Με ρυθμούς κανονικότητας από σήμερα η καθημερινότητα στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει αφενός της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αφετέρου του ορόσημου των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 5 Οκτωβρίου.

Ενδεικτικό είναι πως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», όλοι οι υπουργοί έχουν ενημερωθεί να βρίσκονται από το πρωί στα γραφεία τους, καθώς από σήμερα οι κυβερνητικές συσκέψεις αναμένεται να πυκνώσουν, προκειμένου να «κλειδώσει» το περιεχόμενο της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη το βράδυ του Σαββάτου, στις 9 Σεπτεμβρίου, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη. Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, έχει ζητήσει από τους υπουργούς να ετοιμάσουν τις επιμέρους προτάσεις τους με τα… παραδοτέα, αλλά και τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναλάβουν στον τομέα ευθύνης τους το αμέσως προσεχές διάστημα.

Ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος επισημαίνει στην «Α» πως το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να έχει λάβει τα σημειώματα των υπουργείων έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Όπως σας ενημερώσαμε και τις προηγούμενες ημέρες, κυβερνητικές πηγές τονίζουν με νόημα πως η φετινή παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν θα έχει «οικονομικό καλάθι», αλλά… μεταρρυθμιστικό, για να υπογραμμίσουν την έμφαση που θα δοθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ταχεία υλοποίηση μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως η Υγεία, το Κράτος, η Εκπαίδευση, η Δικαιοσύνη και η Αστυνομία. Τούτο, πάντως, όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές, ουδόλως συνεπάγεται πως η παρέμβαση Μητσοτάκη σε τρεις εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη δεν θα καλύψει και τον τομέα της Οικονομίας.

Τα ίδια πρόσωπα αφήνουν να εννοηθεί πως στο φόντο της επίμονης ακρίβειας, τόσο στον τομέα της ενέργειας όσο και σε αυτό των τροφίμων, θα συνεχισθεί η στήριξη των πλέον ευάλωτων από την πλευρά της κυβέρνησης, στο μέτρο βεβαίως που το επιτρέπει η δημοσιονομική ισορροπία. Η μορφή που θα λάβει η προαναφερθείσα στήριξη αναμένεται να απασχολήσει μεταξύ άλλων τις αλλεπάλληλες κυβερνητικές συσκέψεις των επόμενων ημερών. Σήμερα, εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, εκκινεί εκ νέου τα briefings των πολιτικών συντακτών, με το επόμενο, την προσεχή Παρασκευή, να πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Η συνάντηση με τον Πλένκοβιτς

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά εκ των πραγμάτων η μεσημεριανή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, μετά τα θλιβερά επεισόδια έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, τα οποία προκάλεσαν πάνω από 100 Κροάτες χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Μάλιστα, τις σχέσεις Ελλάδας - Κροατίας λίγο έλειψε να δυναμιτίσουν οι απερίσκεπτες έως και προσβλητικές παρεμβάσεις-αιτιάσεις του προέδρου της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, για τους χειρισμούς των ελληνικών Αρχών.

Στον αντίποδα, πάντως, σε τελείως διαφορετικό κλίμα από τα «φάλτσα» Μιλάνοβιτς κινείται η κυβέρνηση στο Ζάγκρεμπ, όπως διεφάνη από τις επικοινωνίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αντρέι Πλένκοβιτς, αλλά και την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο υπουργών Εξωτερικών. Αμφότεροι εξέφρασαν την ειλικρινή τους θλίψη για τον χαμό του 29χρονου φίλου της ΑΕΚ, αλλά και την εμπιστοσύνη τους στις διωκτικές και δικαστικές Αρχές της Ελλάδας για τον εντοπισμό των δραστών της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσούρη.

Ηγετική κίνηση Μητσοτάκη με μήνυμα στον Ράμα

Τον ηγετικό και διαρκώς αναβαθμιζόμενο ρόλο -ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ενεργειακής ασφάλειας- που απολαμβάνει η χώρα μας στη Βαλκανική και ευρύτερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη επιβεβαιώνει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το σημερινό άτυπο δείπνο των ηγετών των χωρών της Δυτικής Βαλκανικής αλλά και των χωρών της περιοχής, που είναι πλέον μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας, παρουσία της θεσμικής ηγεσίας της ΕΕ, ήτοι του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που διοργανώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την αφορμή τη συμπλήρωσης 20 ετών από την Πρωτοβουλία της Θεσσαλονίκης για την ένταξη των κρατών των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ.

Σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονταν αλλά και δεν διαψεύδονταν, στη συνάντηση επρόκειτο να συμμετάσχει και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι. Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή σύναξη δεν λαμβάνει χώρα σε μία ουδέτερη πολιτική περίοδο, καθώς η συνεχιζόμενη κράτηση Μπελέρη έχει προκαλέσει… πολικές θερμοκρασίες στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, ενώ η δολοφονία του 29χρονου φίλου της ΑΕΚ, μετά την κάθοδο Κροατών χούλιγκαν στη Νέα Φιλάδελφεια, αλλά και οι άστοχες αιτιάσεις του προέδρου της χώρας λίγο έλειψαν να δυναμιτίσουν την ατμόσφαιρα στον άξονα Αθήνα - Ζάγκρεμπ. Είναι σαφές ότι η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να μην απευθύνει πρόσκληση στον Έντι Ράμα αποτελεί ακόμη μία ένδειξη της σοβαρής κρίσης που διέρχονται οι διμερείς μας σχέσεις.

Η Αθήνα καταγγέλλει πως οι μεθοδεύσεις της αλβανικής κυβέρνησης εγείρουν ξεκάθαρα ζήτημα κράτους Δικαίου για τη γειτονική χώρα, ενώ θεωρεί αδικαιολόγητη την πεισματική άρνηση των Τιράνων να επιτρέψουν την ορκωμοσία του Φρέντη Μπελέρη, μία εξόχως πολιτική διαδικασία που δεν… τέμνεται καθ’ οιονδήποτε λόγο με την εν εξελίξει δικαστική έρευνα. Μάλιστα, από την κυβέρνηση καθιστούν σαφές πως όσο οι αλβανικές Αρχές δεν ανακρούουν πρύμναν, «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προχωρήσει η ενταξιακή προοπτικής της Αλβανίας», όπως ενημέρωσε προ ημερών τους Ευρωπαίους ομολόγους του ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μέσω σχετικής επιστολής του.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 21/8