Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς την επόμενη κιόλας ημέρα αφότου έσβησε η μεγάλη πυρκαγιά στον Εβρο ξεκίνησε η πρωτοφανής νεροποντή, που εξελίχθηκε σε καταιγίδα διαρκείας και βύθισε κάτω από το νερό πόλεις και χωριά στη Θεσσαλία.

Η προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής ήταν σταθερά η βασική εντολή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που παρακολουθούσε με ιδιαίτερη ανησυχία την πορεία των ακραίων καιρικών φαινομένων, ενώ ο έντονος προβληματισμός για την εξέλιξη και τις συνέπειες του φαινομένου ήταν διάχυτος στους κόλπους της κυβέρνησης.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού υπάρχει επίσης προβληματισμός για τα λάθη που έγιναν και τις αδυναμίες που αναδείχθηκαν στον κρατικό μηχανισμό, χωρίς παράλληλα να ακυρώνονται οι επιχειρήσεις, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, για τους εκατοντάδες απεγκλωβισμούς ατόμων από την Αστυνομία, τον Στρατό και την Πυροσβεστική και για τις προσπάθειες που γίνονται με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως για παράδειγμα την παράδοση φαρμάκων σε πλημμυροπαθείς με drone της Πυροσβεστικής στη Θεσσαλία. Είναι δεδομένη επίσης η βούληση του πρωθυπουργού να προχωρήσει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση βαθιών αλλαγών στην οργάνωση και λειτουργία της πολιτικής προστασίας σε όλα τα επίπεδα, από την κεντρική κυβέρνηση μέχρι τις περιφέρειες και τους δήμους. Υπό σκέψη είναι και οι αλλαγές σε πρόσωπα, ακόμα και σε υψηλό επίπεδο.

Συσκέψεις και αποφάσεις

Από την Τετάρτη το απόγευμα ο πρωθυπουργός είχε δώσει οδηγίες στους συνεργάτες του να ξεκινήσουν να ακυρώνουν το παραδοσιακό του πρόγραμμα στη ΔΕΘ (συνάντηση με δημοσιογράφους, επισκέψεις στα περίπτερα κ.λπ.) και να ακυρωθούν παράλληλα όλες οι κομματικές και λοιπές εκδηλώσεις της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη. Την Πέμπτη, όταν πια είχε διαφανεί το μέγεθος της καταστροφής από τον «Daniel», ανακοίνωσε στην πρωινή ενημέρωση στο Μαξίμου την απόφασή του να αναβάλει τόσο την ομιλία του στο Βελλίδειο όσο και τη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής και να μεταβεί άμεσα στις πληγείσες περιοχές.

Παράλληλα, ξεκίνησε από το οικονομικό επιτελείο η προεργασία για την αναθεώρηση των εξαγγελιών του, που είναι άγνωστο ακόμα πού θα κινηθούν. Το βέβαιο είναι ότι θα απαιτηθεί γενναία ανακατεύθυνση πόρων από τον φετινό κιόλας Προϋπολογισμό για το τεράστιο κόστος που συνεπάγονται οι αποζημιώσεις σε αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς, η επιδιόρθωση των κατεστραμμένων υποδομών (δρόμοι, γέφυρες κ.λπ.) και η επιδότηση της αποκατάστασης των ζημιών στα πλημμυρισμένα σπίτια, με το σύνολο να ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμα και τα 2 δισ. ευρώ.

Στην ίδια σύσκεψη κρίθηκε απαραίτητο, αφού το επίκεντρο των καταστροφών ήταν η Θεσσαλία, να στηθεί Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, όπου είναι και η έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για τον καλύτερο συντονισμό όλων των δράσεων σε Μαγνησία, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα, το οποίο θα βρίσκεται σε άμεση συνεργασία και συντονισμό, κεντρικά, με το ΕΣΚΕΔΙΚ της Πολιτικής Προστασίας.

Στη Θεσσαλία ο πρωθυπουργός

Το πρωί της Παρασκευής, ο κ. Μητσοτάκης μετέβη στη Θεσσαλία, πέταξε πάνω από τις πληγείσες περιοχές και προσγειώθηκε στο στάδιο της Καρδίτσας, όπου μίλησε με τους απεγκλωβισθέντες που μετέφεραν εκείνη την ώρα τα ελικόπτερα, με τους διασώστες της Πυροσβεστικής και του Στρατού, τους πιλότους, το προσωπικό του ΕΚΑΒ, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, ενώ στη συνέχεια είχε σύσκεψη με τους δημάρχους της περιοχής στο Δημαρχείο της Καρδίτσας.

Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, μιλώντας στα «Π», σημείωσε πως για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι μονόδρομος να λέει την αλήθεια -εν προκειμένω για το μέγεθος και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης-, να δίνει το «παρών», όπως έκανε χθες στις πληγείσες περιοχές, και να υπηρετεί αυτό που πιστεύει σταθερά -πρώτα η ανθρώπινη ζωή, έπειτα οι δημόσιες υποδομές κι έπειτα οι περιουσίες- αναλαμβάνοντας παράλληλα το κόστος διαχείρισης της κρίσης.

Έκκληση για στήριξη από Κομισιόν

Την ίδια ώρα, πηγές από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για έντονη πίεση από την ελληνική κυβέρνηση για έκτακτα μέτρα στήριξης στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες. Ο κ. Μητσοτάκης έχει, εξάλλου, δημόσια τοποθετηθεί για το ζήτημα αυτό, λέγοντας πως «η Σλοβενία έλαβε μια όχι ευκαταφρόνητη υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ενωση και, όμως, οι καταστροφές στις υποδομές ήταν πραγματικά πρωτοφανείς. Αντίστοιχη στήριξη θα διεκδικήσουμε και εμείς σε πρώτη φάση για την περιοχή του Εβρου, κυρίως -να το τονίσω αυτό- για να στηρίξουμε τους παραγωγούς, τους εργάτες της γης, τους μελισσοκόμους μας, τους κτηνοτρόφους μας».

Παρά τα στενά περιθώρια που έχει πλέον ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, εκτιμάται ότι θα εξευρεθούν τελικά οι κατάλληλοι πόροι για τις αποζημιώσεις που πρέπει να δοθούν και τα έργα που πρέπει να γίνουν κυρίως στον Εβρο και τη Θεσσαλία, με την κυβέρνηση να ανησυχεί πως το τελικό κόστος όλων αυτών θα είναι ιδιαίτερα μεγάλο.

Η πίεση που ασκείται παρασκηνιακά ενδέχεται να δώσει άμεσα καρπούς και αυτό θα φανεί συγκεκριμένα αυτή την Τετάρτη, αν η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κάνει κάποια σχετική αναφορά στην ετήσια «ομιλία για την κατάσταση της Ενωσης» που θα εκφωνήσει εκείνη την ημέρα.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 9/9