Αύριο η συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν στην Άγκυρα - Θα προετοιμάσουν το τετ-α-τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν
Oι δύο υπουργοί αναμένεται να προετοιμάσουν το έδαφος για συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν
Αύριο, Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, περίπου στις 10:30 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, στην Άγκυρα.
Η συνάντηση αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο ώρες και στόχος αρχικά της συνάντησης είναι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και οι πολιτικές διαβουλεύσεις, ωστόσο, αναμένεται να προετοιμάσει και το έδαφος για συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Τα δύσκολα μεταξύ των δύο χωρών είναι οι ελληνοτουρκικές διαφορές και κυρίως η υφαλοκρηπίδα, σύμφωνα με την Αθήνα, με την Τουρκία να έχει όμως από την πλευρά της διαφορετική άποψη για το πώς βλέπει τις «διαφορές στο Αιγαίο».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, ο κ. Γεραπετρίτης και ο κ. Φιντάν θα ξεκινήσουν μια σοβαρή επαναπροσέγγιση στα θέματα που οι δύο χώρες έχουν σημαντικές διαφορές, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ πιθανή είναι και μια τρίτη συνάντηση μεταξύ Μητσοτάκη - Ερντογάν μέσα στο έτος.
Επίθεση στο νεκροταφείο της «τουρκικής μειονότητας» στη Δυτική Θράκη
Την ίδια στιγμή, την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η είδηση της βεβήλωσης μουσουλμανικού νεκροταφείου στον Πολύανθο Ροδόπη, το οποίο καταδικάζει την επίθεση, κάνοντας ωστόσο λόγο για ακόμα μία φορά για «τουρκική μειονότητα» στη Δυτική Θράκη.
Ο εκπρόσωπος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανζού Μπιλγκιτς επισήμανε: «Καταδικάζουμε έντονα την ενέργεια αγνώστων που έσπασαν τις ταφόπλακες στο νεκροταφείο της τουρκικής μειονότητας στο Narlıköy ( Πολύανθος), το οποίας βρίσκεται στη δυτική Θράκη. Σημειώσαμε τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με το προαναφερθέν αποτρόπαιο περιστατικό, αναφέροντας ότι έχει ξεκινήσει έρευνα.
Αναμένουμε οι δράστες να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη το συντομότερο δυνατό, να καταδικαστούν στην τιμωρία που τους αξίζει και από τις ελληνικές αρχές να διευκρινιστούν οι λόγοι πίσω από το περιστατικό.
Μεταφέρουμε τις καλύτερες ευχές μας στους συμπατριώτες μας που ζουν στον Πολύανθο και μοιραζόμαστε τη θλίψη τους.
Καλούμε τη γείτονά μας Ελλάδα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, να αποτρέψει στο μέλλον παρόμοιες ενέργειες και να εξασφαλίσει την ειρήνη και την ασφάλεια της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης».
«Νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας στο Αιγαίο»
Παράλληλα, λάδι στη φωτιά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμονή της επίσκεψης Γεραπετρίτη- Φιντάν ρίχνουν με τις δηλώσεις τους Τούρκοι αναλυτές οι οποίοι μιλώντας στο CNN Turk επαναφέρουν το ζήτημα των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με τον Μανώλη Κωστίδη, οι δύο αναλυτές σχολιάζουν πως «στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά που είναι αμφισβητούμενης κυριαρχίας», ενώ παράλληλα επισημαίνουν «η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα έστω και ένα πόντο» επισημαίνοντας πως «αυτό είναι αιτία πολέμου».
Μάλιστα, αναφέρουν πως «Οι ΗΠΑ λειτουργούν υπέρ της Ελλάδας».
«Στην ουσία των ελληνοτουρκικών διαφορών υπάρχει ζήτημα κυριαρχίας. Υπάρχουν τα νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας, τα οποία μας ανήκουν. σύμφωνα με την δική μας νομική θέση και άποψη και τα ιστορικά ντοκουμέντα. Σε αυτά η Ελλάδα έχει τον ισχυρισμό της δικής της κυριαρχίας. Εδώ μιλάμε για 120 νησιά και βραχονησίδες. Εμείς ξέρουμε τι θα συμβεί στο Αιγαίο σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα πέραν των 6 μιλίων» σχολίασε ο Τσαγρί Ερχάν, πρύτανης του πανεπιστημίου της Αλτίνμπας.
Όταν ο δημοσιογράφος τον ρωτάει αν «μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο δηλαδή να επεκτείνουν τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια;» ο κ. Τσαγρί Ερχάν απαντάει: «Προσοχή δεν μιλάμε για 12 μίλια. Να το διορθώσουμε. Η απόφαση του τουρκικού Κοινοβουλίου, η απόφαση για κήρυξη πολέμου δεν μιλάει για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια . Αν η Ελλαδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα έστω και ένα πόντο, αυτό για εμάς είναι αιτία πολέμου».
Από την πλευρά του ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αϊντίν, Ραγκίπ Κουτάϊ Καρατζά δήλωσε: «Πρέπει να πούμε πως οι ΗΠΑ έχουν εστιάσει την προσοχή τους στην Ελλάδα σε σχέση με την ισορροπία μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Όπως σε ζητήματα του αποκλεισμού των F-35 αλλά και στην μη πώληση των F-16».
«Ο τουρκικός στρατός ο τελευταίος στρατός του Ισλάμ»
Στο Φεστιβάλ Τεχνολογίας βρέθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος επανέλαβε σε ομιλία του «ότι ο τουρκικός είναι ο τελευταίος στρατός του Ισλάμ», σε μια προσπάθεια να στείλει ανάλογα μηνύματα κυρίως σε μικρότερες χώρες στις οποίες προσπαθεί να κυριαρχήσει η Τουρκία.
«Αδέλφια μου μην ανησυχείτε καθόλου. Αυτή η χώρα δεν είναι ούτε ξέφραγο αμπέλι, ούτε χώρος φιλοξενίας τζαμπατζήδων , κι ούτε είναι μια ορφανή χώρα που κάποιος θα τολμήσει να την κατακτήσει. Γι αυτό δεν είναι δυνατόν να μην υμνούμε τον Γιαχγιά Κεμάλ. Θεέ μου αυτή η καταιγίδα είναι ο τουρκικός στρατός. Θεέ μου αυτός είναι ο στρατός που πεθαίνει για σένα, για να ακουστεί η φήμη σου με τις προσευχές στους μιναρέδες, φέρε μας τη νίκη, καθώς αυτός είναι ο τελευταίος στρατός του Ισλάμ. Έτσι εμείς ξεχωρίζουμε από τους άλλους οι οποίοι είναι αποικιοκράτες, τύραννοι και πνίγουν τον κόσμο στο αίμα και στον πόνο. Είμαστε μεγάλοι, ισχυροί και διαφορετικοί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.