«Τόσο μεγάλες φωτιές, με τόσο δυνατούς ανέμους και με τόση έντασης εστίες, όσο και αν έψαξα, δεν μπόρεσα να βρω στο παρελθόν» είπε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Χρήστος Μέτιος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 για τα πύρινα μέτωπα σε Ροδόπη και Έβρο.

Ο περιφερειάρχης έκανε λόγο για «πρωτοφανείς καταστάσεις», σημειώνοντας ότι  «τις τελευταίες ημέρες η προσπάθεια γίνεται για να σβήσουν τα πύρινα μέτωπα» ενώ έκανε ειδική αναφορά στο δάσος της Δαδιάς και την καταστροφή μέρους του για δεύτερη χρονιά.

Ερωτηθείς για τις αναφορές και τις φήμες περί εμπρησμών, ο Χρήστος Μέτιος είπε «αν δεν υπάρχουν στοιχεία, δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο. Εκτιμήσεις, ενδεχομένως και ενδείξεις να υπάρχουν, όμως αν δεν υπάρχουν αποδείξεις δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο».

«Μια τεράστια έκταση κάηκε εδώ και αρκετές ημέρες, ουσιαστικά ενώθηκαν τα δύο μέτωπα, της Δαδιάς και αυτό που πέρασε βόρεια της Αλεξανδρούπολης και κατευθύνεται στην Ροδόπη. Εκκενώθηκαν 17 συνοικίες της Αλεξανδρούπολης, όπως και 8-10 οικισμοί στην Ροδόπη», ανέφερε ο κ. Μέτιος.

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, επεσήμανε ότι «έχουν καταγραφεί ζημιές και σε σπίτια και σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις και σε κτηνοτροφικές μονάδες. Άρχισε η καταγραφή των ζημιών. Είναι πολύ σημαντική η άμεση αποζημίωση των πληγέντων και η οριστική στήριξη τους».

Έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξουν άμεσα τα πρώτα δύο μέτρα, ήτοι «η άμεση στήριξη με ενοίκια όσων δεν έχουν σπίτι να μείνουν και η άμεση παροχή ζωοτροφών για να επιβιώσουν τα ζώα των κτηνοτρόφων». Προσέθεσε ότι «οριστική αντιμετώπιση όλων των πληγέντων θα γίνει όταν έχουμε πλήρη καταγραφή των ζημιών, για αυτό θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος. Δεν έχω συνολικό αριθμό τω ζημιών, γιατί συνεχίζεται η καταγραφή».

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο: