Αποφασισµένος να αλλάξει συνολικά την πολιτική, τη φιλοσοφία και τη στρατηγική που ακολουθεί η χώρα στο κοµµάτι των δασικών πυρκαγιών, µε µετατόπιση της έµφασης στην πρόληψη, είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο ίδιος από το βήµα της Βουλής θα αναλύσει σε αδρές γραµµές τις βαθιές τοµές στις οποίες θέλει να προχωρήσει, στην προ ηµερησίας διατάξεως συζήτηση που γίνεται µε πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το ζήτηµα των πυρκαγιών, στις αρχές Σεπτεµβρίου, ανακοινώνοντας επί της ουσίας µια νέα δασική πολιτική.

Το σχέδιο είναι ήδη υπό διαµόρφωση και η απόφαση για ενίσχυση και µε νέους πόρους έχει ουσιαστικά ληφθεί, µε µετακίνηση συν τοις άλλοις πόρων από το Ταµείο Ανάκαµψης και αξιοποίησή τους στον τοµέα της διαχείρισης του δάσους και της πρόληψης. Αγορά νέων εναέριων µέσων -ιδίως ελικοπτέρων-, εξοπλισµός µε drones, προγράµµατα κατάρτισης σε ακαδηµίες πολιτικής προστασίας, εναέρια κέντρα συντονισµού είναι µερικές ακόµα από τις πρωτοβουλίες που θα λάβει η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός έχει διαπιστώσει -ήδη από τις µεγάλες πυρκαγιές στα µέσα Ιουλίου- ότι, παρά την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώµατος σε επίγεια και εναέρια µέσα και την πιο συστηµατική και µεθοδική οργάνωση των επιχειρήσεων κατάσβεσης των πυρκαγιών, η µεγαλύτερη και πιο αποτελεσµατική επένδυση πρέπει να γίνει στον τοµέα της πρόληψης. Ως προς το ζήτηµα αυτό, έχει ολοκληρωθεί στην προηγούµενη θητεία της κυβέρνησης η µεταρρύθµιση για τη θεσµική και διοικητική ενοποίηση των δασικών υπηρεσιών σε µια ενιαία, καθετοποιηµένη δοµή εντός του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ υλοποιήθηκαν και τα προβλεπόµενα έργα του Εθνικού Προγράµµατος Προστασίας ∆ασών (ANTINERO Ι & ΙΙ), µε καθαρισµούς, διανοίξεις δασικών δρόµων και αντιπυρικών ζωνών.

Πρόοδος

Πρόθεση του πρωθυπουργού δεν είναι να µειώσει το έργο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, ιδίως δε στην προστασία της ανθρώπινης ζωής µετά το ξέσπασµα της πυρκαγιάς, αλλά και στην αναβάθµιση του µηχανισµού της πολιτικής προστασίας στη χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης εκτιµά πως έχει σηµειωθεί µεγάλη πρόοδος από το 2019 µέχρι σήµερα, ενώ αναγνωρίζει ότι ακόµα και στο δυσµενές περιβάλλον του φετινού καλοκαιριού, µε τις εκατοντάδες χιλιάδες στρέµµατα που κάηκαν, ο στόχος της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και των κατοικιών σε σηµαντικό βαθµό επετεύχθη - πάντα αναλογικά µε τη συνολική έκταση των πυρκαγιών.

Η ενίσχυση και αναβάθµιση της ∆ασικής Υπηρεσίας και µε προσλήψεις νέου προσωπικού αλλά και µε µέσα είναι ένα από τα πλάνα που έχει στον σχεδιασµό της η κυβέρνηση. Η εµπλοκή των ιδιωτών στον καθαρισµό των δασών είναι ακόµα ένα φιλόδοξο πλάνο. Η εκτίµηση που υπάρχει είναι πως δεν υπάρχει οργανωµένη διαχείριση του δασικού πλούτου, κι αυτό πρέπει να αλλάξει άµεσα. Στα εκατοµµύρια των στρεµµάτων των δασικών εκτάσεων της χώρας προστίθεται διαρκώς τις τελευταίες δεκαετίες καύσιµη ύλη, όπως κλαδιά, θάµνοι, πούσι κ.ά., η οποία πλέον σε συνθήκες κλιµατικής κρίσης δηµιουργεί το ιδανικό υπόστρωµα για την ταχεία εξάπλωση µιας πυρκαγιάς.

Πρέπει στο εξής να βρεθούν «έξυπνες» λύσεις για την αφαίρεση της καύσιµης ύλης από τα δάση και να γίνουν λιγότερο ευάλωτα στις πυρκαγιές, και στο κοµµάτι αυτό µπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί και ο ιδιωτικός τοµέας.

«Εθνική μάχη»

«Είναι απολύτως σαφές ότι όσο σηµαντική κι αν είναι η καταστολή µιας πυρκαγιάς, εξίσου -αν όχι περισσότερο- σηµαντική είναι και η πολιτική της πρόληψης», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη επίσκεψή του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Εχουµε κάνει βήµατα σε αυτή την κατεύθυνση, πρέπει όµως να κάνουµε πολύ περισσότερα ως προς την ενεργή διαχείριση των δασών µας, έτσι ώστε να µπορούµε να αποµακρύνουµε όσο το δυνατόν περισσότερη καύσιµη ύλη πριν αυτή, ενδεχοµένως, καταστραφεί σε µια µεγάλη δασική πυρκαγιά».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για µια «εθνική µάχη» που πρέπει να κερδηθεί και προανήγγειλε τη διαφορετική δασική πολιτική που σχεδιάζει. «Θα χρειαστούµε µεγάλη συµµετοχή και της κοινωνίας των πολιτών, θα χρειαστεί να τολµήσουµε µε πιο καινοτόµες λογικές διαχείρισης, πιο τολµηρής θα έλεγα, επιθετικής διαχείρισης των δασών µας, που ενδεχοµένως στο παρελθόν να έβρισκαν αντιστάσεις», ανέφερε. Η εµπλοκή των ιδιωτών στον καθαρισµό των δασών δεν θα έχει ως µόνο κίνητρο τη χρηµατική ανταµοιβή για το έργο που θα κάνουν, αλλά κυρίως τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα υλικά που θα µαζέψουν από τα δάση για την παραγωγή ενέργειας (βιοµάζα, βιοκαύσιµα), για είδη ξυλείας ή για άλλες χρήσεις. Ενα ισχυρό κίνητρο µπορεί να είναι και η συµµετοχή τους στην αγορά της αντιστάθµισης των εκποµπών διοξειδίου του άνθρακα µε πιστώσεις άνθρακα (carbon credits).

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί το τριετές Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης, το οποίο περιλαµβάνει έργα αποκατάστασης 165.000 στρεµµάτων, προϋπολογισµού 200 εκατ. ευρώ.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 26/8