«Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα είναι μικρές σε παροχές αλλά μεγάλες σε μεταρρυθμίσεις», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. Για το Market Pass είπε πως θα πάει μέχρι όποτε έχει προβλεφθεί, ενώ σε ότι αφορά την επιβάρυνση του προϋπολογισμού μετά τις πυρκαγιές, είπε πως από τις φυσικές καταστροφές αυτές που επιβαρύνουν περισσότερο είναι οι πλημμύρες. Είπε πως θα πρέπει να γίνει σοβαρή δουλειά στο υπουργείο ενόψει των αξιολογήσεων διεθνών οίκων για την επενδυτική βαθμίδα. Με αφορμή το κίνημα της πετσέτας και της ξαπλώστρας, ανέφερε πως η επιβολή της νομιμότητας είναι βασική προϋπόθεση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού ενώ προανήγγειλε επαναληπτικούς αλλά και περαιτέρω ελέγχους. Για την πάταξη της φοροδιαφυγής είπε πως βασικός άξονας θα είναι η σύνδεση των pos με τις ταμειακές μηχανές, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν θα δοθεί παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του

Το καλάθι με την έννοια που το περιγράφετε κάθε χρόνο εσείς οι άνθρωποι των ΜΜΕ θα είναι μικρό, με την έννοια των μεταρρυθμίσεων θα είναι μεγάλο.

Ερωτηθεις αν μίκρυνε περισσότερο το καλάθι των παροχών λόγω των πυρκαγιών

Όχι απλώς αμέσως μετά τις εκλογές, στα τέλη Ιουλίου περάσαμε ένα νόμο με τον οποίο υλοποιήθηκε το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων της ΝΔ σε επίπεδο τετραετίας, απομένει να υλοποιηθεί για τα επόμενα τέσσερα χρόνια το υπόλοιπο 50% και επομένως πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι του νόμου αυτού δεν είμαστε έτοιμοι να φέρουμε παροχές οι οποίες έτσι κι αλλιώς στην πλειονότητά τους θα ισχύουν από την 01/01/24.

Ερωτηθείς αν θα έχουμε νέες επιδοτήσεις των τιμολογίων ενέργειας από τον Σεπτέμβριο

Δεν έχω να πω κάτι πάνω σε αυτό, ισχύει αυτο που σας είπα. Δυστυχώς δεν μπορώ να γίνω συγκεκριμένος γιατί ο πρωθυπουργός θα είναι εκείνος ο οποίος θα εξειδικεύσει τα μέτρα. Αυτό το οποίο σας λεω είναι ότι θα είμαστε σε κάθε περίπτωση συντονισμένοι με τις άλλες χώρες της ΕΕ, και καθώς είμαστε σε μια φάση που σε γενικές γραμμές η ενεργειακή κρίση όπως τη βιώσαμε το ‘21 και κάποιους μήνες το ‘22 υποχωρεί αντίστοιχη θα είναι και η κατεύθυνση. Υπάρχουν δεσμεύσεις της χώρας διεθνείς, όπως και των άλλων χωρών, υπάρχει κατεύθυνση της ΕΕ, υπάρχει μπροστά μας η επενδυτική βαθμίδα. Η επενδυτική βαθμίδα αφορά όλη τη χώρα διότι σημαίνει μεγαλύτερη δυνατότητα των τραπεζών να δανείζονται, να δανείζουν, υπάρχει δυνατότητα περισσότερων επενδύσεων στη χώρα άρα και παραπάνω δουλειές άρα δεν πρέπει κοιτώντας μόνο μια πλευρά να αγνοούμε όλες τις υπόλοιπες. Ξεκινάω από τη δημοσιονομική σταθερότητα, να μην έχουμε δηλαδή πάλι ελλείμματα, να μην έχουμε τα γνωστά προβλήματα των περασμένων δεκαετιών κλπ είναι το θεμέλιο για κάθε άλλη πολιτική.

Αναφορικά με το market pass

Το market pass πάει μέχρι όποτε έχει προβλεφθεί από εκεί και πέρα θα μιλήσει ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν μέτρα επιδότησης και οικονομικής ανακούφισης για τις πληγείσες περιοχές λόγω των πυρκαγιών

Υπάρχουν ήδη συγκεκριμένα μέτρα στο Ταμείο ανάκαμψης, δύο προγράμματα για τη δασική προστασία και το εθνικό σχέδιο αναδασώσεων. Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης έχουμε σκεφτεί διάφορες ιδέες για την ενίσχυση της δασοπροστασίας, προφανώς το θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι ψηλά στις προτεραιότητες τόσο της Ελλάδας όσο και της ΕΕ ούτως η άλλως. Το 40% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης το αφιερώνει σε δράσεις περιβαλλοντικές, σε δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής επομένως αυτό είναι ζήτημα πάρα πολύ ψηλά στην ατζέντα μας και θα ανέβει ακόμα περισσότερο. Πάντως από πλευράς επιβάρυνσης του προϋπολογισμού από όλες τις φυσικές καταστροφές αυτές που επιβαρύνουν περισσότερο είναι οι πλημμύρες.

Αναφορικά με την επενδυτική βαθμίδα

Εκκρεμούν οι αξιολογήσεις. Εμείς θα πρέπει να κάνουμε μια σοβαρή δουλειά στο επίπεδο του οικονομικού επιτελείου και τώρα εν όψει των αξιολογήσεων αυτών αλλά και μετά όταν με το καλό όπως προβλέπουμε θα πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα διότι δεν θέλουμε να είμαστε τελευταίοι στους πρώτους, θέλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια έτσι ώστε η πατρίδα μας να στείλει παντού ένα μήνυμα ότι είμαστε μια χώρα που μπορεί κανείς να επενδύσει, που μπορεί να δημιουργήσει καινούργιες δουλειές, μια χώρα που μπορεί να υπάρξουν πολλές και καλές ευκαιρίες ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους.

Αναφορικά με το κίνημα της πετσέτας και της ξαπλώστρας

Υπάρχει ένα πρόβλημα το οποίο καλούμαστε να το αντιμετωπίσουμε, μακάρι να είχε αντιμετωπιστεί και νωρίτερα αλλά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν όλα τα ζητήματα όλα μαζί. Η επιβολή της νομιμότητας είναι βασική προτεραιότητας της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού και αυτό έχει να κάνει με όλους τους τομείς κυβερνητικής δράσης, πρωτίστως βεβαίως στα θέματα ασφάλειας αλλά δεν είναι μόνο τα θέματα ασφαλείας, είναι τα θέματα ας πούμε εδώ φοροδιαφυγής αλλά είναι και τα ζητήματα του σεβασμού των κανόνων σε σχέση με τη δημόσια περιουσία. Όπως είδατε αμέσως μόλις ξεκίνησε το θέμα είπα ότι «αμέσως θα ξεκινήσουν να γίνονται έλεγχοι» και ήδη οι έλεγχοι είναι αρκετές εκατοντάδες σε όλη τη χώρα. Έχουν εκδοθεί πρωτόκολλα αποβολής επιχειρηματιών, έχουν γίνει συλλήψεις, έχουν γίνει αυτόφωρα. Έχω πει να κάνουν επαναληπτικούς ελέγχους δηλαδή όχι μόνο τον πρώτο έλεγχο αλλά και μετά σε μια εβδομάδα, σε δέκα μέρες, σε ένα μήνα για να δούμε τι γίνεται σέβεται αυτός πλέον τους κανόνες ή συνεχίζει να τους παραβιάζει. Γιατί υπάρχει η λογική και είδαμε να την ενστερνίζονται και κάποιοι επιχειρηματίες ότι περνάει ο έλεγχος μια μέρα , βρήκε ότι βρήκε και μετά από δύο μέρες πάω και να ξαναστήνω. Σε αυτό δεν θα συμβιβαστούμε και στο πλαίσιο της ίδιας αντίληψης θα φέρουμε και καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα είναι πιο απλό, πιο σύγχρονο και θα θεσπίζει και κανόνες διαφάνειας στη δράση όλων και στις σχέσεις μεταξύ του κράτους ως προς τη δημόσια περιούσια και των παραχωρησιούχων.

Αναφορικά με το ζήτημα της φοροδιαφυγής

Το δικό μου προσωπικό στοίχημα είναι η φοροδιαφυγή και εκεί θα κάνουμε ότι περισσότερο γίνεται αξιοποιώντας πρωτίστως τα εργαλεία των νέων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης και της τεχνητής νοημοσύνης έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό. Υπάρχουν πολλοί επιμέρους άξονες αλλά ο βασικός άξονας στην προσπάθεια μας θα είναι τα POS και η σύνδεση τους με τις ταμειακές μηχανές. Υπάρχει σχετικό πρόγραμμα, υπάρχει σχετική δέσμευσή μας ότι θα έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή του προγράμματος αυτού και η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024. Είχε ειπωθεί ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να γίνει νωρίτερα και δεν επετεύχθη αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά όπως στην πρώτη τετραετία της ΝΔ στα οικονομικά το βασικό μήνυμα μας ήταν γινόμαστε περισσότερο φιλοεπενδυτικοί, μειώνουμε τους φόρους, κάνουμε μια επανεκκίνηση της οικονομίας τώρα εδώ είναι καταπολεμούμε τη φοροδιαφυγή, τις εστίες παρανομίας γενικότερα γιατί δεν θέλουμε να υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών αυτοί οι οποίοι πληρώνουν και είναι συνεπείς και εκείνοι που ξεφεύγουν και οι οποίοι αισθάνονται ότι είναι πιο έξυπνοι και κοροϊδεύουν τους υπόλοιπους.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα RBNB

Βασίζεται σε μια οδηγία της ΕΕ, την ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο και κάνει πράξη τη συνεργασία με τις ψηφιακές πλατφόρμες έτσι ώστε διάφορες πλατφόρμες είτε για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις είτε για άλλες δραστηριότητες της οικονομικής ζωής να υποχρεώνονται με πρόστιμα μεγάλα να συνεργάζονται με το δημόσιο και να δίνουν στοιχεία ακόμα και αν η έδρα τους είναι στο εξωτερικό.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει παράταση κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων στις πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές

Και εκεί οι άνθρωποι είχαν υποβάλει τις δηλώσεις, σχεδόν το 90% είχε υποβάλλει ήδη στο τέλος Ιουλίου. Δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα παράτασης και αν δεν κλείσει αυτή η ιστορία θα έχουμε καθυστέρηση στο market pass και σε όλα τα υπόλοιπα διότι το ένα συνδέεται με το άλλο.