Έχουμε έναν συλλογικό στόχο, την επόμενη Κυριακή να κινητοποιηθεί η συμμετοχή των πολιτών, ώστε το κόμμα να βγει πιο δυνατό, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ», με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιος Καλπάκης.

Ακόμα, επισήμανε πως τα εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος, με βάση τα στοιχεία, είναι κοντά στις 170 χιλιάδες.



Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Καλπάκη στα Παραπολιτικά 90,1:

Με αφορμή τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ

Σ.ΚΑΛΠΑΚΗΣ: Ως εκπρόσωπος του κόμματος δεν μπορώ να τοποθετηθώ για τις υποψηφιότητες ούτε για τα σενάρια ούτε για τις εκτιμήσεις που γίνονται εγώ αυτό που θα πω είναι ότι έχουμε ένα συλλογικό στόχο και ο στόχος αυτός είναι την επόμενη Κυριακή να κινητοποιηθεί το ενδιαφέρον και η συμμετοχή των πολιτών, να γίνει ένα πολιτικό γεγονός η διαδικασία εκλογής προέδρου ώστε το κόμμα μας να βγει πιο δυνατό από αυτή καθ’ αυτή τη διαδικασία από τους ίδιους τους πολίτες.

Ερωτηθείς ποιο θα ήταν ένα ικανοποιητικό ποσοστό συμμετοχής του κόσμου

Σ.ΚΑΛΠΑΚΗΣ: Δεν έχουμε θέσει κάποιο πήχη, δεν είχαμε θέσει πήχη ούτε στην αντίστοιχη διαδικασία που κάναμε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2022. Αυτό με το οποίο εργαζόμαστε, ασχολούμαστε και θα κάνουμε το παν μέχρι και την Κυριακή είναι η καμπάνια μας. Τα εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος με βάση τη διαδικασία του είχε γίνει τον Μάιο του 2022 είναι κοντά στις 170 χιλιάδες. Μπορεί να έρθει κάποιος να ψηφίσει και ας μην είναι μέλος του κόμματος και να γραφτεί μέλος του κόμματος την ίδια στιγμή και επίσης θα μπορείς να ψηφίσεις από όποιο σημείο της χώρας κι αν βρίσκεσαι. Δεν χρειάζεται δηλαδή να πας να ψηφίσεις εκεί που είναι η οργάνωσή σου ή εκεί που είσαι εγγεγραμμένος προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή επομένως είναι μια ανοιχτή διαδικασία. Θέλω να καλέσω τους πολίτες που μας ακούν να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία και να δώσουν δύναμη γιατί το στοίχημα είναι από αυτή τη διαδικασία ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει δυνατός για να δώσει τις πολιτικές μάχες ως αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας απέναντι στη ΝΔ και τις πολιτικές της.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα έπρεπε να συνεχίσει να ηγείται ο κ. Τσίπρας μέχρι το συνέδριο για να εγγυηθεί την ενότητα του κόμματος

Σ.ΚΑΛΠΑΚΗΣ: Ο Αλ. Τσίπρας είναι ο εγγυητής της ενότητας και σε αυτή τη διαδικασία ο Αλ. Τσίπρας έχει πει μόνος τους ότι παραμερίζει προκειμένου να περάσει το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία. Δεν θα μπω στη διαδικασία να ερμηνεύσω τι κάνει και πως τοποθετείται ο Αλ. Τσιπρας, εχει τηρήσει διακριτική και υποδειγματική ουδετερότητα σε όλη τη διαδικασία ακριβώς επειδή είναι ο εγγυητής της ενότητας και της συλλογικής και συντεταγμένης πορείας του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική συμμαχία την επόμενη μέρα. Ο Αλ. Τσίπρας έχει χαρακτηριστικά ιδρυτή για τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα διακυβέρνησης, είναι ένα εμβληματικό πρόσωπο για την Αριστερά και τον προοδευτικό χώρο και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και με την παρακαταθήκη του προχωράμε μπροστά για την επόμενη μέρα.

Αναφορικά με την ακρίβεια και το καλάθι του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Σ.ΚΑΛΠΑΚΗΣ: Το φθινόπωρο θα είναι δύσκολο ήδη οι τιμές και στα τρόφιμα και στα καύσιμα και βεβαίως αναμένονται και αυξήσεις και στις τιμές της ενέργειας επομένως θα είναι δύσκολα τα πράγματα. Το μοντέλο που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας με την επιδότηση στην ουσία της αισχροκέρδειας κατά την άποψη μας δεν είναι αποτελεσματικό. Σε ότι έχει να κάνει με τις μεταρρυθμίσεις, όταν ακούμε μεταρρυθμίσεις από τον κ. Μητσοτάκη είμαστε πολύ επιφυλακτικοί έως και ανησυχούμε. Θα δούμε τι θα φέρει ο κ.Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Ερωτηθείς αν οι ευρωεκλογές θα είναι το πρώτο crash test για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

Σ.ΚΑΛΠΑΚΗΣ: Από την στιγμή που τον Μάιο έχουμε ευρωεκλογές δηλαδή έχουμε μια εκλογική διαδικασία, είναι ένα crash test συνολικά για το κόμμα.

Για τις αυτοδοικητικές εκλογές

Σ.ΚΑΛΠΑΚΗΣ: Η εκτίμησή μου είναι ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα πάμε πολύ καλύτερα απ’ όσο υπολογίζουνε κάποιοι γιατί καταρχήν διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες ότι δεν θα έχουμε υποψήφιους σε όλες τις περιφέρειες και σε όλους τους μεγάλους δήμους και ότι δεν θα καταφέρουμε να κλείσουμε ψηφοδέλτια. Τελικά και καλούς υποψήφιους έχουμε και στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους και καλά ψηφοδέλτια και πλήρη έχουμε. Επομένως είναι μια μάχη δύσκολη ναι, το αναγνωρίζουμε μετά από ένα ιδιαίτερα αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα στις εθνικές εκλογές θεωρώ όμως ότι μπορούμε να τα πάμε πολύ καλά.