Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναφέρει χαρακτηριστικά πως «οι Έλληνες κατέστρεψαν και έκαψαν τη Σμύρνη».

Ειδικότερα, ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι ο τουρκικός στρατός άνοιξε το δρόμο προς τη Σμύρνη, καταστρέφοντας σημαντικό μέρος των «ελληνικών κατοχικών δυνάμεων», αναφέροντας ότι «οι τουρκικές σημαίες κυμάτιζαν στον ουρανό της Σμύρνης, «την οποία είχε καταστρέψει και κάψει ο εχθρός που διέφυγε. Κι έτσι κερδίσαμε τον πόλεμο με μάχες που δώσαμε επί 3,5 χρόνια εναντίον του εχθρού, ο οποίος με τις προδοτικές φιλοδοξίες του αλλά και τις βρώμικες μπότες του λέρωσε την μόνιμη πατρίδα μας, την Ανατολία».

«Εχθροπαθείς δηλώσεις είναι αντιπαραγωγικές και δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση του κλίματος ηρεμίας, συνεργασίας και διαλόγου που επιχειρείται να οικοδομηθεί στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας την τρέχουσα περίοδο», ήταν η άμεση και σκληρή απάντηση της Αθήνας.

Επίσης, σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι ο Αύγουστος ήταν μια εξαιρετική περίοδος που έμεινε στην ιστορία και είπε ότι το τέλος αυτού του ιδιαίτερου μήνα, που έγραψε το όνομά του στην ιστορία με χρυσά γράμματα, γεμάτος από πολλές επιτυχίες από το Ματζικέρτ μέχρι την Κύπρο, έφτασε στο τέλος του.

Οι μεταναστευτικές ροές ως μοχλός πίεσης

Αν και το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών είναι καλύτερο συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές, λόγω της διπλωματίας των σεισμών, οι νέες προκλητικές και ανιστόρητες δηλώσεις Ερντογάν φαίνεται να ρίχνουν «λάδι στη φωτιά».

Σύμφωνα με όσα είπε στο MEGA ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, η Τουρκία συνεχίζει να αυξάνει τις μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας, με τον Ερντογάν να θεωρεί πως αποτελεί μέρος της διαπραγμάτευσης με την Ευρώπη.

Αντίστοιχα, ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής τόνισε πως η Τουρκία χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό για να συντηρήσει το πρόβλημα.

«Έχουμε μία υψηλή τοξικότητα στα λόγια που δεν συνοδεύεται από επιχειρησιακή τοξικότητα. Έχουμε μία υβριδικότητα στις κινήσεις της Τουρκίας, η οποία χρησιμοποιεί τις μεταναστευτικές ροές για να συντηρήσει το πρόβλημα».

«Ο Ερντογάν έχει ένα εσωτερικό ακροατήριο που είναι ισχυρό. Ας μην ξεχνάμε τις σχέσεις του Ερντογάν με τον Πούτιν και τις πιέσεις του Ερντογάν έτσι ώστε να υπάρχει γενικότερη αποσταθεροποίηση στο κρίσιμο κομμάτι του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης», συμπλήρωσε.

Τέλος, ο γραμματέας της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Έβρου Δημήτρης Δερβεντλής σημείωσε πως χάρη στη συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. και του στρατού έχουν καταγραφεί θετικά αποτελέσματα στην αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές.