Η επίλυση διμερών διαφορών με τις υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες είναι πρωταρχικής σημασίας, ιδιαίτερα των διαφορών που σχετίζονται με τα δικαιώματα των μειονοτήτων, σημείωσε Ανώτατος Ευρωπαίος Αξιωματούχος μετά το δείπνο των ηγετών στην Αθήνα.

Ειδικότερα, όπως είπε, η διεύρυνση είναι αμφίδρομη. Οι υποψήφιες χώρες πρέπει να μεταρρυθμιστούν, αλλά και η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί. Η επίλυση διμερών διαφορών είναι πρωταρχικής σημασίας, ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο Ανώτατο Ευρωπαίο Αξιωματούχο, η άτυπη συνάντηση στην Αθήνα ήταν μια καλή αφορμή για συζητηθεί με τους εταίρους η διεύρυνση, ενώ υπογραμμίστηκε ότι η υποστήριξη για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας παραμένει ακλόνητη.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι: «Η συζήτηση για τη διεύρυνση είναι πολύ ζωντανή και πρέπει να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτή τη δυναμική. Στόχος δεν είναι μόνο η διεύρυνση αλλά και η εξίσου ισχυρότερη της ΕΕ».