Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είχαν γίνει έξαλλοι στη Χαριλάου Τρικούπη με τον Νίκο Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας ως συνειδητή του επιλογή την απουσία από την ψηφοφορία της PEGA στις 15 Ιουνίου για το θέμα των υποκλοπών, που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Στην ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ η απουσία αυτή είχε εκληφθεί ως ένα μήνυμα ρήξης, ενώ είχαν προηγηθεί αρκετά δημοσιεύματα τα οποία υποστήριζαν ότι ο Νίκος Παπανδρέου δεν θα συμπεριληφθεί σε εκλόγιμη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες ευρωεκλογές, προκειμένου ο Νίκος Ανδρουλάκης να τοποθετήσει πρόσωπα της επιλογής του.

Τα σενάρια αυτά δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ από την Χαριλάου Τρικούπη, με τα στελέχη του κόμματος να λένε μονότονα ότι δεν υπάρχει καμία σχετική συζήτηση, καθώς είναι νωρίς και προηγούνται οι αυτοδιοικητικές εκλογές που έρχονται άμεσα, ωστόσο δεν διαψεύστηκαν και ποτέ.

Αποφάσεις

Οι σχέσεις Ανδρουλάκη και Παπανδρέου βρίσκονται στο χειρότερο σημείο που έχουν βρεθεί ποτέ, με τους δύο άνδρες να μην έχουν καμία επικοινωνία, παρά το γεγονός ότι ο διάδοχος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στις Βρυξέλλες είναι ο μόνος ευρωβουλευτής του κόμματος.

Από την πλευρά του ο Νίκος Παπανδρέου είναι απολύτως σαφές και σύμφωνα με όσα λέει σε συνομιλητές του ότι δεν θα ανεχθεί να κάνει μια θητεία ενός έτους στο ευρωκοινοβούλιο, χωρίς να έχει την ευκαιρία να έχει έναν ολοκληρωμένο κύκλο στα νέα του καθήκοντα. Παρά το γεγονός ότι στο ΠΑΣΟΚ κάνουν τα πάντα για να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι και να μη δοθεί άλλη έκταση στην κόντρα Ανδρουλάκη-Παπανδρέου, με αρκετά στελέχη της ηγετικής ομάδας του κόμματος να παραπέμπουν τις αποφάσεις κοντά στον χρόνο των ευροεκλογών το επόμενο καλοκαίρι, είναι επίσης σίγουρο ότι και σχετικές ζυμώσεις έχουν γίνει αλλά και αποφάσεις έχουν κλειδώσει.

Μεταξύ των αποφάσεων αυτών, είναι η συμμετοχή του Γραμματέα του κόμματος και πιο στενού διαχρονικά συνεργάτη του Νίκου Ανδρουλάκη, Ανδρέα Σπυρόπουλου σε εκλόγιμη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος

Η επιστολή

Στο αρνητικό κλίμα ήρθαν να προστεθούν και οι προαναφερθείσες διαρροές περί επιλογής του Νίκου Παπανδρέου να λείψει από το κρίσιμο ψήφισμα που αφορούσε τις παρακολουθήσεις, ο ίδιος όμως αφήνοντας χρόνο να κυλήσει αποφάσισε να σηκώσει το γάντι και να απαντήσει σε αυτές με επιστολή. Σε αυτή τονίζει ότι απουσίαζε για λόγους υγείας, ενώ υπογραμμίζει ότι βεβαίως και θα υπερψήφιζε το ψήφισμα της PEGA για τις υποκλοπές, αν μπορούσε να παραστεί στην ψηφοφορία.

Το κλείσιμο της επιστολής του ωστόσο τα λέει όλα: «Τα διακινούμενα σενάρια εκπροσωπούν άλλες σκοπιμότητες και ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα», σημειώνει, δείχνοντας ότι η μετωπική σύγκρουση με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πολύ δύσκολα θα αποφευχθεί.