Τρία ήταν τα επεισόδια που κυριάρχησαν στη χθεσινή συζήτηση: ο έντονος διάλογος Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη και η σκληρή απάντηση του πρωθυπουργού σε Κυριάκο Βελόπουλο και Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Φραστικό επεισόδιο πυροδότησε η κριτική του Νίκου Ανδρουλάκη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά την ανακοίνωσή του πως θα ελέγχονται και ποιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες έκαναν ή δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους.

Στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει: «Ορισμένοι δήμοι έκαναν τη δουλειά τους και ορισμένοι όχι. Όλοι οι τοπικοί άρχοντες θα αξιολογούνται με βάση συγκεκριμένους δείκτες σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις τους και θα συνδέονται με την απορρόφηση κονδυλίων, τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιούνται και ο καθένας πλέον αναλαμβάνει τις ευθύνες του».

Ο κ. Ανδρουλάκης σχολίασε αιχμηρά αν αυτό το δεδομένο ελήφθη υπόψη όταν έδωσε χρίσματα στις περιφερειακές εκλογές στον κ. Χατζημάρκο στο Νότιο Αιγαίο και στον κ. Μέτιο σε Έβρο και Ροδόπη.

Η κόντρα

«Δεν ξέρετε τι λέτε», φέρεται να σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης, για να απαντήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης: «Καλό είναι να είστε πιο προσεκτικός. Είστε ο πρωθυπουργός επί των ημερών του οποίου κάηκε το κόσμημα τη Δαδιάς και μια γενιά δεν θα ζήσει να το δει και να το ζήσει». Ο Νίκος Ανδρουλάκης συνέχισε την επίθεσή του στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, καταλογίζοντας την πλήρη ευθύνη για ανεπάρκεια και ανευθυνότητα στην πρόληψη και κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών, προσθέτοντας πως οι κυβερνητικοί χειρισμοί «είναι τα αποκαλυπτήρια μιας κυβέρνησης αυξημένης αυταρέσκειας, αυξημένης αλαζονείας και μηδενικής αποτελεσματικότητας. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες μιας ‘‘οργανωμένης ανευθυνότητας’’ στη διαχείριση κρίσιμων προβλημάτων του ελληνικού λαού».

Ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του επιτέθηκε εκ νέου στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: «Ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι φέτος στην Πάρνηθα κάηκαν περισσότερες εκτάσεις απ’ ό,τι το 2007. Δεν ξέρω αν έχετε πάει ποτέ στην Πάρνηθα. Διαβάζετε μία ομιλία χωρίς να έχετε ακούσει τίποτα», τόνισε. «Ξέρετε πολύ καλά την Πάρνηθα. Πιθανόν να την ξέρετε καλύτερα από εμένα. Δεν πάω συχνά. Εμείς μάθαμε ότι εσείς πηγαίνατε κατά τη διάρκεια του lockdown, όταν δεν μπορούσαν να πάνε άλλοι άνθρωποι που πιθανόν να ήθελαν να κάνουν το ίδιο», απάντησε έντονα ο Ν. Ανδρουλάκης.

Ο πρωθυπουργός απάντησε και στα όσα είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, την οποία κατηγόρησε για δολοφονία χαρακτήρων. «Καλό είναι, κυρία Κωνσταντοπούλου, να μη συγχέετε τον ρόλο σας ως δικηγόρος και τον ρόλο σας ως πρόεδρος Κ.Ο. Οι αξιωματικοί που κατηγορείτε για το Μάτι μπορεί σήμερα να δίνουν μάχη στη Δαδιά. Υπάρχει, κυρία Κωνσταντοπούλου, το τεκμήριο αθωότητας και η αξιολόγηση. Είναι άδικο και ανέντιμο την ώρα που παλεύουν αυτοί οι άνθρωποι να δολοφονείτε χαρακτήρες», είπε, προσθέτοντας: «Κυρία Κωνσταντοπούλου, μεταφέρατε στο Κοινοβούλιο μια υπόθεση που μπορεί να αξιολογήσει μόνο η Δικαιοσύνη. Εάν πιστεύετε ότι μπορούμε να προστατέψουμε 70.000.000 στρέμματα, είστε από άλλον πλανήτη».

Όλα ξεκίνησαν μετά την παρέμβαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που αναφέρθηκε ονομαστικά σε αξιωματικούς της Πυροσβεστικής που κατηγορούνται στη δίκη για το Μάτι ή και την Εύβοια και που παραμένουν στο Σώμα, ζητώντας εξηγήσεις, ενώ πλησίασε στα υπουργικά έδρανα για να δώσει φωτογραφία στον Κυριάκο Μητσοτάκη με τα πρόσωπα στα οποία αναφέρθηκε, γεγονός που δεν συνηθίζεται στο Κοινοβούλιο.

Προς Βελόπουλο: Λέτε σαχλαμάρες, νισάφι

«Ποιος σας λέει αυτές τις σαχλαμάρες;», αναρωτήθηκε σε υψηλούς τόνους ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, που είχε μιλήσει για τις ρίψεις επιβραδυντικού. «Επιβραδυντικό δεν χρησιμοποιούν τα Canadair, αλλά μόνο τα Πετζετέλ και έχει μία ελάχιστη συνεισφορά στην κατάσβεση της πυρκαγιάς», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και τον κατηγόρησε για διασπορά ψευδών ειδήσεων, σημειώνοντας ότι «ανεμογεννήτριες επιτρέπονται στα δάση υπό προϋποθέσεις».

«Είστε εσείς και τα άλλα κομματίδια της ίδιας ιδεολογικής κατεύθυνσης διακινητές ‘‘fake news’’, λέτε ό,τι σαχλαμάρα μπορεί να πει κανείς κι όταν σας απαντάμε εκνευρίζεστε. Νισάφι πια. Δεν θα είστε στο απυρόβλητο», είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ. Βελόπουλο. Καταλήγοντας, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε προτάσεις που κατέθεσε η WWF με επιστολή της, σχολιάζοντας: «Μακάρι να άκουγα τέτοιες προτάσεις και εδώ από τους πολιτικούς αρχηγούς». Ο Κυριάκος Βελόπουλος στη δευτερολογία του σήκωσε ακόμη περισσότερο τους τόνους, αποκαλώντας τον ψεύτη και πορφυρογέννητο. «Προσωπικά τον πρωθυπουργό δεν τον εμπιστευόμουν ποτέ, προσπαθούσα να σεβαστώ την ιδιότητα που φέρει». Είναι «λουσμένος από πάνω έως κάτω με ψέματα και όταν μας προσβάλλει θα του απαντάμε με τον ίδιο τρόπο κι εμείς. Τέρμα η πλάκα με την Ελληνική Λύση».

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, ο οποίος τον ανακάλεσε στην τάξη: «Ο πρωθυπουργός σας έκανε μια κριτική, δεν σας πρόσβαλε… Θα πρέπει να καταλαβαίνετε ότι είναι απαράδεκτη η συμπεριφορά σας και εξευτελιστική για πολιτικό αρχηγό και μην πάτε τώρα να γλιτώσετε με εξυπνάδες. Μόλις παραδεχθήκατε ότι παραβιάσατε τον Κανονισμό της Βουλής, προσβάλλοντας τον πρωθυπουργό, κάτι που απαγορεύεται. Σας ανακαλώ στην τάξη».

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 1/9