Οι ψίθυροι που ακούγονται το τελευταίο διάστημα εντός κι εκτός Χειμάρρας ειπώθηκαν δημοσίως από τα πλέον αρμόδια χείλη.

Ο εκλεγμένος δήμαρχος της πόλης, Φρέντης Μπελέρης, μίλησε για σχέδια της αλβανικής μαφίας σε βάρος των περιουσιών της ομογένειας. Οι δηλώσεις έγιναν μέσα από το κελί.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Μπελέρης, που βρίσκεται στη φυλακή εδώ και τρεις μήνες αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για διαφθορά και εξαγορά ψήφων στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, δήλωσε: «Οι υπηρεσίες που υπάρχουν εδώ δυσκολεύουν τη ζωή των Ελλήνων επιχειρηματιών. Η καθημερινότητά τους παρεμποδίζεται τόσο από την αστυνομία όσο και από την εφορία και την πολεοδομία, με απώτερο σκοπό και σχέδιο να εγκαταλείψουν οι ομογενείς τις περιουσίες τους. Να φύγουν στην Ελλάδα κι έτσι αυτές οι περιουσίες να περιέλθουν στα χέρια φίλων του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα».

Η συζήτηση για τη συγκεκριμένη παραλιακή περιοχή, που θεωρείται «φιλέτο», για τη λεγόμενη Ριβιέρα της Αλβανίας, έχει ανοίξει εδώ και πολύ καιρό. Ειδικά από τη στιγμή που άνθρωποι του Ράμα άρχισαν να εποφθαλμιούν ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.

Οι ομογενείς μας ψήφισαν τον Φ. Μπελέρη για να προλάβουν τα χειρότερα. Όσο, όμως, οι αλβανικές αρχές δεν του επιτρέπουν να ορκιστεί, κινδυνεύει να εκπέσει του αξιώματός του. «Η προφυλάκισή μου είναι παράνομη. Αυτό όμως που είναι εντελώς παράνομο, πέραν πάσης αμφιβολίας, είναι η εμπόδισή μου να αναλάβω τα καθήκοντα, η παρεμπόδισή μου να ορκιστώ και αυτό είναι ευθύνη του Αλβανού πρωθυπουργού. Όταν λέει ότι είναι θέμα Δικαιοσύνης, ψεύδεται γιατί τη Γενική Διεύθυνση Φυλακών την ελέγχει ο κύριος Ράμα, άρα θα μπορούσε να μου δώσει άδεια να ορκιστώ. Στόχευση του Αλβανού πρωθυπουργού είναι να μην αναλάβω τα καθήκοντα», είπε.

Οι τελευταίες εξελίξεις προκαλούν τρικυμία στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Ήταν Μάρτιος όταν η Ελλάδα διοργάνωνε έκθεση στο Ζάππειο με έργα ζωγραφικής του Έντι Ράμα. Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Δένδιας υποδέχονταν τότε τον Αλβανό πρωθυπουργό και την οικογένειά του στην Αθήνα με εξαιρετικά φιλική διάθεση. Πηγαία, όχι απλώς «διπλωματική». Παράλληλα, διεξάγονταν και συνομιλίες για το πότε θα καταλήξουμε στο συνυποσχετικό για τη Χάγη, με απώτερο στόχο την οριοθέτηση ΑΟΖ. Εκκρεμούσε το πράσινο φως εκ μέρους του Αλβανού πρωθυπουργού.

Τώρα, όλες αυτές οι διαδικασίες είναι στον αέρα. Το ίδιο και η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Άλλωστε, για να ενταχθεί η γειτονική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτείται ομοφωνία των κρατών-μελών. Άρα και της Ελλάδας. Αυτό τονίζει σε κάθε ευκαιρία και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, εξηγώντας ότι τα Τίρανα πυροβολούν τα πόδια τους τραβώντας στα άκρα το σκοινί της υπόθεσης Μπελέρη. Μολονότι τα θέματα αυτά δεν συνδέονται άμεσα, οι τρέχουσες εξελίξεις δημιουργούν ένα κλίμα που μόνο θετικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί για τις διμερείς μας σχέσεις. 

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 17/8