Για την κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο µίλησε στα «Π» ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ∆ηµήτρης Καιρίδης, ο οποίος τόνισε, µεταξύ άλλων, ότι η αύξηση των µεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα που παρατηρείται τους τελευταίους µήνες «δεν οφείλεται µόνο στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επικρατούν τους καλοκαιρινούς µήνες, αλλά είναι, κυρίως, αποτέλεσµα µιας γενικότερης “απορρύθµισης” του διεθνούς συστήµατος».

Τι απαντάτε στα σενάρια που λένε πως οι πυρκαγιές στον Eβρο µπορεί να εκδηλώθηκαν από διακινητές ή από παράτυπους µετανάστες που µένουν στα δάση και ανάβουν φωτιές και τι λέτε σε εκείνους που επιχειρούν να πάρουν τον νόµο στα χέρια τους;

Πρέπει να είµαστε προσεκτικοί και να µην αναπαράγουµε εικασίες, ελλείψει απτών αποδείξεων και στοιχείων. Σε κάθε περίπτωση, οι αρµόδιες Αρχές, όπως το Ανακριτικό Τµήµα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, διεξάγουν έρευνες, προς κάθε κατεύθυνση και για όλα τα ενδεχόµενα, για να διακριβωθούν τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς, ενώ η ελληνική ∆ικαιοσύνη είναι καθ’ ύλην αρµόδια για την απαγγελία κατηγοριών. Κατανοώ απόλυτα την αγωνία και την ανησυχία των ακριτών µας στον Έβρο και τoν πόνο τους για τη µεγάλη καταστροφή. Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε οικονοµικό περιθώριο για την ανάταξη της περιοχής, που είναι ένας κρίσιµος εθνικός προµαχώνας. Σε καµία περίπτωση, ωστόσο, δεν µπορούν να γίνουν ανεκτά φαινόµενα αυτοδικίας. Η Ελλάδα είναι κράτος ∆ικαίου και τέτοιες συµπεριφορές είναι απολύτως καταδικαστέες και ποινικώς κολάσιµες.

Πού οφείλεται η αύξηση των ροών που παρατηρείται τους τελευταίους µήνες και τι µέσα έχουµε ως χώρα προκειµένου να περιοριστεί το φαινόµενο αυτό;

Η αύξηση των µεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα που παρατηρείται τους τελευταίους µήνες δεν οφείλεται µόνο στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επικρατούν τους καλοκαιρινούς µήνες, διευκολύνοντας τα σχέδια των διακινητών, αλλά είναι, κυρίως, αποτέλεσµα µιας γενικότερης «απορρύθµισης» του διεθνούς συστήµατος. Γι’ αυτό, άλλωστε, ξεκίνησε σταδιακά ήδη από το καλοκαίρι του 2022. Οι πρόσφατοι πόλεµοι, τα πραξικοπήµατα στη ζώνη του Σαχέλ στην Αφρική, η παγκόσµια αύξηση των τιµών των τροφίµων, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οικονοµική κρίση στην Τουρκία, µεταξύ άλλων, έχουν δηµιουργήσει τις συνθήκες που ωθούν καθηµερινά χιλιάδες ανθρώπους να µεταναστεύσουν προς την Ευρώπη και τη χώρα µας, πέφτοντας συχνά θύµατα εγκληµατικών οργανώσεων αδίστακτων διακινητών. Το πρόβληµα δεν αφορά µόνο την Ελλάδα. Ενδεικτικό του φαινοµένου είναι η πρόσφατη, άνευ προηγουµένου, µαζική άφιξη -υπό τη µορφή απόβασης- παράτυπων µεταναστών στη νήσο Λαµπεντούζα της Ιταλίας, που δοκίµασε τα όρια αντοχής του ιταλικού συστήµατος υποδοχής. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτές οι ροές προέρχονται από την Τυνησία, µε την οποία η Ιταλία µόλις είχε συνάψει συµφωνία για την αποτροπή της παράτυπης µετανάστευσης! Στην Ελλάδα οι µεταναστευτικές ροές είναι πολύ µικρότερες, ωστόσο υπάρχει επαγρύπνηση. Η Ελλάδα, προκειµένου να διαχειριστεί το φαινόµενο της παράτυπης µετανάστευσης, έχει υιοθετήσει µια διττή στρατηγική. Αφενός, καταπολεµούµε τα εγκληµατικά δίκτυα των διακινητών, δίνοντας έµφαση στην αποτελεσµατική φύλαξη τόσο των θαλάσσιων όσο και των χερσαίων συνόρων, εξοπλίζοντας το Λιµενικό και επεκτείνοντας τον φράχτη στον Εβρο. Στο ίδιο πλαίσιο προσβλέπουµε στη συµµετοχή µας σε διεθνείς πρωτοβουλίες, µε σκοπό την επιτήρηση του ευρύτερου χώρου της Μεσογείου. Αφετέρου, πρόθεσή µας είναι η ενίσχυση των νόµιµων οδών µετανάστευσης, παρακάµπτοντας τα δίκτυα των διακινητών, όπως κάναµε πρόσφατα µε τη σύναψη διµερών συµφωνιών µε την Αίγυπτο και το Μπανγκλαντές. Οι συµφωνίες αυτές αποτρέπουν, ταυτόχρονα, την παράτυπη µετανάστευση, γιατί υποχρεώνουν τη χώρα προέλευσης να δέχεται πίσω όσους υπηκόους της απελαύνονται εισερχόµενοι παρατύπως στη χώρα µας. Και, βέβαια, µελετάµε ευρύτερες λύσεις για τον εξορθολογισµό και την επιτάχυνση των διαδικασιών που συνδέονται µε τη µετάκληση εποχικών ή µόνιµα εργαζοµένων από το εξωτερικό, σύµφωνα µε τις ανάγκες της οικονοµίας και της κοινωνίας µας.

Υπάρχει κάποιο σχέδιο αντιµετώπισης των διακινητών;

Είναι αλήθεια ότι βρισκόµαστε απόλυτα απέναντι στους διακινητές, οι οποίοι ευθύνονται για την απώλεια χιλιάδων ζωών κάθε χρόνο στη Μεσόγειο. Οι πρακτικές τους είναι αδίστακτες. Ενδεικτική είναι η πρόκληση τεχνητών ναυαγίων, σκίζοντας τις βάρκες, παρότι συχνά επιβαίνουν σε αυτές ολόκληρες οικογένειες. Μας ενδιαφέρει πράγµατι η γρήγορη απονοµή της δικαιοσύνης. Προσωπικά έχω απόλυτη εµπιστοσύνη στους Ελληνες δικαστές. Πρέπει να είµαστε ακόµα πιο σκληροί µε τους διακινητές. Περιοριστικοί όροι, αντί για προφυλάκιση, σε διακινητές που ειδικεύονται στην παράτυπη µετανάστευση εύκολα καταστρατηγούνται. Θα αναληφθούν, επίσης, πρωτοβουλίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για να πιεστούν οι χώρες όπου δρουν συχνά ανενόχλητοι οι διακινητές. Είναι απαραίτητη η συνεργασία µε χώρες όπως η Τουρκία και άλλες, ώστε να µπλοκαριστούν οι ροές «µαύρου» χρήµατος που προέρχονται από την παράνοµη διακίνηση µεταναστών. Στην πρόσφατη συµφωνία Τουρκίας - Ηνωµένου Βασιλείου προβλέπεται συνεργασία των Αρχών ασφαλείας των δύο χωρών, ακόµα και ενάντια στους παραγωγούς φθηνών φουσκωτών βαρκών στην Τουρκία.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 2/9