Ο δρόμος προς την Δύση περνάει από την Ελλάδα - Η Αθήνα κρατά το κλειδί της προσέγγισης των Βαλκανίων με τις ευρωατλαντικές δομές, υπενθύμισε σε όλους ο πρωθυπουργός
Τόνισε, δε, ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας
Ισχυρό ήταν το μήνυμα χθες ότι την ευρωπαϊκή προοπτική αλλά και τον δρόμο προς τις ευρωατλαντικές δομές όλων των κρατών της περιοχής από τα Δυτικά Βαλκάνια έως την Ανατολική Ευρώπη και την Ουκρανία συμβολίζει η ταυτόχρονη παρουσία στην Αθήνα του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, της θεσμικής ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήτοι του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς και των ηγετών των κρατών της Βαλκανικής, όλων προσκεκλημένων του οικοδεσπότη του άτυπου δείπνου στο Μέγαρο Μαξίμου, του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Στην Κύπρο, εξάλλου βιώνουμε κάτι ανάλογο», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα εγκλήματα πολέμου κατά των ομογενών μας στη Μαριούπολη, τα οποία -όπως είπε- θα πρέπει να διωχθούν από τα αρμόδια διεθνή δικαστήρια. Κατηγόρησε, μάλιστα, τη Ρωσία ότι εργαλειοποίησε το φυσικό αέριο για να προκαλέσει παγκόσμια πληθωριστική κρίση, ενώ καυτηρίασε την απόφαση της Μόσχας να αθετήσει τη συμφωνία για την ανεμπόδιστη διέλευση των σιτηρών, ανακινώντας τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης διεθνών διαστάσεων. Τόνισε, δε, ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, με έμφαση, όπως είπε, στην πόλη της Οδησσού. Ο πρωθυπουργός έκλεισε τις δηλώσεις του, επικαλούμενος τον Νίκο Καζαντζάκη: «Μην καταδέχεσαι να ρωτάς αν νικήσουμε ή αν νικηθούμε - πολέμα».
Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ελλάδα για τη χωρίς αστερίσκους συνδρομή τους στην ουκρανική άμυνα, αλλά και τη στήριξή τους στην ενταξιακή πορεία του Κιέβου στην ΕΕ, αλλά και το ΝΑΤΟ. Ευχαρίστησε, δε, την Αθήνα για τη συμφωνία να αναλάβει την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων, που θα πετάξουν τα F-16 τα οποία θα φθάσουν στην ουκρανική πρωτεύουσα από κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. «Χρειαζόμαστε βοήθεια, για να είναι σταθερός ο διάδρομος για τα σιτηρά», σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ελληνικές εταιρείες θα συνδράμουν τις διεθνείς προσπάθειες για την ασφαλή μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών στις αγορές. Υπενθυμίζεται εξάλλου πως η Ελλάδα προσχώρησε στην απόφαση του G7, που ανανεώνει τη δέσμευση των ισχυρότερων κρατών του κόσμου για την οικονομική και αμυντικού χαρακτήρα στήριξη προς την Ουκρανία, αφού η τελευταία υφίσταται ακόμη τη ρωσική εισβολή.
Άλλωστε, κυβερνητικές πηγές επέμεναν ότι η Ελλάδα, ιδίως τα τελευταία χρόνια, που έχει αναβαθμίσει σημαντικά το γεωστρατηγικό και οικονομικό αποτύπωμά της, αποτελεί, το δίχως άλλο, σημείο αναφοράς για τα κράτη της Βαλκανικής Χερσονήσου, καθώς και «φυσική» γέφυρα ανάμεσα σε αυτά και την ευρωπαϊκή οικογένεια. Μετά τις δηλώσεις των δύο ηγετών, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγινε δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο και από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Το προαναφερθέν σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, στο χθεσινό briefing των πολιτικών συντακτών συμπυκνώνει, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, την έντονη δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς για τις μεθοδεύσεις της αλβανικής ηγεσίας σχετικά με τη συνεχιζόμενη κράτηση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη, αλλά και την πεισματική άρνηση των αλβανικών Αρχών να επιτρέψουν στον κ. Μπελέρη να ορκιστεί, διαδικασία που δεν έχει καμία σχέση με την εν εξελίξει δικαστική (διαδικασία). Όπως έχει διαμηνυθεί και στο πρόσφατο παρελθόν, τόσο σε επίπεδο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και σε αυτό του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, η ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας δεν μπορεί να συνεχιστεί με τις παρούσες συνθήκες.
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι ο κ. Πλένκοβιτς εξέφρασε στον Έλληνα πρωθυπουργό τα θερμά του συλλυπητήρια για τη δολοφονία του 29χρονου φίλου της ΑΕΚ κατά τα έκτροπα που προκάλεσαν, δύο εβδομάδες πριν, έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, Κροάτες χούλιγκαν, που έφτασαν στην Αθήνα, οργανωμένα, από την πρωτεύουσα της Κροατίας. Σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα, ο Κροάτης πρωθυπουργός εξέφρασε και την πλήρη εμπιστοσύνη του στους χειρισμούς της ελληνικής Δικαιοσύνης, σε πλήρη αντίθεση με τις τουλάχιστον άστοχες αιτιάσεις του.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 22/8
Καμία ανοχή
Στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Ουκρανού ηγέτη στην Ελλάδα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ ακολούθησε συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Στις δηλώσεις τους, o Έλληνας πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι καμία απόπειρα επαναχάραξης των συνόρων διά της βίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, υπενθύμισε ότι και η χώρα μας έχει πέσει θύμα του επιθετικού αυταρχισμού και επαναβεβαίωσε πως η Ελλάδα είναι από θέση αρχής αντίθετη σε κάθε απόπειρα παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου και στη δημιουργία τετελεσμένων επί του εδάφους.«Στην Κύπρο, εξάλλου βιώνουμε κάτι ανάλογο», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα εγκλήματα πολέμου κατά των ομογενών μας στη Μαριούπολη, τα οποία -όπως είπε- θα πρέπει να διωχθούν από τα αρμόδια διεθνή δικαστήρια. Κατηγόρησε, μάλιστα, τη Ρωσία ότι εργαλειοποίησε το φυσικό αέριο για να προκαλέσει παγκόσμια πληθωριστική κρίση, ενώ καυτηρίασε την απόφαση της Μόσχας να αθετήσει τη συμφωνία για την ανεμπόδιστη διέλευση των σιτηρών, ανακινώντας τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης διεθνών διαστάσεων. Τόνισε, δε, ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, με έμφαση, όπως είπε, στην πόλη της Οδησσού. Ο πρωθυπουργός έκλεισε τις δηλώσεις του, επικαλούμενος τον Νίκο Καζαντζάκη: «Μην καταδέχεσαι να ρωτάς αν νικήσουμε ή αν νικηθούμε - πολέμα».
Υπό όρους
Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος των κρατών της Δυτικής Βαλκανικής, τον οποίο παγίως και σταθερά στηρίζει η Αθήνα, έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ήτοι την προσαρμογή στο κοινοτικό κεκτημένο και τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο πρωθυπουργός, με ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter), τόνισε: «Με χαρά καλωσορίζω τον Πρόεδρο @ZelenskyyUa στην Αθήνα! Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας, καθώς υπερασπίζεται την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα. Και στεκόμαστε στο πλευρό του γενναίου λαού της Ουκρανίας, καθώς αγωνίζεται για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του».Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ελλάδα για τη χωρίς αστερίσκους συνδρομή τους στην ουκρανική άμυνα, αλλά και τη στήριξή τους στην ενταξιακή πορεία του Κιέβου στην ΕΕ, αλλά και το ΝΑΤΟ. Ευχαρίστησε, δε, την Αθήνα για τη συμφωνία να αναλάβει την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων, που θα πετάξουν τα F-16 τα οποία θα φθάσουν στην ουκρανική πρωτεύουσα από κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. «Χρειαζόμαστε βοήθεια, για να είναι σταθερός ο διάδρομος για τα σιτηρά», σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ελληνικές εταιρείες θα συνδράμουν τις διεθνείς προσπάθειες για την ασφαλή μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών στις αγορές. Υπενθυμίζεται εξάλλου πως η Ελλάδα προσχώρησε στην απόφαση του G7, που ανανεώνει τη δέσμευση των ισχυρότερων κρατών του κόσμου για την οικονομική και αμυντικού χαρακτήρα στήριξη προς την Ουκρανία, αφού η τελευταία υφίσταται ακόμη τη ρωσική εισβολή.
Άλλωστε, κυβερνητικές πηγές επέμεναν ότι η Ελλάδα, ιδίως τα τελευταία χρόνια, που έχει αναβαθμίσει σημαντικά το γεωστρατηγικό και οικονομικό αποτύπωμά της, αποτελεί, το δίχως άλλο, σημείο αναφοράς για τα κράτη της Βαλκανικής Χερσονήσου, καθώς και «φυσική» γέφυρα ανάμεσα σε αυτά και την ευρωπαϊκή οικογένεια. Μετά τις δηλώσεις των δύο ηγετών, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγινε δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο και από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Ηχηρή απουσία Ράμα
«Όταν λέμε ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος της Αλβανίας περνά μέσα από τον σεβασμό των ευρωπαϊκών κανόνων και του Κράτους Δικαίου, το εννοούμε. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν θα μπορούσε να προσκληθεί ο κ. Ράμα σε μία τόσο σημαντική πρωτοβουλία».Το προαναφερθέν σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, στο χθεσινό briefing των πολιτικών συντακτών συμπυκνώνει, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, την έντονη δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς για τις μεθοδεύσεις της αλβανικής ηγεσίας σχετικά με τη συνεχιζόμενη κράτηση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη, αλλά και την πεισματική άρνηση των αλβανικών Αρχών να επιτρέψουν στον κ. Μπελέρη να ορκιστεί, διαδικασία που δεν έχει καμία σχέση με την εν εξελίξει δικαστική (διαδικασία). Όπως έχει διαμηνυθεί και στο πρόσφατο παρελθόν, τόσο σε επίπεδο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και σε αυτό του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, η ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας δεν μπορεί να συνεχιστεί με τις παρούσες συνθήκες.
Η δολοφονία Κατσούρη στη συνάντηση με τον Πλένκοβιτς
Σε επισκόπηση των διμερών σχέσεων και των περιφερειακών εξελίξεων, με επίκεντρο πάντα τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και θεμάτων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος προχώρησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κροάτης ομόλογός του, Αντρέι Πλένκοβιτς, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά το τετ α τετ, ακολούθησε συνάντηση ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες, στις οποίες συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, και Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, με τους ομολόγους τους από το Ζάγκρεμπ.Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι ο κ. Πλένκοβιτς εξέφρασε στον Έλληνα πρωθυπουργό τα θερμά του συλλυπητήρια για τη δολοφονία του 29χρονου φίλου της ΑΕΚ κατά τα έκτροπα που προκάλεσαν, δύο εβδομάδες πριν, έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, Κροάτες χούλιγκαν, που έφτασαν στην Αθήνα, οργανωμένα, από την πρωτεύουσα της Κροατίας. Σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα, ο Κροάτης πρωθυπουργός εξέφρασε και την πλήρη εμπιστοσύνη του στους χειρισμούς της ελληνικής Δικαιοσύνης, σε πλήρη αντίθεση με τις τουλάχιστον άστοχες αιτιάσεις του.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 22/8