Η διακεκριμένη επιστήμονας και πρώην αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, πνευμονολόγος - ανοσολόγος, συντονίστρια διευθύντρια στο νοσοκομείο «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, μιλάει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για το ενδεχόμενο νέου εμβολίου για τον κορονοϊό τον Σεπτέμβριο, την επιστροφή της στην κλινική ιατρική και τους ασθενείς της, αλλά και για την οικογένειά της, τα χόμπι της και το μυστικό του γάμου της. 

Θα χρειαστεί να κάνουμε νέο εμβόλιο για τον κορονοϊό τον Σεπτέμβριο;

Οπως ξέρουμε όλοι, για τη γρίπη, που είναι ένας ιός ο οποίος έχει μεταλλάξεις και αλλάζει συχνά, κάνουμε εμβόλιο κάθε χρόνο - τουλάχιστον πρέπει να κάνουν και κάνουν οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι και όσοι έχουν προβλήματα υγείας. Ο κορονοϊός είναι ένας ιός όπως αυτός της γρίπης: δηλαδή, όπως βλέπουμε όλοι, αλλάζει συνεχώς και κάνει νέες μεταλλάξεις. Αρα η λογική είναι ίδια με της γρίπης. Οσο υπάρχει ανάμεσά μας ο κορονοϊός, θα χρειάζεται, όπως και για τη γρίπη, τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου να κάνουν αναμνηστικό εμβόλιο το φθινόπωρο. Θα περιμένουμε φυσικά την τελική εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αλλά και τις οδηγίες του ΠΟΥ.

Θα ξεμπερδέψουμε άμεσα με τον COVID-19;

Τα στοιχεία μάς δείχνουν ότι καθημερινά τα κρούσματα είναι πολλά. Σήμερα λοιπόν ο κορονοϊός είναι μια ίωση πιο συχνή από τη γρίπη. Προς το παρόν, δεν φαίνεται να μπορούμε να τον ξεχάσουμε. Ομως η λογική είναι ίδια με της γρίπης, που δεν μας απασχολεί ιδιαίτερα. Δηλαδή, σήμερα πια οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ανοσοποιημένοι και αυτοί που μπορεί να κινδυνεύουν είναι οι ευάλωτες ομάδες των μεγαλύτερων ηλικίας ατόμων και των ασθενών με ανοσοκαταστολή ή χρόνια προβλήματα υγείας. Ετσι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε. Χωρίς άγχος, με βάση τα στοιχεία και στόχο την προφύλαξη των ευάλωτων ανθρώπων.

Πώς νιώθετε που γυρίσατε και πάλι στην κλινική ιατρική;

Τα τελευταία 30 χρόνια είμαι γιατρός και μου φαίνεται πολύ λογικό να εξακολουθήσω να είμαι γιατρός. Μου αρέσει η κλινική ιατρική. Μου αρέσει η σχέση με τους ασθενείς, και τους ασθενείς μου δεν έπαψα ποτέ να τους παρακολουθώ, έστω και για μια συμβουλή από το τηλέφωνο.

Σας λείπει το υπουργείο;

Η περίοδος στο υπουργείο ήταν μια πολύ έντονη περίοδος, με την πανδημία στο ψηλότερό της σημείο αρχικά, με πολλά θέματα που ήθελαν φροντίδα και παράλληλα σε μια περίοδο πολέμου και ενεργειακής κρίσης. Με μικρή λοιπόν δυνατότητα έντονων μεταρρυθμίσεων. Ομως, κάθε πράγμα που μπορεί να διορθωθεί είναι σημαντικό και έγιναν πολλές αλλαγές προς το καλύτερο. Υπήρξε μια πολύ καλή συνεργασία τόσο με τους ανθρώπους στο υπουργείο όσο και με τους συναδέλφους υγειονομικούς στα νοσοκομεία και στις υγειονομικές περιφέρειες, προκηρύχθηκαν χιλιάδες μόνιμες θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, προκηρύχθηκαν επίσης για πρώτη φορά θέσεις συντονιστών διευθυντών έπειτα από σχεδόν 15 χρόνια, έγιναν νέα τμήματα σε νοσοκομεία και δόθηκαν χρήματα για βελτιώσεις και αναβαθμίσεις νοσοκομείων αλλά και Κέντρων Υγείας, μέσω του ΤΑΑ. Το αποτέλεσμα λοιπόν είναι πολύ σημαντικό και θετικό. Φυσικά, από την άλλη, η καθημερινότητα είναι δύσκολη, ξεχνάς σχεδόν σπίτι, φίλους και προσωπική ζωή. Ομως, συνολικά, η θητεία μου ήταν μια θετική εμπειρία. Επισκέφθηκα και γνώρισα συναδέλφους σε όλα τα νοσοκομεία, είδα την πολυπλοκότητα της συνολικής εικόνας της διοίκησης, απέκτησα νέους φίλους, υγειονομικούς, διοικητικούς και πολιτικούς, και βάλαμε βάσεις για βελτιώσεις στην Υγεία. Η Υγεία είναι προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση και πιστεύω ότι θα γίνουν όλες οι αλλαγές που χρειάζονται οι πολίτες και οι ασθενείς, οι εργαζόμενοι στην Υγεία και η χώρα.

Θέλατε από μικρή να γίνετε γιατρός;

Ο πατέρας μου ήταν γιατρός και αγαπούσε πάρα πολύ τη δουλειά του και τους ασθενείς του. Για μένα αυτό ήταν ένα παράδειγμα για να ακολουθήσω και είναι μια επιλογή που μου δίνει χαρά και ικανοποίηση, ακόμα και όταν υπάρχουν δυσκολίες. Είναι μεγάλη χαρά να λύνεις τα προβλήματα του ασθενούς. Αλλά ακόμα και όταν υπάρχουν θέματα υγείας που δεν λύνονται, υπάρχει κάτι πάντα που μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις. Μου αρέσει λοιπόν πολύ αυτό που κάνω, η συζήτηση και η σχέση με τον ασθενή και τους δικούς του, αλλά και η έρευνα και τα νέα πράγματα που έρχονται, διαγνωστικά και θεραπευτικά, και βελτιώνουν την πρόγνωση και τη ζωή των ασθενών. Και μου αρέσει η συζήτηση και η συνεργασία με τους άλλους γιατρούς και υγειονομικούς.

Με τον σύζυγό σας είστε 37 χρόνια μαζί. Υπάρχει κάποιο μυστικό;

Υποστηρίζουμε πάντα ο ένας τον άλλον, θέλουμε να έχει ο καθένας ικανοποίηση και επιτυχία και στη ζωή του και στη δουλειά του.

Εχετε δύο αγόρια, τον Ανδρέα και τον Χρήστο. Πώς είναι οι σχέσεις σας;

Είναι καλές και υγιείς. Τα παιδιά μας είναι πια μεγάλα και έχουν τη δική τους ζωή, αλλά βρισκόμαστε συχνά και μιλάμε καθημερινά. Πιστεύουμε, και εγώ και ο σύζυγός μου, ότι στα παιδιά πρέπει να δίνεις ρίζες και φτερά.

Μαγειρεύετε;

Μου αρέσει πάρα πολύ να μαγειρεύω. Μαγειρεύω τα πάντα. Κλασικά ελληνικά, ιταλικά, πιο φρέσκα ευρωπαϊκά, ινδικά, γλυκά, τα πάντα. Μου αρέσει πάρα πολύ η μαγειρική, αρέσει σε όλη την οικογένεια, μαγειρεύουμε όλοι.

Κάνετε κολύμβηση και ποδηλασία;

Ναι, όσο πιο πολύ μπορώ. Μου αρέσει πολύ και η κηπουρική και φυσικά μου αρέσει πολύ το διάβασμα.