Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιος Καλπάκης, μίλησε στα «Παραπολιτικά» 90.1, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Αναφορικά με τις εσωκομματικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ: Το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου είναι το διαρκές συνέδριο όπου θέμα έχει την έγκριση και τυπικά των υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος. Μπορεί κάποιος να καταθέσει υποψηφιότητα και στο διαρκές συνέδριο δηλαδή και το Σάββατο και η πρόταση θα εγκριθεί ενιαία από το σώμα. Δεν ξέρω αν θα υπάρξει και 5η υποψηφιότητα αύριο, εγώ μπορώ να τοποθετηθώ ως εκπρόσωπος του κόμματος για επίσημες υποψηφιότητες. Και βεβαίως στις 10 Σεπτεμβρίου έχουμε την εκλογή προέδρου που είναι η κρίσιμη ημερομηνία και πρέπει ο κόσμος να έρθει να συμμετέχει προκειμένου να ενισχύσει το ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία.

Για τη ΔΕΘ: Στις 16 Σεπτεμβρίου θα έχουμε τη διαδικασία με το σκεπτικό ότι την επόμενη μέρα ο νέος ή η νέα πρόεδρος θα παραστεί στη ΔΕΘ.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος για την επόμενη μέρα: Εμείς προερχόμαστε από ένα δύσκολο εκλογικό αποτέλεσμα, από έναν ιδιαίτερα δυσμενή συσχετισμό αλλά την ίδια ώρα βλέπουμε ότι τα προβλήματα της καθημερινότητας παραμένουν. Για 10η μέρα καίγεται ο Έβρος και η λογική που πολλές φορές εμφανίζει η κυβέρνηση στο δημόσιο διάλογο ότι έχει πάρει λευκή επιταγή νομίζω ότι είναι λάθος, και εμείς ως αξιωματική αντιπολίτευση αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε και πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο το επόμενο διάστημα είναι να παρουσιάσουμε νέες προτάσεις και πειστικές για την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων. Αυτό είναι το οποίο επιζητεί ο κόσμος από εμάς και σε καμία περίπτωση ο κόσμος δεν έδωσε λευκή επιταγή στη ΝΔ προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτό τον τρόπο να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να ανακτήσει και την προοπτική διακυβέρνησης. Νομίζω ότι όλο αυτό το διάστημα γύρω από τη συζήτηση που γίνεται σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε, στο πώς να εντοπίζεις τα προβλήματα που υπάρχουν τεκμηριωμένα και πώς να δίνεις μια λύση μια προοπτική και ένα όραμα γιατί η πρόληψη και η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών είναι ένα ζήτημα ευρύτερο από μια συγκυριακή αντιπαράθεση.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να ενώσει όλες τις τάσεις του κόμματος: Είμαι βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει ενωτικά, συλλογικά και συντεταγμένα και την επόμενη μέρα.

Η στρατηγική στόχευση είναι συγκεκριμένη και υπηρετείται από όλες και όλους ανεξάρτητα από τις διαφορετικές προσεγγίσεις που είναι φυσιολογικό να υπάρχουν σε μια εσωκομματική διαδικασία. Η στρατηγική στόχευση είναι συγκεκριμένη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν είναι και θα παραμείνει κόμμα διακυβέρνησης, κόμμα εξουσίας και στόχος μας είναι απέναντι στην πολιτική της ΝΔ να υπάρξει εναλλακτική λύση διακυβέρνησης και αυτό το επιζητούμε όλοι και όλες και αυτό είναι το στρατηγικό στοιχείο το οποίο μας υποχρεώνει και μας οδηγεί όλους να προχωρήσουμε στο δρόμο της ενότητας και της συλλογικότητας και την επόμενη ημέρα.

Ερωτηθείς αν τον φοβίζει μια χαμηλή συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ: Θα έλεγα να κάνουμε τον απολογισμό την επόμενη μέρα, αυτό το οποίο μας απασχολεί και αυτό για το οποίο εργαζόμαστε είναι να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή. Συνήθως σε τέτοιες εσωκομματικές διαδικασίες το ενδιαφέρον του κόσμου εντείνεται πολύ περισσότερο τις τελευταίες ημέρες, η καμπάνια μας κεντρικά θα ενταθεί και τις επόμενες ημέρες. Ήδη οι υποψήφιοι έχουν οργώσει σχεδόν όλη την Ελλάδα με μεγάλες και πετυχημένες εκδηλώσεις επομένως υπάρχουν οι προϋποθέσεις να είναι μια πετυχημένη διαδικασία.

Ερωτηθείς αν θα γίνει το debate των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ: Θα καταλήξει μέσα στην εβδομάδα.