«Είναι πρωτοφανή αυτά που ζούμε», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ σχετικά με την εκκένωση του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης, που ήταν μαζί με τη Ρόδο η πλέον δραματική κορύφωση ενός καλοκαιριού με «χίλια πύρινα μέτωπα σε έναν μήνα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την «κρυφή ατζέντα» που καταλογίζει η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση για τα Ελληνοτουρκικά, για την ακρίβεια, για τις δημοτικές εκλογές και τη συμμετοχή του Ηλία Κασιδιάρη, για την ένταση με την Αλβανία και τη χθεσινή σύνοδο Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και για τη συμμετοχή της ΕΥΠ στη χθεσινή διυπουργική σύσκεψη.

«Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, και πρωταγωνιστεί σε όλα τα επίπεδα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον απόηχο της χθεσινής ημέρας, που, όπως είπε, «ήταν μια δύσκολη μέρα για τη χώρα μας, με 63 εστίες, εκ των οποίων οι 14 στον Έβρο, και την ηγεσία της Ευρώπης στην Αθήνα».

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε εκτενώς στην εκκένωση του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης, τονίζοντας ότι κρίθηκε επιβεβλημένη και αφορούσε έντεκα νεογνά, τα οποία μεταφέρθηκαν στην Καβάλα και στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», 42 ασθενείς που πήγαν με λεωφορεία στην Καβάλα και στην Ξάνθη με απόλυτη ασφάλεια, 25 ασθενείς στο νοσοκομείο της Κομοτηνής, 69 σε πλοίο που μετατράπηκε σε νοσοκομείο εκστρατείας και δέκα ασθενείς ΜΕΘ οι οποίοι μεταφέρονται σε κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ μετέβη στην περιοχή, όπως και κυβερνητικό κλιμάκιο, έπειτα από απόφαση του πρωθυπουργού, είπε ο κ. Μαρινάκης και αναφερόμενος στην πρωτοφανή κατάσταση τόνισε: «Σκεφτείτε ότι προηγούμενες αντιπυρικές περιόδους, το πολύ δύο ή τρεις μέρες ήταν με ακραίο κίνδυνο 5. Ποτέ ξανά δεν έχουμε φτάσει σε τόσο πολλές μέρες και ακόμα είμαστε λίγο πριν από το τέλος Αυγούστου. Βλέπουμε τι συμβαίνει στη Χαβάη, στον Καναδά, στην Ισπανία, στη Γαλλία. Είναι μια νέα πραγματικότητα, την οποία δυστυχώς και στη χώρα μας πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Είναι προφανές ότι έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες, οφείλεις κάθε χρόνο να έχεις περισσότερα μέσα, περισσότερους πυροσβέστες και βέβαια ακόμα πιο εξελιγμένα επιχειρησιακά σχέδια. Στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη έχουν εκπονηθεί έργα 6 εκατομμυρίων ευρώ. Ποτέ δεν είναι τίποτα αρκετό. Πάντα πρέπει να γίνονται περισσότερα, να έχουμε περισσότερα μέσα, περισσότερους πυροσβέστες και να έχουμε επιχειρησιακά σχέδια εκκένωσης».

Η αντιπολίτευση συνεχίζει να εργαλειοποιεί

«Η αντιπολίτευση, δυστυχώς, λες και δεν έγιναν εκλογές και δεν εστάλη κάποιο μήνυμα, εργαλειοποιεί κάθε πιθανό και απίθανο λόγο. Ακόμα κι αν ένα φαινόμενο συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, προσπαθεί να βρει οπουδήποτε οφέλη. Κατηγορεί τους πάντες για τα πάντα. Και νομίζω ότι δεν έχουμε αυτή τη στιγμή τον χρόνο και δεν μας επιτρέπει η σοβαρότητα της κατάστασης να μπούμε σε μια τέτοια αντιπαράθεση.

Είναι μια πρωτοφανής κατάσταση. Απαιτεί σοβαρότητα, απαιτεί όλο και ταχύτερη προετοιμασία. Αυτή τη στιγμή το κράτος έχει περισσότερα εναέρια μέσα, περισσότερα επίγεια μέσα, περισσότερους εθελοντές, διπλάσιους εθελοντές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Σκεφτείτε ότι μέσα σε περίπου έναν μήνα ξεπεράσαμε τα χίλια μέτωπα. Είχαμε φτάσει να είμαστε κοντά στα 700 μέτωπα μέσα σε τρεις εβδομάδες και είχαν ξεφύγει πέντε, που ελέγχθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Μας έδωσε μια νέα ισχυρή εντολή ο ελληνικός λαός και είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών να μη θεωρούμε τίποτα αρνητικό ως δεδομένο και να το αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό είναι το χρέος της κυβέρνησης, κάθε κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα, ο ακριβής αριθμός των εκτάσεων αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αποτυπωθεί. Είμαστε σε μια εξέλιξη μιας αντιπυρικής περιόδου. Αυτή τη στιγμή δίνουμε μάχη, κυρίως για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Αυτός είναι ο ύψιστος, ο απόλυτος νούμερο ένα στόχος, που δεν μπαίνει στο ζύγι με κανέναν άλλο στόχο, όσο κι αν κάποιοι τον υποβαθμίζουν, τον υποτιμούν. Η Ελλάδα έχει θρηνήσει θύματα και δεν πρέπει. Δεν πρέπει να θρηνήσουμε άλλα θύματα στο μέτωπο των πυρκαγιών», τόνισε ο κ Μαρινάκης.

Ο δεύτερος στόχος, όπως είπε, είναι η προστασία των περιουσιών. Όσο το δυνατόν λιγότερες περιουσίες να καταστραφούν και όσες βρεθούν είτε με κίτρινη είτε πολύ χειρότερα με κόκκινη σήμανση να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατό.

Ερωτηθείς για την έκτακτη διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι προφανώς ήταν απαραίτητη η συμμετοχή της ΕΥΠ. «Δεν είμαι ούτε αρμόδιος ούτε νομίζω ότι είναι σωστό να κάτσουμε να κάνουμε εικασίες ή να πούμε κάποιες απόρρητες πληροφορίες, που ούτε κι εγώ προσωπικά τις γνωρίζω Σημασία έχει οι αρμόδιες Αρχές να κάνουν το καλύτερο και ταχύτερο δυνατό και σε συνδυασμό με την περαιτέρω αυστηροποίηση της νομοθεσίας να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Σύνοδος των Δυτικών Βαλκανίων

«Η μάχη της Ουκρανίας. Είναι μια μάχη επιβίωσης, είναι υπέρτατη μάχη. Είναι μια πρωτοφανής εισβολή, η οποία συνέβη, κατέστρεψε, ξερίζωσε ανθρώπους. Χάθηκαν συνάνθρωποί μας. Δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να είμαστε αμέτοχοι. Ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε η κυβέρνηση αυτή είχε μάθει να είναι αμέτοχη, για να μπορούμε και εμείς να αναζητάμε αντιστοίχως αυτονόητες στηρίξεις», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με την παρουία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη χθεσινή σύνοδο της Αθήνας.

«Άκουσα μέχρι και τίτλους περί φιέστας. Ότι έγινε, λέει, μια φιέστα. Δεν ξέρω τι άλλο μπορούμε να ακούσουμε και τι άλλο μπορούμε να διαβάσουμε. Είναι προφανές ότι αυτό που θέλει να κάνει η Ελλάδα είναι να στηρίξει την Ουκρανία, την ευρωπαϊκή της προοπτική, την ανοικοδόμησή της. Να βοηθήσει είτε με την εκπαίδευση των πιλότων είτε με τον οποιονδήποτε τρόπο αποφασιστεί μέσα από τις συσκέψεις οι οποίες θα γίνουν. Είναι το καθήκον μας. Έχουμε δει τι σημαίνει παραβίαση, έχουμε δει τι σημαίνει κατάληψη εδαφών, τι συνέβη στην Κύπρο. Το ανέφερε ο πρωθυπουργός και είναι καθήκον μας να συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στην Ουκρανία», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι η βοήθεια στην εκπαίδευση των πιλότων είναι μια συμφωνία επί της αρχής. Το ίδιο θα συμβεί και με τα υπόλοιπα τα οποία ανακοινώθηκαν.

Το μήνυμα στον Έντι Ράμα

Σχετικά με την παράταση της κράτησης του Φρέντι Μπελέρη, ο κ. Μαρινάκης είπε: «Αυτό το οποίο συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Αλβανία είναι ότι ένας νόμιμα εκλεγμένος δήμαρχος δεν μπορεί να ορκιστεί και να ασκήσει τα καθήκοντά του. Η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας περνάει από αυτόν τον σεβασμό αυτών των κανόνων, των κανόνων δικαίου, των ευρωπαϊκών κανόνων. Έχουμε κάνει μια σειρά από πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα και θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Από κει και πέρα προφανώς η Αλβανία θα κριθεί για τις επιλογές και τις αποφάσεις και τις επιλογές της αλβανικής Δικαιοσύνης και του κράτους Δικαίου. Και αυτό αξιολογείται συνεχώς, όπως αξιολογείται και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι πρόσκληση για τη χθεσινή διεθνή συνάντηση στην Αθήνα εστάλη στον πρόεδρο της Αλβανίας, ο οποίος δεν την αποδέχτηκε.

«Και χθες στην Αθήνα, σε μια δύσκολη μέρα για τη χώρα μας, ήρθε η ηγεσία της Ευρώπης, η κυρία Ντερ Λάιεν και ο κ. Μισέλ. Ήρθαν οι εννέα ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και υπεγράφη μια πάρα πολύ σημαντική διακήρυξη. Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, και πρωταγωνιστεί σε όλα τα επίπεδα. Μια χώρα που αν θυμηθούμε πριν από λίγα χρόνια ήτανε επαίτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα μας έχει φτάσει σε ένα άλλο επίπεδο χάρη στις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης. Χάρη σε όλα αυτά τα βήματα τα οποία έγιναν και όλα τα υπόλοιπα βήματα που πρέπει να γίνουν στο μέλλον για να φτάσουν την Ελλάδα ακόμα πιο ψηλά», είπε χαρακτηριστικά.

Ελληνοτουρκικά

Η Ελλάδα είναι δίπλα στην Κύπρο σε όλα τα επίπεδα. Αυτό το οποίο συνέβη για πάρα πολλά χρόνια δεν έχει προηγούμενο. Είναι μια κατάφορη παραβίαση και του στάτους κβο, μια απρόκλητη επίθεση σε ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ. Αυτό ανέφερε ρητώς και η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Θα συνεχίσουμε να κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση, πλήρως ταυτισμένοι με τα δίκαια συμφέροντα του κυπριακού λαού και του κυπριακού κράτους, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας ότι «επίκειται μια σειρά από επαφές και σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών για διάφορα ζητήματα τα οποία έχουν προαναγγελθεί και θα τα αξιολογούμε καθημερινά».

Σχετικά με την αντιπολίτευση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «δυστυχώς κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Υπήρξαν περίοδοι πράγματι που άλλα έλεγε η κυβέρνηση στο εσωτερικό, άλλα έκανε στο εξωτερικό. Αυτές οι εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Δεν υπάρχει καμία κρυφή ατζέντα, ούτε περίπτωση υποχώρησης από τις διαχρονικές εθνικές διεκδικήσεις. Το Κυπριακό αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.

Δημοτικές εκλογές και υποψηφιότητα Κασιδιάρη

«Το ΠΑΣΟΚ, κατέθεσε μια τροπολογία γνωρίζοντας ότι είναι πολύ στενά τα χρονικά περιθώρια. Δεν είναι βέβαιον ότι μπορεί να προλάβει η Βουλή όλη αυτή τη διαδικασία, αν σκεφτεί κανείς ότι ξεκινάει τη Δευτέρα, κι ενώ υπάρχει διάταξη η οποία αποκλείει συμμετοχή σε δημοτικό συμβούλιο καταδικασμένου για αδικήματα, όπως ο Ηλίας Κασιδιάρης», ξεκαθάρισε ο κ. Μαρινάκης. «Το ΠΑΣΟΚ λέει ότι η κυβέρνηση κωφεύει. Ποια κυβέρνηση ακριβώς κωφεύε; Η κυβέρνηση έκανε συνολικά τρεις τροπολογίες και δεν επέτρεψε σε μαχαιροβγάλτες να μπούνε στη Βουλή», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι υπάρχει διάταξη που ορίζει ότι δημοτικός σύμβουλος εκλέγεται, ορκίζεται και τίθεται σε αργία.

Αν το ερώτημα είναι αν ποτέ ένας καταδικασμένος για ένα από αυτά τα αδικήματα μπορεί να είναι σε οποιαδήποτε θέση πρώτου, δεύτερου βαθμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η απάντηση είναι όχι, τόνισε, διευκρινίζοντας: «Την προηγούμενη τετραετία, μετά την καταδίκη του κυρίου Κασιδιάρη, ετέθη σε αργία και δεν συνέχισε να ασκεί τα καθήκοντά του ως δημοτικός σύμβουλος στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων. Αυτή η αντίστοιχη διάταξη δεν υπήρχε στις βουλευτικές εκλογές με τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα. Όχι, από εμάς δεν υπήρξε η δυνατότητα στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων. Άρα έπρεπε να υπάρξει συνολικά μία νομοθετική παρέμβαση για να καλύπτει τις σχετικές».

«Δεν αφορά μόνο επιδόματα»

«Το πρώτο νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση μετά την επανεκλογή της ήταν η εφαρμογή του 50% του οικονομικού προγράμματος, όπως το παρουσίασε προεκλογικά. Όλα αυτά τα μέτρα τα οποία ήταν σε αυτό το νομοσχέδιο, με εξαίρεση κάποια έκτακτα μέτρα που είναι λιγότερο από το 10% των παρεμβάσεων, αφορούν μόνιμα μέτρα. Όλα αφορούν αυξήσεις εισοδημάτων, είτε με αυξήσεις μισθών είτε με μειώσεις φόρων. Σε όσα λέγαμε προεκλογικά στην οικονομία κατά 50% τα έχουμε κάνει πράξη Η πολιτική της κυβέρνησης, που πλέον πάνω από μια τετραετία που εφαρμόζεται δεν αφορά μόνο επιδόματα. Το αντίθετο. Μειώθηκαν πάνω από 50 φόροι, έγιναν μια σειρά από αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, αυξήθηκε μέσα από την πολιτική και την ανάπτυξη της οικονομίας ο μέσος μισθός. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Θα υλοποιήσουμε και όλο το υπόλοιπο πρόγραμμά μας. Όμως δεν θα κλείσουμε και τα μάτια μας σε έκτακτες κρίσεις», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

«Οι έλεγχοι θα κλιμακωθούν για την προστασία των καταναλωτών. Με τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν και το νομοσχέδιο το οποίο στοχεύει στην προστασία των εργαζομένων και τη θωράκισή τους. Συνεχείς θα είναι οι έλεγχοι και σε επίπεδο φοροδιαφυγής», είπε, τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.