισμα, στην επιλογή γραβάτας - η Σοφία πιο πολύ. Ο Βαγγέλης στο περιεχόμενο της πολιτικής. Είναι πολύ αυστηρός».

Τη σύζυγό του τη γνώρισε στην πολιτική του ενασχόληση. «Η Γεωργία δικαιούται να σχολιάζει γιατί ασχολείται με την πολιτική από 19 χρόνων. Διετέλεσε ιδιαιτέρα γραμματέας ενός πρωθυπουργού επί πέντε χρόνια. Ήταν πάρα πολλές ώρες προσηλωμένη εκεί, αλλά τα καταφέραμε. Το αποτέλεσμα ήταν καλό! Βέβαια τα παιδιά έχουν πάντα παράπονο», λέει.

Οι στιγμές χαλάρωσης

Χαλαρώνει παρακολουθώντας ποδόσφαιρο. «Υποστηρίζω τον ΠΑΟΚ και είμαι φανατικός στο να φέρουμε καλό αποτέλεσμα. Με την παρέα μου παρακολουθούμε τον ΠΑΟΚ ανελλιπώς». Σταματά για λίγο και συνεχίζει γελώντας: «Το ευχάριστο είναι ότι ο Βαγγέλης έγινε ΝΔ, ΠΑΟΚ και Λίβερπουλ». Αγαπά τον κινηματογράφο: «Παλαιότερα πήγαινα πολύ συχνά σινεμά και μόνος μου. Δεν διαβάζω πολύ, μόνο για τη δουλειά. Μου αρέσουν τα ταξίδια. Θα ήθελα να ταξιδέψουμε περισσότερο με τη Γεωργία, αλλά δεν προλαβαίνουμε και ο χρόνος περνάει». Είναι και ορειβάτης: «Κάνω περιπατητική ορειβασία, έχουμε μια παρέα ανθρώπων που γυρνάμε τα βουνά. Με την παρέα μας επιλέγουμε ένα μονοπάτι πέντε ωρών και το περπατάμε. Με αποσυμπιέζει».

Αναγνωρίζει τα λάθη του: «Είμαι ισχυρογνώμων. Αυτό είναι λάθος, θα πρέπει να το διαχειρίζομαι λίγο διαφορετικά, πρέπει να βελτιωθώ. Από την άλλη, είμαι πολύ καλός με τους αριθμούς και έχω μια έφεση στην οργάνωση και τον σχεδιασμό».

Θεωρεί πως δεν έχει το χάρισμα της επικοινωνίας, γιατί, όπως εξηγεί, είναι της σύνοψης, αφού το λεξιλόγιο του πολιτικού μηχανικού είναι 500 λέξεις. «Οι τηλεφωνικές μου επικοινωνίες και οι συζητήσεις με κόσμο είναι ολίγων δευτερολέπτων. Και οι απαντήσεις μου είναι περιορισμένες. Αυτό είναι λάθος. Ο πολιτικός πρέπει να ακούει μια ερώτηση και να απαντάει 10 λεπτά». Έχει επίγνωση, ξέρει ότι, ενώ είναι εξωστρεφής, «είμαι λίγο απόμακρος». 

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή