Χωρίς να υπάρχει, για λόγους ασφαλείας, επίσημη ενημέρωση, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να φτάσει στη χώρα μας σήμερα το απόγευμα.

Η επίσκεψη στη χώρα μας κρατήθηκε ως επτασφράγιστο μυστικό από την Αθήνα, αφού ακόμα και σήμερα το μεσημέρι όταν ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απάντησε ότι δεν έχει κάτι να πει πάνω σε αυτό.

Έρχεται το απόγευμα ο Ζελένσκι - Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι σε ευρωπαϊκό τουρ αυτές τις μέρες, έχοντας επισκεφθεί τη Σουηδία, τη Δανία και την Ολλανδία. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει περιλάβει το όνομα του κ. Ζελένσκι στους συμμετέχοντες της άτυπης διάσκεψης, ούτε στα διμερή ραντεβού του πρωθυπουργού. Πλην, όμως, σπανίως ο κ. Ζελένσκι προαναγγέλλει τις εμφανίσεις του, εξ ου και δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση.

Ο Ουκρανός πρόεδρος θα κατευθυνθεί πιθανότατα αμέσως μετά την άφιξή του στο Μέγαρο Μαξίμου για το δείπνο που είναι προγραμματισμένο για τις 20:15.

Τα μέτρα της Αστυνομίας είναι δρακόντεια από το πρωί. Μεγάλη δύναμη της Αστυνομίας βρίσκεται σε όλους τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και όσο πλησιάζει η άφιξη του Ουρανού προέδρου η παρουσία της θα ενταθεί, ενώ οι δρόμοι αναμένεται να κλείνουν σταδιακά, ανάλογα με την περιοχή που θα κινηθεί ο Ουκρανός πρόεδρος.

Μπαράζ συναντήσεων για τον πρωθυπουργό

Από το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί διμερείς συναντήσεις με ηγέτες από τις βαλκανικές χώρες που βρίσκονται για το δείπνο στην Αθήνα.

Ο... χορός των συναντήσεων ξεκίνησε με την πρόεδρο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μποργιάνα Κρίστο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και η υποστήριξη της Ελλάδας στα επόμενα βήματα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης προς την ευρωπαϊκή της προοπτική.

Στις 13:00 συνάντησε τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Ιον-Μαρσέλ Τσιολάκου. O πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Ρουμάνο ομόλογό του για τη βοήθεια της χώρας του για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Συζητήθηκαν ακόμη οι προοπτικές των διμερών σχέσεων με έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία, καθώς και η συνεργασία πλαίσιο της Ε.Ε.

mitsotakis-valkania__3_
mitsotakis-valkania__4_
mitsotakis-valkania__5_
mitsotakis-valkania__6_
mitsotakis-valkania__1_
mitsotakis-valkania__2_

Το βαλκανικό δείπνο

Με τα έως τώρα δεδομένα, το «παρών» σήμερα το βράδυ θα δώσουν ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, του Μαυροβουνίου Γιάκοβ Μιλάτοβιτς, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι, η πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Μποργιάνα Κρίστο και η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σαντού. Στη συζήτηση θα μετάσχουν ακόμη οι ηγέτες των χωρών της περιοχής που είναι μέλη της Ε.Ε. και πιο συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Νικολάι Ντενκόφ, της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και της Ρουμανίας Ιον-Μαρσέλ Τσιολάκου.

mitsotakis-krotia__2_
mitsotakis-krotia__3_
mitsotakis-krotia__4_
mitsotakis-krotia__1_

Σε κάθε περίπτωση, η μεγάλη απούσα της διάσκεψης θα είναι η Αλβανία, κάτι που αποτυπώνει ανάγλυφα τον «πάγο» στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, μετά και τη φυλάκιση του δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη. Η ελληνική κυβέρνηση επεχείρησε μια «ντρίμπλα», με δεδομένο ότι σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να κληθεί ο κ. Ράμα να συζητήσει για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του μεταξύ τυρού και αχλαδίου όσο ο κ. Μπελέρης παραμένει στη φυλακή. Έτσι, η πρόσκληση εστάλη στο γραφείο του Αλβανού προέδρου Μπαϊράμ Μπεγκάι, ο οποίος αρνήθηκε και έτσι η γείτονας δεν θα συμμετάσχει. Είναι προφανές, πάντως, ότι μετά την «άνοιξη» των προηγούμενων ετών με κορωνίδα την προοπτική συνυποσχετικού για τη Χάγη, οι σχέσεις Αθήνας και Τιράνων βρίσκονται σε «βαρομετρικό χαμηλό».

Από την άλλη, ιδιαίτερη σημασία λόγω της συγκυρίας έχει η παρουσία του Κροάτη πρωθυπουργού Αντρέι Πλένκοβιτς στην Αθήνα, ο οποίος στις 15:00 θα περάσει και το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου για μια τετ α τετ συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο συνδέεται με προσωπική φιλία. Είναι γνωστό ότι Αθήνα και Ζάγκρεμπ «περπάτησαν σε λεπτό πάγο» μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του προέδρου της χώρας Μιλάνοβιτς, όσο κι αν οι κ. Μητσοτάκης και Πλένκοβιτς επιχειρούσαν να χειριστούν με πολιτικό τακτ την κατάσταση. Ο κ. Πλένκοβιτς δεν έχει αμφισβητήσει την κρίση της ελληνικής Δικαιοσύνης, πλην όμως είναι της άποψης ότι η πλειονότητα των συλληφθέντων θα πρέπει να απελαθεί.

Ευρύτερα, πάντως, με δεδομένο ότι φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από τη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, με την οποία υπογραμμιζόταν ότι το μέλλον της Βαλκανικής είναι εντός της Ε.Ε., ο κ. Μητσοτάκης θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η χώρα μας συνεχίζει να εργάζεται γι’ αυτόν τον σκοπό ως ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή. «Η Ελλάδα, η οποία έχει ενισχύσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια το γεωπολιτικό και ενεργειακό αποτύπωμά της στην περιοχή, στέκεται στο πλευρό των Δυτικών Βαλκανίων ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, αλλά και ως η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής και επιθυμεί την ευρωπαϊκή τους ενσωμάτωση, για την οποία υπάρχουν προϋποθέσεις», τονίζουν κυβερνητικές πηγές, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα που σε αυτή τη φάση έχει κατά βάση αποδέκτες στα Τίρανα.