Στο Μεγάρο Μαξίμου έφτασε λίγο πριν από τις 10:30 το πρωί ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, ο οποίος συναντήθηκε για περίπου μισή ώρα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με το ελληνικό πρωτάθλημα να ετοιμάζεται να σηκώσει αυλαία το Σαββατοκύριακο και στη σκιά της δολοφονίας του άτυχου Μιχάλη Κατσουρή από φανατικούς οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ. 

Τον κ. Τσέφεριν υποδέχθηκε στην είσοδο του Μαξίμου ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου.



Την πόρτα του Μέγαρου Μαξίμου πέρασαν λίγο μετά τις 11 το πρωί οι ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος, της ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης, και ο Αρτούρ Νταβιντιάν, ο εκπρόσωπος του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, προκειμένου να λάβουν μέρος σε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν - μια συνάντηση που θα έχει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον, με δεδομένα και τα ανοιχτά μέτωπα μεταξύ τους.

Aπό κυβερνητικής πλευράς στη σύσκεψη μετέχουν και ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης.

Μετά τη σύσκεψη στις 12:00 ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της UEFA αναμένεται να προχωρήσουν σε κοινές δηλώσεις.

Στόχος της σύσκεψης είναι οι ομάδες να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί και να δημιουργηθεί ένα κοινό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.







Ο στόχος της σημερινής συνάντησης

Η σύσκεψη πραγματοποιείται στη σκιά της δολοφονίας του άτυχου Μιχάλη Κατσουρή από φανατικούς οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και ενώ αναμένεται να ξεκινήσει το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Η συστηματική ενασχόληση της κυβέρνησης στο ανώτατο επίπεδο με τα τεκταινόμενα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, πάντως, δεν είναι καινούργια. Στις αρχές του 2020, ο κ. Μητσοτάκης θέσει το ελληνικό ποδόσφαιρο υπό πλήρη κηδεμονία, ενώ τον ρόλο του ενδιάμεσου με τις διεθνείς ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες είχε αναλάβει ο τότε υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Μάλιστα, στα τέλη εκείνου του Φεβρουαρίου ο κ. Τσέφεριν είχε έρθει στην Αθήνα και είχε υπογραφεί το περίφημο «συνυποσχετικό» για το ελληνικό ποδόσφαιρο, χωρίς, πάντως, να υπάρξουν θεαματικά αποτελέσματα.

Πιο δραστική ήταν η παρέμβαση της κυβέρνησης για τον τρόπο λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων των αθλητικών σωματείων πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, στη σκιά της δολοφονίας του άτυχου φίλου του Άρη, Αλκιβιάδη Καμπανού, από χούλιγκαν του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, είχαν αυστηροποιηθεί και οι ποινές για τα αδικήματα που αφορούσαν την αθλητική βία, σε μια προσπάθεια να παταχθεί το φαινόμενο εν τη γενέσει του.

Κράτος Δικαίου

«Στην Ελλάδα λειτουργεί κράτος Δικαίου», σχολίασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στις δηλώσεις του Kροάτη προέδρου. «Η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη θα κρίνει την υπόθεση αμερόληπτα και αντικειμενικά, η δε ελληνική Πολιτεία πάντοτε εγγυάται την τήρηση της νομιμότητας και την ακεραιότητα όσων βρίσκονται σε σωφρονιστικά καταστήματα», καταλήγει η ανακοίνωση.